Güncel

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi

İzmit ve Gölcük'te kasaplık mesleğini sürdüren esnaf, et fiyatlarındaki yükselişi ve piyasanın durumunu BÜYÜK KOCAELİ'ye anlattı. İthal etin piyasada yer edinmesiyle fiyatların düşeceğini dile getiren kasaplar, halkın et fiy

30 Ocak 2017 Saat: 16:18
Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi
Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi
Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 2

GENÇLERİ TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR

İzmit Ömerağa Mahallesi Abdurrahman Yüksel Caddesi’nde bulunan Doğuş Kasap'ın işletmecisi, 17 senedir kasaplık mesleği ile uğraşan Erhan Baştürk, “Vatandaşlara en iyi hizmeti verebilmek adına çalışıyoruz. Bu yüzden ben bir kasap olarak ithal eti tercih etmiyorum. Ancak hayvan taşımacılığının zor oluşu, köylerde genç neslin kalmaması yerli hayvancılığı bitiriyor. Et fiyatlarının düşmesi için köylerde besiciliğin devam etmesi gerekiyor. Gençlerin yetiştiricilik yapması için de teşviklerin olması lazım. Fiyatlar yükseldiği için vatandaşlar beyaz et tercih ediyor. Fiyatların düşmesi için teşviklerin yapılması şart” dedi.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 3

ÜLKEMİZDE YERLİ HAYVAN YETİŞMİYOR

İzmit Karabaş Mahallesi İnönü Caddesi’nde bulunan Uğur Et Pazarı İşletmecisi Hikmet Aydınlı da “Çocukluktan bu yana kasaplık mesleği ile uğraşıyorum. Mesleğimizin en zor yanı gelen zamlar sonrası müşteriye durumu anlatmak oluyor. Ülkemizde yerli hayvan yetişmiyor ve bu yüzden fiyatlar yükseliyor. Fiyatların yüksekmesinin nedeni yetiştiriciliğin azalması. İthal hayvan getirmek fiyatları düşürür. Vatandaş şuanda en çok kıymaya rağbet ediyor, bunun da nedeni çok fazla yemekte kullanılabiliyor olması” ifadelerini kullandı.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 4

YENİ NESLİN HEVESİ YOK

Gölcük 19 Mayıs Caddesi Adnan Menderes İş Merkezi'nde bulunan Tan Et'in sahibi ve 25 yıllık kasap Kenan Tan, “Esnaf olmak başlı başına zor ve her geçen gün daha da zorlaşıyor. Hamsinin 25 TL olduğu yerde et fiyatları pahalı değil. Köyde hayvancılık yapan kimse kalmadı, bu işi yapan neslin bitmesi fiyatları etkiliyor. Köylü de her şeyi hazır alınca kar edemiyor, yetişen neslin hayvancılık yapmaya hevesi yok maalesef. İthal etle bizim pek alakamız yok. Genellikle büyük firmalar bu etlerden faydalanabiliyor” açıklamasını yaptı.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 5

MESLEĞİMİ SEVİYORUM

Gölcük Merkez Mahallesi Preveze Caddesi'nde bulunan Emin Et çalışanı, 40 yıllık kasap Mehmet Aksan, "Mesleğimi çok seviyorum çıraklığa başladığım günden bu yana 40 yıldır bu işi yapıyorum. Yerli et daha lezzetli ve kaliteli oluyor. Biz Emin Et olarak kendi çiftliğimizde kesimlerimizi yapıyoruz. Hayvana bakmak, beslemek çok zor olan bir iş. Köylerde artık hayvancılık yapılmıyor. Bunun da nedeni teşviklerin yetersiz kalması oluyor. Bizim bütün ruhsatlarımız ve belgelerimiz tam olduğu için sucuğumuzu kendimiz yapabiliyoruz” dedi.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 6

KALİTELİ ET BULMAK ZOR

Gölcük Merkez Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Öz Kasap çalışanı, 30 yıldır kasaplık mesleğiyle uğraşan Muzaffer İpek de “Kaliteli et bulabilmek zor ancak biz kendi hayvanlarımızı kendi çiftliğimizde besliyor ve kesiyoruz. Et fiyatlarının yüksek olmasının nedeni yem fiyatlarının yüksek olması ve personel giderleriyle alakalı. Devletin daha fazla teşvik yapması gerekiyor. Aynı zamanda dişi hayvanların kesiminin bir süre durdurulması gerekiyor. Sucuğun belli bir noktada yapılmasını olumlu buluyorum. Böylece daha sağlıklı ve güvenilir oluyor” diye konuştu.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 7

YEM FİYATLARI DÜŞERSE MALİYETLER DE DÜŞER

Gölcük Değirmendere Merkez Mahalle Atatürk Caddesi'nde bulunan ve 28 yıldır kasaplık mesleği ile uğraşan EN-KA Kasap İşletmecisi Niyazi Yılmaz, “Biz hayvanlarımızı kendimiz besleyerek kendimiz kesiyoruz. Ülkemizdeki et fiyatları çok dengesiz. Bu dengesizliğin nedeni, üreticiye destek verilmiyor olması. Üretici kazanamayınca bu işi yapmak istemiyor. Yem fiyatları düşerse maliyetler de büyük ölçüde düşecektir. Bu yüzden hayvancılık desteklenmeli. Tekel anlayışından kurtulmak ve üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Süper marketlerde et satılması haksız rekabete neden oluyor. Bu konularda da çalışmalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 8

YENİDEN DOĞSAM YİNE KASAP OLURUM

Gölcük Değirmendere Merkez Mahallesi Atatürk Caddesi'nde bulunan Tan Et Kasap'ın sahibi, 45 yıllık kasap Sabahattin Özkanlı, “İşler güzel olunca sıkıntı olmuyor ancak ülkemizdeki ekonomik durum nedeniyle işler durgun. En büyük sıkıntımız bu. Ancak ben bu işi çok seviyorum, yeniden doğsam yine kasap olurum. Et fiyatlarının yükselmesinin nedeni hayvancılığın olmaması. Artık köylerde hayvancılık yapılmıyor. Benim gençliğimde mezbahaya Anadolu’nun her yerinden çok fazla hayvan getirilirdi. Şimdi ise artık gelmiyor denecek kadar az. Ekonomik durumdan dolayı oluşan ortamın düzeleceğine inanıyorum. Devletimize ve insanımıza güveniyorum” dedi.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 9

İTHAL ET SADECE GÜNÜ KURTARIR

İzmit İnönü Caddesi'nde bulunan Özler Et Pazarı çalışanı ve uzun yıllar kasaplık mesleğiyle uğraşan Sadettin Tasmaloğlu, “Et fiyatlarında oluşan zam fiyatları sonrası durumu müşteriye anlatmakta zorluk çekiyoruz. Et fiyatları; süte zam yapılıp, mazot ve yem fiyatları düşürülerek üreticiler teşvik edilirse düşer. Köylü hayvancılık yapmayınca fiyatlar yükseliyor. İthal et tam manası ile bir çözüm getirmez, sadece günü kurtarır. Şuanda müşteriler en çok kıymayı tercih ediyor, çünkü kullanımı çok çeşitli olabiliyor” açıklamasında bulundu.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 10

MESLEĞİMİZ MEŞAKKATLİ

İzmit Ömerağa Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan Altın Kasap'ın sahibi Selahattin Birgül, “Çocukluğumdan buyana yaklaşık 40 yıldır kasaplık mesleği ile uğraşıyorum. Bizim mesleğimiz meşakkatli bir iş, sürekli çalışmamız gerekiyor. Bizi en çok KDV’ler ve vergiler zorluyor. Köylerdeki hayvan bakıcılarının da fabrika ve hizmet sektörüne yönelmesiyle kesim için hayvan bulmak gitgide zorlaşıyor. Üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Belirli teşvikler veriliyor ancak bu teşviklerden büyük firmalar yararlanabiliyor. Sucuğu kasaplar kendi yapabilmeli, kasap sucuğu daha lezzetli olur” diye konuştu.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 11

EN BÜYÜK ZORLUK FİYATI ANLATMAK

İzmit Karabaş Mahallesi İnönü Caddesi’nde bulunan Kandemir Kasap'ın sahibi ve 40 yıllık kasap olan Turan Kandemir, “ Her meslekte olduğu gibi bizim de mesleğimizin bir takım zorlukları oluyor ancak en büyük zorluğu et fiyatlarına gelen zamlar sonrası vatandaşa bunu anlatmakta yaşıyoruz. Üretim olmadığı için fiyatlar yükseliyor. Köylü teşvikin olmaması nedeniyle hayvancılık yapmıyor, gençlerin ve yetiştiricilerin teşvik edilmesi gerekiyor. İthal etin gelmesi piyasayı dengede tutuyor ancak yerli et daha lezzetli ve daha kaliteli oluyor. Vatandaşlar en çok kuşbaşı ve kıyma tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Kasaplar, fiyatlardan şikayetçi 12

PİYASANIN TEKELİNDEN KURTULMAK GEREK

Gölcük Değirmendere Çınarlık Meydanı'nda bulunan Bizim Kasap'ın sahibi 20 yıllık kasap Ziya Güvenç ise, “En büyük problemimiz piyasada bir süredir yaşanan durgunluk. Daha da önemlisi süper marketlerde hazır kıyma satılabilirken, biz kasap olarak hazır kıyma satamıyoruz. Et fiyatlarının düşmesi için piyasanın tek elden kurtulması gerekiyor. Köylerdeki hayvancılığın bitmesi et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. İthal et konusu bizi etkilemiyor. İthal hayvanlar Et ve Balık Kurumu'na gidiyor. Bir kasap olarak biz kendi sucuğumuzu kendimiz yapmak istiyoruz. Dışarıda yaptırılan sucuklar güzel olmuyor, müşteri de memnun kalmıyor” dedi.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑