Gökbilimciler, kara deliklerin etrafında mevcut varsayımlardan çok daha zayıf bir manyetik alan olduğunu ortaya koydu.
ABD'nin Florida Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kanarya Adaları'ndaki Büyük Kanarya Teleskobuyla (GTC) yaptıkları gözlemlerde Dünya'dan 8 bin ışık yılı uzaklıktaki "V404 Cygni" adlı kara deliğin etrafında, daha önceki tahminlerden 400 kat az manyetik enerji bulunduğunu belirledi.
Teleskobun gelişmiş kızılötesi kamera ekipmanıyla ölçümler yapan bilim adamları, kara delikte 2015 yılında birkaç hafta süren jet akımlarını kayda aldı. Bilim adamları bu süreçte kara deliğin etrafındaki manyetik alanın kütle çekim etkisinin oldukça cüzi olduğunu tespit etti.
V404 Cygni'nin gökyüzündeki konumu
Ölçümlerin, bilim adamlarını yarım yüzyıldır meşgul eden, kara deliklerin nasıl dev boyuttaki gök cisimlerini etrafındakilerle yutarken, parçacık akımlarını, ışık hızında geri püskürttüğü sorusuna yanıt verebilmek açısından yeni ufuk sağladığı belirtildi.
Bulguların maddenin ekstrem koşullardaki davranış tarzına dair bilgimizi genişleteceği, nükleer füzyon enerjisinden küresel konumlama sistemi (GPS) teknolojisine kadar geniş alanda uygulama için pratik fayda sağlayacağı kaydedildi.
Araştırmanın yazarlarından Florida Üniversitesi Astronomi Profesörü Stephen Eikenberry, "Yaptığımız ölçümlerden sürpriz biçimde düşük sonuçlar çıkması, parçacık akımlarını güçlü manyetik alanların yarattığı varsayımıyla üretilmiş daha önceki teorik modeller üzerinde yeni kısıtlamalar yaratacak. Bu bizim için beklenmedik bir şeydi. Bildiğimiz birçok şey ters yüz oldu." dedi.
Araştırmaya önderlik eden Florida Üniversitesi doktora öğrencisi Yiğit Dallılar da "Bu bir bilim adamının kariyerinde bir ya da iki kez karşılaşabileceği bir olay. Keşif, evrenin nasıl işlediğini anlama yolunda atılmış yeni bir adım." ifadelerini kullandı.
Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.