Yaşam

Kaplan: Körfez’de denize girmeyin

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, il binasında yaptığı basın açıklamasında güncel konular ve ilimizin sorunlarına değindi.

30 Mayıs 2014 Saat: 14:50
Kaplan: Körfez’de denize girmeyin
Kaplan: Körfez’de denize girmeyin

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, il binasında yaptığı basın açıklamasında güncel konular ve ilimizin sorunlarına değindi. Kaplan’ın açıklamasına İl Yöneticisi Cihat Altınyuva da eşlik etti. Kaplan, Körfez’in kirliliği hakkında yaptığı açıklamada; Karamürsel bölgesinin bazı yerlerinde zaman zaman denize girilebilir ancak o bölgelerde tam olarak temiz değildir. Benim fikrimi soracak olursanız Körfez’de denize girmeyin dedi.

HAVADAN ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ

Bundan yaklaşık 15 gün önce Kocaeli, Körfez, Gölcük, Başiskele ve Gebze olmak üzere tüm Körfez’i havadan helikopterle dolaştığını belirten Kaplan, “ kirliliği yerinde görmek amacıyla bunu gerçekleştirdiğini söyledi. Yaz geliyor acaba Körfez’de denize girelim mi? girmeyelim mi? tartışmasının yaşanacağını dile getiren Kaplan, “ havadan çekilen fotoğrafları gösterdi. Deniz kirliliğine dikkat çeken Kaplan, “ denizin kirliliği sadece kıyıdan değil denizin ortasında bile görülebiliyor “ dedi.  Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Körfez’in kirliliği hakkında çeliştiklerini belirten Kaplan, ben sayın Karaosmanoğlu’nun, çocuklarının nerede tatil yaptığını biliyorum” diye konuştu.

DENİZİN ORTASI DA KİRLİ

Bu kentte sadece Marmara bölgesi kıyısında 47 tane liman ve iskele olduğunu söyleyen Kaplan, “ bu renk değişikliği sadece kıyılarda değil denizin ortasında da var. Bu renk değişimine neden olan şey kirlilik anlamında atık değil. Tek hücreli canlılardır. Bu canlılar Marmara gibi denizde yaşıyor. Ne zaman oksijen azlığı yaşanır, deniz sürkilasyonu azalırsa bu tek hücreli algler çıkmaya başlıyor. Belki foseptik kimyasal bir atık değil. Ancak neden burada gözüküyor. İki temel neden var. Biri sürkilasyonun az oluşu ve oksijen miktarının az oluşudur. Bu tehlike göllerde de var. Bunun benzeri Sapanca da da olacak. O gölü besleyen akarsuların yer altı sularını kaybederseniz orada kokuşma tek hücreli algler yer değiştirmeye başlar. Bu tek hücreli algler zaman zaman görünüp zaman zaman kaybolurlar ancak kaybolurken parçalanarak amonyak sağlarlar. Buda canlılar için tehlikeli maddelerden bir tanesidir.

BU DENİZLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Dilderesinin ıslahı ile ilgili Veysel Eroğlu ile ilgili birkaç kez görüştüm diyen Kaplan, “ bölgedeki metal ve kimyasal atıkların arıtılması gerektiğini istedik. Bunu siyaset olsun diye gündeme getirmiyorum diyen Kaplan, “önlemini alırsak ancak 20 yıl sonra bahçede kullanılabilir su elde edilir” dedi. Denizin temiz olduğu konusunda Karaosmanoğlu ile aynı fikirde olmadığını söyleyen Kaplan, “ verilerde bir değişiklik yok ama birçok bölge Mavi Bayrak aldı. Mavi Bayrağı veren bir şirkettir. Kocaeli de Mavi Bayrak kazanması parametrelerin düzelmesinde kaynaklanmadı. 2012 Ağustos ayından önce 100 mililitre suda 100 koliform sayısının altında olan denizlere Mavi Bayrak veriliyordu.  2012 Ağustos ayıdan sonra ise bu sayı 250 koliform olunca Mavi Bayrak verilmeye başlandı” dedi. Bu denizler bizim diyen Kaplan, “ gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız bu mirasa sahip çıkmak zorundayız “ diye konuştu. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑