Bilim adamları güvercinleri, kanser belirtisi olup olmadığını gösteren testleri okumak üzere eğittiler.
Richard Levenson ve Edward Wasserman adındaki iki araştırmacının bugün "PLOS One" adlı yazılarında belirttiklerine göre araştırmacılar, yolda gördüğümüz ve bizlere son derece anlamsız bakan güvercinleri meme kanseri teşhisinde kullanılan, mammogram adlı bir cihazın sonuçlarını okumak için eğitmeyi başardılar. İki araştırmacı, renkleri ayırt edebilme konusunda bizlere göre farklı ve gelişmiş göz yapıları bulunan bu canlıları "ödül" sistemini kullanarak eğitmeyi başarmış.
Araştırmacılar yayınladıkları yazılarında güvercin eğitimini şu şekilde anlatıyor; "Teste dahil edilen 16 güvercini hiçbir insan müdahalesi olmayan bir kutuya koyduk. Kutuda güvercinlere görülebilen bilgisayar ekranında belirli sürelerle mammogram sonuçları gösterildi. Bu sonuçları yanlarında bulunan mavi ve sarı tuşlarla değerlendiren güvercinler, doğru değerlendirmelerde otomatik olarak bilgisayar tarafından ödüllendirildi. Mavi ve sarı tuşların ne anlama geldiği net değil, yani herhangi bir şekilde kanser var veya yok şıkkını belirtmiyor. Tuşların ne işlevlerinin olduğunu testten teste değiştirdik çünkü bu sonuçları hatırlayabileceklerinden şüphelendik."
Güvercinler ilk başlarda sadece %50 doğruluk oranına sahipken 2 haftada bu oran %85'e çıkmayı başarmış. Araştırmacılar da bu oranın çokluğu temsil ettiğini görünce, güvercinlerin hepsinin fikrinin sorulduğu bir sistem oluşturmuşlar. Güvercinlerin her biri fotoğrafı değerlendiriyor ve oyunu kullanıyor. Bu grup çalışması ile doğruluk oranı %99'un üzerine çıkmayı başarmış.