Bilgievleri arasında gerçekleşen münazara yarışmasında kıyasıya mücadele sona erdi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Bilgievleri’nde öğrenciler arasında düzenlenen münazara şampiyonasında final karşılaşması yapıldı. Tüm Bilgievleri’nin katılımıyla gerçekleştirilen şampiyonada oluşturulan 4’erli gruplar “İnternet ve sosyal medya kişileri sosyalleştirir mi?” ve “İnternet ve sosyal medya kişileri toplumsal yaşamdan mı koparır?” tezleri ve anti-tezleri ile kıyasıya bir mücadele sergilediler.
AMAÇ ARAŞTIRMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK
Bilgievleri’nde geçekleşen münazara yarışmasında öğrencilerin; fikirlerini savunabilme, ikna kabiliyetleri, araştırma becerilerini geliştirme ve toplum önünde konuşabilme kabiliyetlerinin artırılması yönünde fayda sağlanması amaçlanıyor. Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda yapılan finale Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Sevil, Bilgievleri Genel Sorumlusu Kemal Ceylan, öğrenciler ve veliler katıldı.
“LİDERLERİN OYUNU” MÜNAZARA YARIŞMASI
Öğrenciler, Bilgievlerinde bilgi destek programının yanı sıra birbirinden eğlenceli ve faydalı kulüp faaliyetlerine katılıyor. İnsanlığa yön veren kişilerin yetişmesinde katkısı büyük olan ve liderlerin oyunu olarak bilinen “Münazara Yarışması” da bu faaliyetlerden birisi oldu. Bilgievleri arasında yapılan yarı final elemeleri sonucunda finale kalan Sezai Karakoç Bilgievi ve Barbaros Hayrettin Paşa Bilgievi öğrencileri kıyasıya bir mücadelede ter döktüler.
“BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ”
Programa katılan Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, kendisinin de lise yıllarında münazara yarışmasına katıldığını ve kazanan grupta olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Münazara yarışmaları, eğitim faaliyetleri içerisindeki en faydalı etkinliklerdendir. İki farklı, zıt kutbun yani tez ve anti-tez gruplarının savunmaları sonucunda ortaya gerçek olan fikirler çıkar. Fikirlerini en iyi en iyi şekilde savunan ve ifade eden gurup yarışmayı kazanır. Fakat bu, yarışmada kaybeden takımın sözleri yanlıştır manasına gelmez. Her iki grupta da doğru olan fikirler vardır, ikisinden de faydalanılabilir.” Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın kötü bir alışkanlık haline geldiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, “İnsanlar, internet ve sosyal medya üzerindeki hap bilgilerle toplum karşısında konuşur hale geldiler. Ancak kitap okumadan ya da doğru bilgiyi araştırarak öğrenmeden yanlış bilgiler verilirse, bu toplumu kötü etkiler. Kişiler herhangi bir konu hakkında gerçekten bilgi sahibi ise o konu hakkında gerçek fikir sahibi de olur” ifadelerini kullandı.
JÜRİ KARAR VERMEKTE ZORLANDI
Oldukça heyecanlı başlayan münazarada gruplar jüriyi ikna edebilmek için konu hakkındaki bilgi yeterliliklerini, hitabet gücünü, Türkçe’yi doğru kullanma becerilerini, vücut dilini kullanma yeteneklerini, zamanı iyi kullanma ve ikna kabiliyetlerini sergiledi. Tezlerini ve anti-tezlerini savunan öğrencilerin her bir kelimesini ve her bir hareketini takip eden jüri üyeleri, her iki gruptaki öğrencilerin de sergiledikleri üstün performanstan dolayı karar vermekte bir hayli zorlandı.
KAZANAN SEZAİ KARAKOÇ BİLGİEVİ OLDU
Sezai Karakoç Bilgievi, savunduğu “İnternet ve sosyal medya kişileri sosyalleştirir” teziyle münazara yarışmasını kazandı. Kazanan Bilgievi öğrencileri 500’er TL likhediye çeklerini Zafer Sevil’den aldı. Yarışmada 2. olan Barbaros Hayrettin Paşa Bilgievi öğrencilerine de 300 TL’lik hediye çekleri Kemal Ceylan tarafından verildi.