Güncel

İşte Kritik Öcalan Kararı

AİHM Öcalan için kararını verdi! AİHM, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davayla ilgili kararını verdi. Öcalan’ı kısmen haklı bulan mahkeme,

18 Mart 2014 Saat: 13:58
İşte Kritik Öcalan Kararı
İşte Kritik Öcalan Kararı

AİHM Öcalan için kararını verdi!

AİHM, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davayla ilgili kararını verdi. Öcalan’ı kısmen haklı bulan mahkeme, tazminat öngörmedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İmralı'da cezaevindeki mahkum Abdullah Öcalan'ın yaptığı başvuru ile ilgili kararını verdi.

AİHM, 2003, 2004, 2006 ve 2007 yıllarındaki başvurularla ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin üç maddesini ihlal ettiğine hükmederken, 7. ve 8. maddelerin ihlal edilmediğine karar verdi. AİHM, tutukluluk koşulları ile ilgili 2009 yılına kadar ihlal olduğunu, 2009 yılından sonra ise ihlal olmadığına hükmetti.  

 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tutukluluk koşullarıyla ilgili 3. maddesinden yapılan şikayeti inceleyen AİHM, Öcalan'ın tutukluluk koşulları ile ilgili olarak 17 Kasım 2009 yılına kadar ihlal olduğunu hükmetti.

AİHM'in ilgili dairesi bu konudaki kararını 4'e karşı 3 oyla aldı. Öcalan'ın 17 Kasım 2009 yılından sonra ise tutukluluk koşulları ile ilgili bir ihlal olmadığına karar veren AİHM, bu konudaki hükmünü ise 6'ya karşı 1 oyla verdi. AİHM, yine AİHS'nin şartlı tahliye imkanı olmadan ömür boyu hapis cezası ile ilgili şikayetten yapılan başvuruyu ise oybirliği ile kabul etti.

AİHM, AİHS'nin özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8 maddesinin Türkiye tarafından ihlal edilmediğine hükmetti. Bu karar, 4'e karşı 3 oyla alındı. Mahkeme yine AİHS'nin ''kanunsuz suç olmaz'' ilkesi ile ilgili 7. maddenin ihlal edildiği şikayetiyle yapılan başvuruyu oybirliği ile reddetti. AİHM, Öcalan'ın avukatları talepte bulunmadığı maddi tazminata gerek görmedi.

AİHM, bununla birlikte, mahkeme masrafları olarak 25 bin avro ödenmesine hükmetti. Strasbourg mahkemesi gerekçesi kararında, Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muamele Önleme Komitesi'nin İmralı adasına yaptığı ziyaretlere ve daha sonra yayınladığı raporlara dikkati çekerek, tutukluluk koşullarıyla ilgili görülün eksikliklerin daha sonra Türk yetkililer tarafından düzeltildiğine dikkati çekti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑