CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’nde ve MYK’da önemli değişiklikler yapacağı belirtiliyor.
CHP’de 35. Olağan Kurultay’a iki hafta kala, genel başkanlık seçiminde zorlanmayacağı tahmin edilenKılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’nde veMYK’da önemli değişiklikler yapacağı belirtiliyor. CHP’nin kamuoyundaki algısını kırabilmek için “yeni yüzlere” ihtiyacı olduğundan hareketle Kılıçdaroğlu PM’de önemli değişiklikler yapacak, MYK üyelerinin önemli bölümüyle de yollarını ayıracak. Parti kulislerinde Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan dışında yeri “garanti” olan hiçbir MYK üyesinin olmadığı ifade ediliyor.
CHP’de 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan parti içi tartışmalar, 16-17 Ocak’ta yapılacak 35. Olağan Kurultay’da sona erecek. Kulislerde, 2010’dan bu yana genel başkanlık görevini sürdüren Kılıçdaroğlu’nun kurultayda ciddi bir rakibi bulunmadığı ifade ediliyor. Adaylık niyetini ilan eden genel başkan aday adaylarından İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın Kılıçdaroğlu’nu zorlamasının beklenmediğine işaret ediliyor. Bu doğrultuda Kılıçdaroğlu, 16 Ocak’ta yeniden genel başkan seçilmesi durumunda gözünü 17 Ocak’ta yapılacak PM seçimlerine çevirecek. İstanbul veAnkara dahil çok sayıda il kongresinin blok listeyle gerçekleşmiş olmasına karşın kurultayda PM seçimlerinin çarşaf liste ile yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
PM’DE SAYI DÜŞEBİLİR
PM seçimleri öncesi yapılacak kısmi tüzük değişikliğinde PM’nin yapısının değiştirebilecek bir adım atılması beklenmiyor. Ancak kulislerde PM üyesi sayısının 60’tan 40’a düşürülmesi ve gençlik kotasının artırılması gibi bazı adımların kurultay sırasında yapılabileceği konuşuluyor. Eğer bu adım, Ocak Kurultayı’nda atılmazsa, yıl içinde yapılacak Tüzük Kurultayı’nda PM’nin yapısına ilişkin Radikal değişikliklerin beklenebileceği vurgulanıyor.
YENİLEMEYE KARARLI
Kılıçdaroğlu’nun, 1 Kasım seçimlerinin olduğu akşam ifade ettiği, “değişim sürecek” sinyalinin ardından, PM’yi iki kriterle yenilemek konusunda kararlı gözüktüğü ifade ediliyor. Kulislerde bu iki kriterden birinin “yeni ve genç yüzler” olduğu diğerinin de “çalışma” kriteri olacağı konuşuluyor. 2010’dan bu yana yaptığı PM listelerinde, PM üyesi olan isimlerin bu organı, milletvekilliğine sıçrama makamı olarak görmelerinden rahatsız olan Kılıçdaroğlu’nun, özellikle çoğu PM üyesinin yeterince çalışmadığından da şikayetçi olduğu ifade ediliyor
MYK DEĞİŞECEK
Bu doğrultuda PM’nin kadın üyelerinin önemli bir bölümünün değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca halen MYK’da olan isimlerin, PM’ye dahi giremeyebileceği konuşuluyor. Kulislerde genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan dışında yeri “garanti” olan hiçbir MYK üyesinin olmadığı vurgulanıyor. Kurultayın ardından görevlerine devam edecek MYK üyesi sayısının beş ya da altıyı aşmayacağı belirtiliyor.
Bu süreçte bir MYK üyesinin Kılıçdaroğlu’na, “Ben dahil hiç kimseyi yeni PM’ye almayın, partiyi değiştirin” mesajı verdiği konuşuluyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerden Genel Sekreter Gürsel Tekin’in yeni MYK’da olmayabileceği belirtiliyor. Tekin’in de, bir süre ara vermek istediğini yakın çevresiyle paylaştığı iddia ediliyor. Öte yandan partinin Kürt sorununu emanet edildiği Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’na partinin önemli bir bölümünün tepki duyduğu, bu nedenle yeni MYK’da olmayabileceği kulislerde konuşuluyor.