Çok farklı bir sanayici profili çizen Cebrail Kamacı elinden düşürmediği tesbihi, belinden eksik etmediği silahıyla da dikkat çekmeyi başarıyor.
Ben bu konuda Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin de az da olsa yanlış yönlendirildiğini düşünüyorum. Berat Bey'in o görevde olmasının bence ülke için çok büyük zaman kaybı olduğunu düşünüyorum, evet şu an bir şeyler yaptı. Yani bu siyasete girmek istemiyorum.
Şimdi Allah'a hamd olsun ibadetimizi yapıp işimizi yapmaya odaklandık. Şimdi ''Daha güzel nasıl yaparız '' kendimizi daha güzel nasıl geliştiririz, 3 kişi 5 kişi daha nasıl katarız, firmamızı nasıl büyütürüz , ülkemize nasıl katkı sağlarız , nasıl efendime söyleyeyim istidam sağlayabiliriz, katma değeri nasıl çoğaltabiliriz diye düşünüyorum.
GÖLGE/ÖZEL- Herşeyi dobra dobra anlatan bir sanayiciye konuk olduk, size de konuk etmek istedik. Kendine özgü imajı ile dikkat çeken bir insan. Arkaya doğru uzattığı siyah saçları, yüzünü kaplayan ak düşmüş uzun sakallarıyla ''Ben farklıyım'' diyen KC Kimya'nın patronu Cebrail Kamacı , marketçilikten sanayiciliğe uzanan iş hayatındaki başarılarını anlatırken, pek çok müteşebbisin de örnek alması gereken notlar bıraktı.
Memleketi Ardahan'ın kültürünü ve ataerk geleneğini yönettiği aile şirketinde de devam ettiren Cebrail Kamacı, büyük hedefleri arasına sektöründe lider olmayı da almış. Çok farklı bir sanayici profili çizen Kamacı elinden düşürmediği tesbihi, belinden eksik etmediği silahıyla da dikkat çekmeyi başarıyor. Ama en çok dikkat çektiği konu ise sektöründeki başarıları. İhracatta Türkiye'de 61. sıraya oturttuğu firmasını lider yapmanın hummalı çalışması içinde.
Gebze'de, E-5 üzerinde yerleşmiş olan KC Kimya'nın kapısından adım attığınız ilk andan itibaren sıcak ve samimi bir karşılamayla ,kendimizi Kamacı'nın makam odasında buluyoruz. Odanın bir duvarı Kamacı'ya verilen plaket, berat, şilt ve teşekkür belgeleriyle dolu. Toplantı masasının bulunduğu bölümde iki şey ister istemez dikkat çekiyor. Duvarda asılı duran padişah kaftanı ve masayı süsleyen her millete ait paralar. Tarihe ilgisi her halinden belli olan Cebrail Kamacı'nın bıyık ve sakalları da kah Barış Manço'yu, kah Fatih Sultan Mehmed Han'ı anımsatıyor. Sıradışı bir sanayiciyle yaptığımız röportajdan bizler epeyce keyf aldık. Umarız sizlerde okurken aynı keyfi yaşayacaksınız.
Siyasetten sanayiye, sanattan spora, eğitimden kültüre, bölge sorunlarından KC'nin hedeflerine işte size Cebrail Kamacı ve KC Kimya.
GÖLGE- KC Kimya’nın tarihçesini anlatabilir misiniz? Ne zaman kuruldu, ne zaman başladı.
KAMACI- 1996 Yılında kuruldu. Toz ve boya perakende satış işi ile başladı. Selvenur Kimya KC Kimya isim değiştirerek geldi. ORTİM Sanayi sitesinde başladık fabrika işine, yaklaşık on iki senedir buradayız. Statik toz boya, buzdolabı, çamaşır makinelerinin, tava ve tencerenin tabiri caiz elektrik panolarının boyaları demektir. Boyaların yaklaşık ömür süreleri 20 ile 30 yılları arasında, boya çürüme ve korunma testleri vardır. KC Kimya olarakt 4 tane üretim tesisimiz mevcut , 2 tane daha alıyoruz nasip olursa.
GÖLGE- Kapasiteniz kaç, kaça çıkacak?
KAMACI- Aylık olarak 600 ton kapasiteye sahibiz. Şuan aylık kapasitemiz ise 350 ton. Bunu 600 tona çıkarabilmek için bir çalışmamız var. Bu şuna benzer; ürettiğiniz malı satabiliyorsanız geleceğiniz için önemli bir adım atmışsınız demektir.
GÖLGE- Sizin ile birlikte Kocaeli de aynı işi yapan kaç firma var?
KAMACI- Türkiye’de büyük firmalardan oluşan 5 firma var, totalde büyük ve küçüğe ayırırsak yirmi veya yirmi beş tane var. KC Kimya nerde diye soracak olursanız , ilk yediye girebilecek potansiyele sahip.
GÖLGE- Netlik oluşturalım, KC Kimya aslında söylediğiniz gibi içeriğini saydığınız boyaları üretiyor değil mi?
KAMACI- Evet, elektro statik toz boya üretiyoruz. Bisikletinden tutun bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kalorifer, elektrik panolarında kısaca sizin eviniz ve iş yerinde gördüğünüz bütün metal aksamları bizim boyalarımızdır.
GÖLGE- Bundan önce yaptığınız başka bir iş var mıydı? KC Kimya nasıl doğdu, kimin fikriyle hayata geçirildi?
KAMACI- 1979’ den bu yana ticaretin içindeyiz. 1996 yılından itibaren de sanayinin içindeyiz. 1979 yılında inşaat yapardık, marketlerimiz vardı ve arsa alıp satardık. 1979 yılı 1996 yılına kadar böyle devam etti. Bizim bir ustamız vardı hep bize hep şöyle telkin ederdi; bu işleri bırakıp sanayiye girin. Sonralarında sanayiye atıldık , tabi zor bir meslek emin olun geceniz belli değil gündüzünüz belli değil. Severseniz işinizi daha verimli olup olaylara hep olumlu tarafından bakıyorsunuz.
GÖLGE- Sanayiciler baktığınız zaman çok zengin görünürler ama ceplerinde nakit olmaz derler sizce doğru mu ?
KAMACI- Evet doğru, benimde cebimde baktığınız zaman çok para yoktur. Hatta bakalım 450 dolar bir de 3-5 kuruş Türk parası var. Kredi kartı taşırız genelde. 1 tane şahsıma ait bir tane de fabrikanın.
GÖLGE- KC’de kaç işçi çalışıyor?
KAMACI- Yaklaşık 100-110 arasındaydık, ekonomik kriz maalesef bizi etkiledi. Türkiye’yi etkileyen bir konu bizi de etkiler. Ben bu kadar büyük kriz ilk defa gördüm. 2008 krizi ya da daha önceki krizler gibi değil daha fazlası. Ülke olaraktan da şahsım adına da büyük etkisini yaşadık.
GÖLGE- Kapatmayı düşündünüz mü?
KAMACI- Allaha hamd olsun öyle bir düşüncemiz hiç olmadı. Biz ilk etapta beyaz yakalı tabir ettiğimiz 30-35 çalışma arkadaşlarımız vardı. Toplantı yaptık hiçbir şey yokken iyi gidiyoruz konuştuk, ikinci toplantıda maalesef işçileri çıkartıyoruz. Gönül isterdi böyle olmasın, elimizden gelenin en iyisini yaparak ve KC’yi düşünerek böyle bir karar ile bazı personellerin işine son verdik. Yaklaşıkta 35 kişi bu durumla karşılaştı.
GÖLGE- Paylaşımınızı görmüştüm krizin başladığı zamanlar, sanırım İsrafil Bey'di yayınlayan. “ Türkiye’nin üzerine oynanan oyunlarının farkındayız” diye. Ülkeye, iktidara ve yönetimi sahip çıkmak için mi böyle bir mesaj yayınladınız?
KAMACI- Bizim ülkemizden başka gidecek yerimiz yok. Yaklaşık olarak 43 ülkeye ihracat yapan bir firmayız, efendime söyleyeyim çok ülke gördüm. Almanya’da insanlar geldiğinde toprağı öperdi, bizde kendi içimizde toprak öpülür mü? Derdik ama, emin olun yurt dışına çıktığınız zaman kendi vatanın ülken gibi anne- evlat ilişkisi maalesef yok. Vatan bizim için her şey yeri gelir ailemizden önde gelir, o zamanlar kardeşimi de dedim gereken ne ise onu yapacağım.
GÖLGE- Bu sayede siyasi yapınızıda çözmüş olduk.
KAMACI- Benim için bir parti değil, önemli olan ülke tabi ki , parti görüşüm var yelpazenin sağındayım ama, önceden de soldaydım 1979’da. Rahmetli Erbakan’la başlayan ve Reis'len devam eden siyasi görüşümüz oldu.
GÖLGE- Aktif siyaset var mı? Teklif geldi mi?
KAMACI- Hayır yok, teklif bile gelse biz sanayiciyiz, sanayici siyaset yapamıyor. Benim işim değil. Tabi bir dönem ilçe başkanlığı da yaptım. Doğru Yol Partisi'nde, bizim biraderi istemişlerdi Milletekili için İsrafil Bey'i . O da istemeyince biliyorsunuzdur kadro değişmedi Kocaeli de, bizler bu işin bize göre olmadığını anlayınca elimizi ayağımızı çektik.
GÖLGE- Cebrail Kamacı’nın bir günü nasıl geçiyor?
KAMACI- Yaklaşık 07:30’ta kalkarım. Herkesin çocuğu olduğu gibi benim de ellerinizden öper 4 tane çocuğum var. Üç erkek bir kız, en küçük oğlum 7 yaşında. O'nu dolasıyla okula ben götürüyorum. Saat 09:00 da iş yerine geliyorum iş yerinde çeşitli görüşmelerim var, burada yurt dışı işleri bana ait.
GÖLGE- İsrafil Bey ile aranızda iş görevi var mı ? Son sözü kim söyler?
KAMACI- İsrafil Bey yurt içine , ben yurt dışı işleri ile ilgileniyorum. Burada kimse kimseye karışmaz. Son sözü ben söylerim , patronluk gibi düşünceniz olmasın burası sonuçta aile şirketi olduğumuz için abi- kardeş çerçevesi var, danışılır büyükler son sözü söyler. Ama şunu da asla yapmam aldığı bir karara ''yapamazsın '' demem. İsrafil Bey mal almıştır ben buna karışmam, güven duyduğumdan arkama bakmam.
GÖLGE- Cebrail Kamacı’nın spora ve sanata bakış açısı nedir?
KAMACI- Karate ve judoda Türkiye birinciliğim var, tabi çok eski bir zaman oldu, gençlik yılları farklıydı , rahmetli Cesur hocamız vardı. Onun öğrencisiydim, maddi sıkıntılarımız vardı. Hocamızda '' Biz verelim sizi Ankara’ya götürelim'' diyordu, buna rağmen bıraktık. Bunun dışında fazla sporla bir alakam olmadı. Sanata gelecek olursa 9 ile 10 yıl arasında Halk eğitim merkezinde müzisyenlik yaptım. Solist olarak. O zamanlar az da olsa saz çalardım şimdi unuttuk tabi.
GÖLGE- KC’nin yada sizin hedefiniz nedir?
KAMACI- Ben kadere, takdiri ilahiye güvenen bir insanım . Takdiri ilahidir, hedeflerimiz büyüktür ama Cenabı Allah neyi verirse, inançlı bir insanım. Takdir Allah'ındır. Olursa olur olmazsa olmaz.
GÖLGE- Firmamda 500-600 kişi çalışsa şöyle düşündüğünüz hiç oldu mu ?
KAMACI- Tabi ki kim istemez? Ama şu da bir gerçek ki, ülkemizde iş adamı olmak belki kolay, ama sanayici olmak çok zor Sanayi yürütme kadar zor bir şey yok. Zorluğu, üretmek yoktan var etmek Allah'a mahsustur. Üretiyorsunuz ve beğendirmek zorundasınız, bu kadar ülkeye gidiyorsunuz, bu kadar ülkeye gidip haşır neşir oluyorsunuz. Eğer insanlar sizi beğenmezse malınızı almaz.
GÖLGE- Sizin hemşerilerinize karşı, yakın ve çok sıcak olduğunuz söyleniyor nedir ilişkileriniz?
KAMACI- Ben Kars, Ardahan, Iğdır olarak bakıyorum. Hiçbir zaman sadece Ardahan olarak değil . Biz Karslıyız değil, Ardahan, Iğdırlıyız diye bakıyorum. Küçültmek değil az önce de söyledim ben hedefi hep büyük tutarım. Hedefiniz büyürse kendiniz büyüksünüzdür. Tabii bizim toplumumuz hep ezilmiştir, hepsi sömürülmüştür, hep ötekileştirilmiştir. Efendime söyleyeyim , demin de buyurduğunuz gibi, biz kendine şahsına münhasır insanlardan oluşan bir topluluğuz. Kars , Ardahan, Iğdır olarak hep baş olmaya, hep kendimizi bir yerde ilk sırada görmeye alışık bir toplumuz. Dolayısıyla zaman zaman oluyor. Biz kendimiz ile de çelişebiliyoruz, başka dernekler gibi veya başka memleketlilerin insanları gibi hiçbir zaman birleşemedik. O konuda bizde bu durum maalesef bizi üzüyor. Yani bir olsak, hep beraber olsak, emin olun aşamayacağımız hiçbir şey yoktur, ben öyle düşünüyorum.
GÖLGE- Cebrail Kamacı’nın veliahttı var mıdır?
KAMACI- Belki ortanca oğlum, büyük oğlum bilgisayar yazılım mühendisi kendi işini yapacakmış. Ortanca oğlum oda üniversite okuyor şuan. Ortanca oğlumda gelmek istiyor şartlar neyi gösterecek bakalım.
GÖLGE- Türkiye’nin gidişatını ülke politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
KAMACI- Açık konuşayım; sanayici olarak belki yanlış bir terim kullanacağım. Ama ülkenin evlatlarını , istemediğim insanları başa getirdiğiniz zaman olmaz. Ben bu konuda Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin de az da olsa yanlış yönlendirildiğini düşünüyorum. Berat Bey'in o görevde olmasının bence ülke için çok büyük zaman kaybı olduğunu düşünüyorum, evet şu an bir şeyler yaptı. Yani bu siyasete girmek istemiyorum, aslında bakarsanız ama maalesef şimdi enerji bakanı iken Berat Bey çok güzel işlere imza atmıştı. Hani bu şuna benziyor, yürüyen bir tekerliğe çomak sokmak gibi bir şey oldu bence. Evet yapabilir miydi? yapar şu an yaptı mı yapıyor, yapmaya çalışıyor beceri de bir şeyler oldu ama bu zamana kadar çok büyük bir zarar ettik, kaybettik yani kabul görmedi keşke olmasaydı. Yani bu ben Parti'liyim diye partimi eleştirmeyeceğim anlamına gelmez. Ben ülkemi seviyorum , öncelikle şu an benim için önemli söz konuşurken ise onu yaparım. Bir bakanımız daha var isminde vermeyeyim , o da İstanbul'daki seçimlerde en büyük zararlardan birinde o verdi. Keşke biraz suusaydı, konuşmasaydı. Kürtleri Kürt vatandaşlarımızı ikiye bölmeseydi diye düşünüyorum. Recep Tayyip Erdoğan beyefendi belki yalnızlaştırıldı, belki de çok mu güven duyuldu. Ben kendim de aynı siyaseti yapmış insanım, o dediğim şahısla bir alıp veremediğim bir durumda yok ama orada, İstanbul seçimlerinin kaybedilmesi noktasında büyük bir rol oynadığını düşünüyorum.
GÖLGE- Kocaeli’nde yerel yönetimleri nasıl buluyorsunuz?
KAMACI- yerel yönetimlerin çoğu arkadaşımız tanışırız. Ne yapıyorlar, ne ediyorlar, hangi aşamadalar onlara puan verecek bir şey yapacak değiliz, daha altı aylık bir süreç geçmedi. Dolayısıyla ben yani o konumda değilim, o konumda kendimi görmüyorum. İnşallah hayırlısı olur bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Burada da şimdi siyasete girmişken burada da ben yanlış diş öyle görüyorum; AK Parti'nin içine kolay kolay giremiyoruz , normal vatandaşın AK Parti'nin içine girip siyaset yapma olasılığı, çok az. Evet, partilerden bir ast-üst vardır alttan girip üstten çıkması vardır. Doğru ama bazen bazı değerlerin ön plana koymak lazım. Ben de bu kriterlerde kendi öz evlatlarını koydular güzel insanlar çıkardılar doğru. Mesela Büyükşehir Belediye Başkanımız gerçekten o yerin hakkını veren müthiş bir yetenek, müthiş bir değer. Diğer adaylarımızdan bazıları arasında mesela İzmit'i niye kaybettik. Düşünülmesi gereken bir şey bence, ''çalışılmadı da deniyor'' ama ben çalışılmadığı kanaatinde değilim, bence adayı yanlış değil, hatta şeyde kaybedecektik , hatta Derinceyide kaybedecektik. Kendi Karslı bir adayımız vardı siyasette , Kocaeli yöneten arkadaşlar , Reisimizin artık o eski devri kapatmasının gerektiğini düşünüyorum.
GÖLGE- Cebrail Kamacı hangi takımı tutuyor? Gebzespor'a yakınlığınız var mı?
KAMACI- Galatasaraylıyım, evet herkes de olduğu gibi bizimde Gebzespor'a ilgimiz var.
GÖLGE- Son olarak ne diyorsunuz Cebrail bey?
KAMACI - Ayaklarınıza sağlık diyorum. Teşekkür ediyorum, çok naziksiniz. Allah'a emanet olun, Allah Türkiye Cumhuriyeti'nin yar ve yardımcısı olsun. Vatan bizim, dolayısıyla vatanımız ve milletimiz için varız.