Kocaeli Valili’nin ilk kez gerçekleştirdiği çalışma sonucu hazırlanan “Kocaeli’ye iç göç ve Entegrasyon”(KOGET) ile ilgili 3 aylık çalışmanın raporu İzmit Emex Otel’deki toplantıda sunuldu.
Kocaeli Valili’nin ilk kez gerçekleştirdiği çalışma sonucu hazırlanan “Kocaeli’ye iç göç ve Entegrasyon”(KOGET) ile ilgili 3 aylık çalışmanın raporu İzmit Emex Otel’deki toplantıda sunuldu. Raporda, Seka ve Mannesmann gibi fabrikaların kapanması ile birlikte bölgenin artık eskisi gibi istihdam talebine cevap veremediği vurgulanıyor. Aynı rapora göre, önümüzdeki yıllarda ilimizden başka illere göçün başlaması da muhtemel. Rapor için kentimizdeki 6 mahallede yapılan araştırmada “Yoksulluk, işsizlik ve göç” nedeniyle ilimizde uyum sorununun giderek büyüdüğü de vurgulanıyor.
KOGET adı verilen rapor, Kocaeli Valiliği koordinatörlüğünde KOÜ, Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Milli eğitim müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Kocaeli Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından hazırlandı. 3 aylık çalışma sonucu ortaya çıkan rapor için İzmit’in Yenidoğan ve Serdar, Dilovası’nın Mimar Sinan ve Orhangazi, Gebze’nin Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallelerinde toplam 3 bin kişiyle görüşüldü. Raporun sunumunun yapıldığı toplantıya ankete katılan ailelerin kadın ve çocukları, Vali Yardımcısı Mustafa Güni, ilçe kaymakamları, Kocaeli valiliği Proje Koordinatörü Enver Düz, Milli Eğitim yetkilileri, Marka Genel Sekreteri Fatih Akbulut ile, Toplum destekli Polis birimi yetkilileri katıldılar.
Üç aylık çalışma sonucu hazırlanan “Kocaeli’ye iç göç ve Entegrasyon” raporunun sunumunu Kocaeli Üniversitesi’nden Doç.Dr.Burcu Güler yaptı. Doç.Dr.Güler şunları söyledi: “Kocaeli’ye daha çok Doğu Anadolu ve Karadeniz illerinden göç geliyor. İç göçün hızı yavaşlamış görünüyor. İş olanaklarının azalması, Seka, Mannesmann fabrikalarının kapanması, iç göçü eskiye oranla azalttı. İç göçün temel nedeni ekonomik nedenlerdir. Göç edilen yerin itici faktörleri yoksulluk ve iş imkânlarının bulunmamasıdır. Buraya göç eden aileler de Kocaeli’ye geldiklerinde aradıklarını bulamıyorlar. Henüz söz konusu değil ama ilerleyen yıllarda ilimizden dışarıya göç başlayabilir.”
Raporu hazırlayan ve açıklayan doç.Dr. Burcu Güler, ilimize yönelik iç göçtün kaynaklanan çok büyük bir sorun saptanmadığını da belirtti, “İşsizlik ilin genelinde sorun. Ama Dilovası’nda çok daha fazla” dedi. Doç.Dr.Güler, bu raporun iç göç ile ilgili veri eksikliği dikkate alanırak hazırlandığını söyledi şöyle devam etti: “İç göçün niteliğini anlamaya çalışmak, insanların nasıl entegre olduğunu ve süreci anlamaya çalışmak, sosyal olarak kendilerini dışlanmış hissedip, hissetmediklerini araştırmak için böyle bir çalışma yaptık.”
Söz konusu raporu Doç.Dr.Burcu Güler, Yard.Doç.Dr. Doğa Başar Sarıipek, Araştırma Görevlisi Arzu Özsoy Özmen’den oluşan bir akademisyen ekip, 1.5 ayı arazide olmak üzere 3 aylık bir çalışma sonunda hazırladılar. Büyükşehir Belediyesi de çalışma sırasında araştırma yapılan bölgelerdeki çocuklara futbol topu, spor ayakkabısı dağıttı. Raporun devlete 68 bin TL’yi mal olduğu açıklandı.
Kaynak : özgur kocaeli