IMF, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kriz Türkiye'yi teğet geçecek' söylemini yıllar sonra doğruladı.
Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun Nisan 2016 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Raporda ülkelerin 1980-2015 yılları arasında dış kriz dönemlerine göre ayrıldığı bölüm dikkatlerden uzak kaldı. Türkiye kriz listesine anayasa fırlatmayla açığa çıkan 2000 krizi ve 2008 yıllarında yaşanan sorunla gündeme geldi. Ancak IMF 2008'deTürkiye'nin yaşadıklarının kriz olmadığı şerhini düşerek bir anlamda CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın o dönemdeki "teğet geçecek" söylemini yıllar sonra doğrulamış oldu.
IMF WEO raporunda ülkeler on yıllar itibarıyla yaşadıkları dış krizler itibarıyla kronolojik olarak sıralandı. 1980-89, 1990-2007 ve 2008-15 yıllarında hangi ülkelerin hangi yıllarda dış kriz yaşadıkları sınıflandırıldı. Söz konusu listede farklı bir şekilde ele alınanTürkiye'den değişik şekilde söz edildi.
80'DEN SONRA
Listenin 1980-89 yılları arasında kriz yaşayan ülkeler bölümündeTürkiye bulunmuyor. Türkiye kanlı terör ortamından kurtulup 24 Ocak kararları ve 12 Eylül ile girdiği yeni dönemde krizlerle anılmadı. 1980-89 arası kriz yaşayan ülkeler arasında Güney Kore, Polonya, Romanya, Arjantin, Brezilya, Meksika, Hindistan yer aldı.
TÜRKİYE ECEVİT HÜKÜMETİYLE KRİZ LİSTESİNDE
1990-2007 yılları arasında dış kriz listesinde Türkiye Ecevit hükümetiyle ve ünlü 2000 anayasa fırlatma ve Türkiye ekonomisinin yarıya yakınının yok olması kriziyle temsil edildi.
TÜRKİYE 2008-15 LİSTESİNDE DE VAR AMA...
Türkiye listenin 2008-15 yıllarını kapsayan dünyadaki dış krizler bölümünde de yer aldı. Ancak burada Türkiye'nin bulunmasına bir "kayıt" konuldu ve açıklama getirildi. Türkiye'nin IMF ile önceden anlaşmaya varılan borç ödemeleri dolayısıyla 2008'de krizdeymiş gibi göründüğü, gerçekte ise "Türkiye'nin ülke riskinin bu dönemde açık biçimde düştüğü ve ülkenin bir dış kriz deneyimi yaşamadığı" vurgulandı.
2008'deki Türkiye özel bir durum. O dönemde, devam eden IMF programı çerçevesinde önceden onaylanmış son dilim ödemesinin, Türkiye'yi kotasının yüzde 200'ünden fazla oranda IMF etkisine açık hale getirmesinden dolayı, bölüm kodlaması bunu bir kriz olayı olarak sınıflandırmaktadır, Türkiye'nin ülke riski açık biçimde düşse ve ülke bir dış kriz deneyimi yaşamasa da."
'TEĞET'İ DOĞRULADI
Böylelikle IMF, 2008'de Türkiye'nin yaşadıklarının kriz olmadığı şerhini düşerek bir anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o dönemdeki "teğet geçecek" söylemini yıllar sonra doğrulamış oldu.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Ekim 2008 tarihinde Dicle Üniversitesi yeni öğretim yılı açılış töreninde yaptığı ve kendisini muhalefetin hedefi haline getiren konuşmasında "Bu küresel kriz de inşallah bizi teğet geçecek. Bizi böyle gelip de diğerlerini vurduğu gibi inanıyorum ki kesinlikle vurmayacak, vuramayacak. Çünkü biz rehavete düşmedik, mali disiplinden taviz vermedik, işi sağlama aldık" demişti.