Sağlık

İftarda ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler

Doğru bilinen yanlışlarla orucu zorlaştırmayın, iftar ve sahurda su tüketimine önem verin

12 Haziran 2015 Saat: 13:01
İftarda ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler
İftarda ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler

Sağlıklı suyu en güvenilir ve kolay şekilde tüketicilerle buluşturmayı amaçlayan Waternet’in Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, doğru bilinen yanlışların orucu zorlaştırdığına dikkat çekti ve Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi veren Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, açlığa kıyasla susuzluğa daha az direnci olan vücudu bu dönemde susuz bırakmamanın önemine dikkat çekti. Aksoy, oruçlu kalınan süre boyunca vücudun beslenme alışkanlıkları değişeceği için, iftar ve imsak arasındaki sürede vücuda su takviyesinin etkili ve bilinçli yapılmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Alınan sıvıların yüksek şeker, gaz ve yüksek kafein içermemesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Canan Aksoy, “İftar sofrasına oturulduğunda mutlaka önceliğin su olmasına özen gösterilmeli. Sonrasında vücudun elektrolit dengesini sağlayabilmesi için açık çay, bitki çayları, ayran, kefir, maden suyu, az şekerli hoşaf ya da komposto tercih edilmeli“ diye konuştu.

Su tüketimini cazip kılın

Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, gerek iftar sofrasında gerekse iftardan sonra sıvı tüketimini daha cazip hale getirmenin kişide ekstra sıvı tüketim isteği doğuracağını ifade ederek, “Sofranızda görünür bir yere koyacağınız sürahinizin içine ekleyeceğiniz, ikiye bölünmüş 4-5 çilek, Çubuk tarçın ve birkaç dal taze nanenin etkisini göreceksiniz. İftardan sonra içilecek ev yapımı limonata da su ve şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır“ dedi.

Canan Aksoy, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

İftarda nelere dikkat etmeli?

Oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adımdır.

İftariyeliklere devam ederken beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği, gün boyunca düşmüş olan kan şekerinizi de dengeleyecektir.

Ana yemeğe geçmeden önce vereceğiniz 10-15 dakikalık bir ara, gün boyunca durmuş olan ve tüm yıl boyunca buna alışık olmayan sindirim sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olacaktır.

Ana yemek olarak az yağlı etli sebze yemekleri, ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri veya kurubaklagil doğru seçim olacaktır.

Havaların sıcak olması sebebiyle tercih edilecek zeytinyağlı sebze yemekleri ise vücudun posa ihtiyacını karşılayacaktır.

Kalsiyum ve protein ihtiyacınız için ise sofranızda kesinlikle bulundurmanız gereken besinler; cacık, haydari, yoğurtlu salata ve ayran olmalıdır.

Sahurda nelere dikkat etmeli?

Mutlaka sahura kalkılmalı. 16 saat aç ve susuz kalacak vücudunuz, geceden yiyip yattığınızda 20-22 saat kadar aç ve susuz kalacağı için vücut direnciniz fazlasıyla düşecektir.

Sahurda kahvaltılık tercih edenler, az yağlı peynir ya da lor peyniri tüketmeli. Vücuda protein ve su sağlayacaktır.

Sahurda yemek yiyecekler için, ızgara veya söğüş et, tavuk, yanında zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, tam tane ekmekleri, mevsim meyveleri doğru tercih olacaktır.

Sahurda mutlaka bol sıvı tüketimi olmalıdır.

Yemeğinizi yedikten hemen sonra yatmayın. Sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman tanıyın.

Doğru bilinen yanlışlar

Önce su içerek iştahımı kapatmayayım.

Orucunuzu açarken öncelikle su için, uzun saatler susuz kalmış bünye için en sağlıklısı su içmektir.

Sahura kalkmasam da olur.

Mutlaka sahura kalkılmalı. Çünkü sahura kalktığınızda 16 saat kadar süre oruç tutarken, geceden yiyip yattığınızda bu süre 20-22 saate kadar çıkabiliyor.

Hemen karnımı doyurayım.

Orucunuzu suyla açtınız, arkasından bir çorba veya biraz iftariyelik yiyip, 10-15 dakika kadar ara vermek, sindirim sistemi aygıtlarının ve hormon ve enzimlerin düzene girmesini sağlayacaktır.

İftardan sonra hemen çay içeyim.

Çayın içinde kafein benzeri bir madde olan tein bulunmaktadır. Kafein ve tein vücuttan su atımını hızlandırır; çay da kahve de su kaybının yerine konmasını sağlamaz o yüzden mutlaka su içilmelidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑