Tarih Sempozyumu’nda sağlıklı nesil yetiştirmek amacı ile Hereke’de kurulan “çocuk kampı” hakkında bilgiler verildi
Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu 3’te 1930’lu yıllarda savaşın, hastalık gibi nedenlerden dolayı oluşan sağlıksız nesile çözüm bulmak adına Hereke’de kurulan Çocuk Kampı konusu işlendi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Önder Duman” Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkedeki nüfusun 3’te biri 15 yaşını göremeden vefat ediyordu. Bu nedenle sağlıklı nesil yetiştirmek adına Gürbüz Türk Çocuğu Projesi kapsamında çocuk kampları oluşturuldu. İlk kurulan kamplardan birisi de “Hereke Çocuk Kampı” oldu.
HEREKE ÇOCUK KAMPI
Savaş sonrası Cumhuriyetin ilk yıllarında nitelik ve nicelik bakımından nüfusun büyük ölçüde azalma yaşadığının altını çizen On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Önder Duman, özellikle hastalıklarla mücadele için çocuk kampları oluşturulduğunun altını çizdi. Gürbüz Çocuk Projesi adı altında hayata geçirilen çalışma kapsamında Hereke’de bir çocuk kampı kurulduğunu ifade eden Duman” O dönemde ülkemizde 1000 çocuktan 360’ı 15 yaşına kadar ölüyordu. Bu doğrultuda Hereke’de kurulan çocuk kampı ilk kurulan kamplardan biri oldu. 1936 yılında kurulan Hereke Çocuk Kampı’na 40’ı kız olmak suretiyle 160 çocuk katıldı.” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI NESİL YETİŞTİRMEK AMACIYLA
Sağlıklı nesil yetiştirmek amacı ile kurulan Hereke Çocuk Kampı’nın bir sonraki sene de devam ettiğini dile getiren Doç. Dr. Önder Duman kampta çocuklara ders eğitiminden çok sağlıklarına yönelik faaliyetler yapıldığını kaydetti. Duman” Özellikle çocukların sağlıklı beslenmesi, sportif faaliyetlere katılması ve sosyal aktiviteler yapması sağlandı. 1937 senesinde kampa getirilen muhtaç ve hasta köy çocukları bir buçuk ay süren kamp süresinde sağlıklarına kavuştu. Hereke Çocuk Kampı bütçe yetersizliği nedeni ile kapatılma sürecine kadar bölgede önemli bir görevi yerine getirdi” ifadelerini sözlerine ekledi.