Güncel

Hazerfen’den önce ilk uçan insan Bilim Merkezi’nde

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali için Kocaeli’ye gelen dünya çocukları, uçmayı ilk kez başaran bilim adamının Abbas Kasım İbn-i Firnas olduğunu Eğitim ve Eğlence Festivali’nde öğ

24 Nisan 2016 Saat: 11:27
Hazerfen’den önce ilk uçan insan Bilim Merkezi’nde
Hazerfen’den önce ilk uçan insan Bilim Merkezi’nde

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali için Kocaeli’ye gelen dünya çocukları, uçmayı ilk kez başaran bilim adamının Abbas Kasım İbn-i Firnas olduğunu Eğitim ve Eğlence Festivali’nde öğreniyor. Hazerfan Ahmet Çelebi’nin örnek aldığı ve Wright Kardeşler’den 1023 yıl önce uçmayı başaran Abbas Kasım’ın başarı öyküsü Bilim Merkezi’nde alanında çocuklara görüntülü olarak aktarılıyor.

 

TARİHE YÖN VERMİŞ BİLİM ADAMLARI

“Bilim ve Çocuk”  temalı Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Eğlence Festivali’nde dünya çocukları bilimle iç içe birçok etkinliğe katılırken tarihe yön vermiş bilim adamlarını da tanıma fırsatı buluyor. İbni Sina’dan, Elcezer-i’ye Mimar Sinan’dan Harezmi’ye kadar bir çok bilim insanı Bilimin Sultanları Sergisi’nde çocuklarla buluşuyor. Bilime yön veren bilim adamlarından Abbas Kasım İbn-i Firnas ismi ise az bilinen bir tarihi bilgiyi gözler önüne seriyor.

 

WRİGHT KARDEŞLERDEN BİN YIL ÖNCE

Abbas Kasım İbn-i Firnas’ın hayatı Led ekrandan dört dil seçeneği ile çocuklara aktarılıyor. Müslüman bir bilim adamı olan 810-820 yıllarında yaşayan İbn-i Firnas’ın uçmayı ilk kez başaran bilim adamı olduğunun verildiği hayat hikayesinde, batıda uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşlerin bu olayı 1023 yıl sonra yapabildiği bilgisi de sunuluyor. Verilerde Firnas'ın uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu âleti çalıştırarak havalanıp uçtuğu da dile getiriliyor.

 

İBN-İ FİRNAS’IN DİĞER BAŞARILARI

Abbas Kasım İbn-i Firnas, birçok alanda çalıştı, kimya, fizik, astronomi okudu. Astronomi tabloları hazırladı, şiir yazdı, el-Makata adlı bir su saati tasarladı. İbn-i Firnas, kendisine has metotlarla bir kısım kum ve taşlardan mükemmel renksiz cam yapma usûlünü buldu. Ayrıca düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek gözlüğün mucidi olduğu kabul edilir. Sülfirik nitrik, nitro hidroklorik asitleri keşfetmiş, ayrıca birçok kimyevî maddeyi de ortaya çıkarmıştır. Ayrıca kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi. O zamana kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Bundan sonra, İspanya Mısır’dan kuartz ihracını bıraktı.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑