Büyükşehir Belediyesinin Gölcük’ün Şevketiye Köyü’nde düzenlediği 4. Kafkasya Yaz Şenliklerinin son gününde Haluk Levent sahne aldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 5-7 Ağustos tarihleri arasında Gölcük’ün Şevketiye Köyü’nde 4. Kafkasya Yaz Şenlikleri’ni düzenledi. Kafkasya kültürünün yaşatıldığı şenliklerin son gününde sevilen sanatçı Haluk Levent sahne aldı. Üç gün süren etkinliğin son gününde konser veren Haluk Levent, sevenleriyle buluşurken konseri izlemeye gelenler arasında Başkan Büyükakın da yer aldı. Sanatçı Haluk Levent, konser sırasında Şevketiye Köyü’ne özel bir beste yapınca, şenliğe katılanların gönlünü kazandı.
ŞENLİĞE YOĞUN KATILIM
Gölcük ilçesi Şevketiye Köyü’nde düzenlenen şenliğin ilk gününde sevilen sanatçılar Afak Meydanlı ve Grup Yirmi7, ikinci gününde Viral Cemal sevilen parçalarını seslendirdi. Şenliğin son gününde ise Haluk Levent sevenleriyle buluşurken, etkinliğe katılım yoğun oldu. Etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, Gölcük ve Köyleri Dernek Başkanı Ergün Uzuner, Gölcük Artvinliler Derneği Başkanı Akif Alpolat, Kocaeli Livaneliler Derneği Başkanı Murat Soyer, Şevketiye Mahalle Muhtarı Hamdi Uzuner, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
DERNEKLERDEN BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR
Konser öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Mehteran Takımı, ‘’Türkler geliyor’’ marşıyla gönüllere dokundu. Daha sonra Gölcük ve Köyleri Dernek Başkanı Ergün Uzuner, Gölcük Artvinliler Derneği Başkanı Akif Alpolat, Kocaeli Livaneliler Derneği Başkanı Murat Soyer, Şevketiye Mahalle Muhtarı Hamdi Uzuner katılım sağlayan vatandaşları selamladı. Şenlikte konuşma yapan Soyer, “Kocaeli bir kültür ve dünya kentidir. Kafkas kültürünün de yaşatılması bizim için bir görevdir. Kültürünüzü yaşatmak ve sonraki kuşaklara aktarmamız için ve bizlere verdiği destekten ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyorum” dedi.
BAŞKAN’DAN HALUK LEVENT’E ÇİÇEK
Kafkas yaz şenlikleri, 1877-78 Osmanlı-Rus harbi sırasında Kocaeli’ne gelen ve 93 muhacirleri olarak adlandırılan vatandaşlarımızın yoğun olduğu Gölcük Şevketiye Köyü’nde gerçekleşti. Şenliğe katılan Başkan Büyükakın, “Bizler şu an buradaysak sınırlarda bulunan askerlerimiz sayesinde” diyerek görevi başında olan askerlerimize selam gönderdi. Daha sonra sanatçı Haluk Levent’e çiçek takdim etti.
HALUK LEVENT, ŞEVKETİYE’YE ÖZGÜ ŞARKI BESTELEDİ
Yöre halkının ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği şenliğin son günü Büyükşehir Mehteran Takımının sahne almasıyla başladı. Kafkas halk oyunlarının da sahnelendiği şenlikte, kemençenin üstadı Bahadır Kılıç vatandaşlar için horon havaları çaldı. Şenlik boyunca Kafkasya ve Türk Halk Oyunları, animasyon ve gösteri şovları, palyaço gösterisi, yöresel oyunlardan örnekler sergilendi. Ayrıca şenliğe katılım sağlayan vatandaşlar sevilen sanatçı Haluk Levent’in şarkılarına eşlik ederek eğlendi. Sanatçı Haluk Levent konser sırasında Şevketi’ye Köyü’ne özel bir şarkıda besteleyerek geceye damga vurdu. Sanatçı konser sırasında bestelediği şarkı ile Şevketiye Köyü Muhtarı Hamdi Uzuner’den mısır isteğinde bulundu. Muhtar Uzuner tarafından sanatçının isteği yerine getirilirdi. Sanatçının esprili yaklaşımları ve şarkıları ile gece boyunca oldukça eğlenceli ve keyifli bir konser gerçekleşti. Konserde sanatçı Haluk Levent İzmit’den kağıt helva satışı yapmak için gelen gencin tüm kağıt helvalarını satın alıp vatandaşlara dağıtarak gönül kazandı.
KAFKASYA KÖKENLİ 17 KÖY
Tarih boyunca göç eden toplumların geçiş güzergahı üzerinde bulunan Anadolu toprakları ve Anadolu’nun Avrupa’ya açılan kapısı olan Kocaeli, sürekli bir nüfus hareketliliğine sahne olmuştur. Kafkasya da Türk göçlerinin önemli güzergahları arasında yer almaktadır. 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı, Kafkas bölgesinden Anadolu’ya yapılan göçe yeni bir ivme kazandırmıştır. Bu savaşta Kafkasya bölgesinde Türkler, Osmanlı Gürcüleri, Çerkezler, Abazalar, Dağıstanlılar ve Acara Gürcüleri; Osmanlı devletinin yanında savaşa katılmıştır. Kocaeli yöresinde Kafkasya kökenli muhacirlerin yaşadığı 17 adet köyün bulunduğu ifade edilmektedir. Günümüzde halen etnik kimliğini koruyan bu topluluğun gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak için dilini, giyim-kuşam ve müziğini, yemek kültürünü canlı tutmak isteyen Büyükşehir, yöresel derneklerle beraber bu önemli festivali düzenlemektedir.