Teklifin gerekçesinde ise yapılan zamlar “hâkim ve savcıların özlük haklarının, yüklendikleri görev ve sorumlulukla uyumlu hale getirilmesi” olarak açıklandı. Ekim ayında yasalaşması beklenen 18 maddelik teklifte özetle şu düzenlemeler yer aldı:
* SINAVSIZ HUKUK FAKÜLTESİ: Hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim ve savcıları ile Danıştay üyelerine devlet ve vakıf üniversitelerinde “sınavsız hukuk fakültesi” okuma olanağı ve böylece sadece fark derslerini vererek emekli olduktan sonra avukatlık yapabilme imkânı getirilecek.* YAŞ ŞARTI: Hâkim ve ve savcı adayı olabilmek için “giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak” şartı yerine, “giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının 1. günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak” şartı aranacak.
* MAAŞLARA ZAM: Yargıtay ve Danıştay başkanları, başsavcıları, başkanvekilleri, başsavcıvekilleri, daire başkanları, üyeleri ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı, ve diğer tüm hâkim ve savcılara aylık ek tazminat ödenecek. Böylece en düşük hakim-savcı maaşı 3 bin 986 liradan 5 bin 141 liraya, 7 bin 310 lira alan birinci sınıf hâkim savcı maaşları 8 bin 465 liraya, 7 bin 670 lira alan Yargıtay ve Danıştay üyeleri maaşları da 8 bin 825 liraya yükselecek.
* SİLAH KOLAYLIĞI: Hakim ve savcılar, silah satın alıp bulundurabilecek. Bu silahlar ile ilgili muameleler her türlü vergi, resim, harç ve resmi kuruluşlara ait ardiye ücretinden muaf olacak. Gerekçede, hâkim ve savcıların görevlerinin niteliği itibariyle pek çok tehdit ve tehlikeye açık oldukları belirtilerek bazı hâkim ve savcıların silahlı saldırıya maruz kalarak yaralandıkları hatta hayatlarını kaybettikleri hatırlatıldı.
* DİSİPLİN AFFI: Hâkim ve savcılar hakkında, 14 Aralık 2005 ila 1 Eylül 2013 tarihleri arasında işlenmiş eylemler sebebiyle verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları için disiplin affı getirilecek. Af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturması yapılamayacak. Devam eden inceleme, soruşturma ve kovuşturmalar işlemden kaldırılacak.
* SAVCISIZ DURUŞMA: Asliye Ceza Mahkemelerindeki duruşmalara 1 Eylül 2019’a kadar savcılar katılmayacak. Ancak, verilen kararlara karşı itiraz veya temyiz yoluna başvurabilmesi için dosya Başsavcılığa gönderilecek. Gerekçede uygulamanın amacı “savcılarının soruşturma işlemlerini daha etkin ve süratli yerine getirebilmeleri” olarak açıklandı.