Günümüz bilim insanlarını en fazla meşgul eden ''yapay zeka, yapay akıl'' , her ne kadar son çağın en büyük icadı, nimeti diye algılansa da, beraberinde ne gibi tehlikeleri de yansıtacağı tam bir muamma.
Yapay zekâ kavramı ilk olarak McCarthy tarafından 1956 yılında kullanılmış, geliştirilmiş, yaygınlık kazanması sağlanmış. Ülkemizde ise; ilk adım Ordinaryüs Profesör Cahit Arf tarafından atılmış . Cahit Hoca, 1959 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde “Makineler Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?” konulu bir sunum yaparak , bilime yönelik tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış.
Günümüze gelecek olursak; Bir tehlike mi, bir icat mı , yoksa bir bilimsel nimet mi?
Sosyal medyanın her alanında yapay zeka ürünleri karşımıza çıkıyor. Ölüleri canlandıran, yaşlıları gençleştiren, sesleri birbiriyle örtüştüren bütün zekalar piyasada.
Haber yazanı, köşe yazısı yazanı bile var.Adını İbrahim Selçuk olarak seçen yapay zeka "Para birimi değer kaybeden ülkeler hangileridir" başlığını seçmiş.
Bu yetmez gibi, sahtekarlık ve dolandırıcılığın da yeni versiyonu oldu yapay zeka. Daha geçenlerde ulusal medyaya yansıdı; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini taklit eden dolandırıcıların türediğini öğrendik.
Bir de tehlike boyutu var tabi.. Dünya silah ve teknoloji devlerinin yapay zeka yöntemiyle geliştirdikleri robotlara ne demeli. !
Japonya yapay zekalı robot asker bile yapmış...
Amerika yapay zekalı ordu kuracak neredeyse...
Çin'in ne yaptığı dışa vurulmuyor şimdilik.
Evet, yapay zeka belki iyi , belki güçlü bir bilim neticesi. Belki zoru kolaylaştıran, belki uzağı yakın eden bir icat. Fakat ya yanlış, ya art niyet , ya kötü emeller doğrultusunda kullanılırsa ne olur?
Dünya'da Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla biten sıcak savaş, yerini teknolojiye ve soğuk savaşa bıraktı. Diplomasi savaşları da öyle başladı. Yapay zekanın yaygınlaşması, her alanda kullanılmaya başlanılması bendeki bu yönde ürpertiyi dışa vuruyor. Ya , yapay zeka savaşları başlarsa....!
Tıpta sağlık için kullanılması güzel. Fizikte, matematik ve tarihte iyi. Ekonomi ve finansta yol açan zeka olması harika.
Başa bela olma durumunu da unutmamak gerek. Peki bu yapay zeka kontrolden çıkıp bela olma yolunda ilerlerse?