Hekim değilim. Gebze'de kendi çapında yazıp yorumlayan, duyduğunu analiz eden bir gazeteciyim. Mesleğim gereği tıpla meşgul olan pek çok insanı tanııyorum ve zaman zaman o doktor arkadaşlarla insan sağlığı üzerine fikir alış verişinde bulunup sağlığın merkezini tartışabiliyor , bilgiler alıp siz okurlara aktarma şansını yakalayabiliyorum..
Geçenlerde de öyle oldu. Dr. Hakan Höbek'in sahibi olduğu Gebze Merkez Prima Hastanesi'nde bir grup doktor arkadaşla sohbet ederken konu sigaraya geldi.. Onlar anlattı ben dinledim. Ve sohbetimiz içerisinde not aldığım bilgiler ışığında ortaya aşağıda yazacağım düşünceler çıktı. Konu sigara ve sigaranın her yönü....
Sigaranın insan sağlığına olan zararları saymakla bitmez. Bu zararların arasında bireyleri en çok etkileyen yönlerden biri cilt sağlığıdır. Günümüzde sigaranın zararlarını bilmeyen yoktur. Sigaranın bu denli zararlı olmasının sebebi içinde bulunan maddelerdir.
Kanserojen kimyasallar barındıran sigara, dokularda, solunum yollarında, akciğerlerde, üreme sisteminde, damar ve kalp sisteminde vb. kısaca özetlemek gerekirse tüm vücutta bir hücresel yıkım başlatır. Bu nedenle cildin tüm yapısını ve hücre dengesini bozarak oldukça zarar vermektedir. Sigara, dejenerasyona sebep olan en önemli sebeplerdendir ve bu bozulmaya sebep olan sadece nikotin değildir. Aynı zamanda zifir de içerir ve bu zifir maddesi damarlar üzerinde daraltıcı etkiye sahiptir. Daralan damarlar sonucu dokunun bozulması söz konusu olmaktadır. Bu noktada sigara, oksijenlenme ve beslenme sorunlarıyla cildin kurumasına, iyi beslenememesine, kırışık ve pullanmalara ve renk bozulmasına sebep olarak erken yaşlanma sürecini başlatır.
Yoğun bir şekilde sigara kullananlarda yaşlılık belirtileri olarak, çizgilenme, kırışıklıklarda artış, yüzde kuruluk ve ciltte renk değişimi meydana gelmektedir. Sizler de mutlaka sigara yüzünden cildinin rengi bozulan ve değişen birilerine denk gelmişsinizdir. Bu nedenle sigaranın cilde olan ilk etkisi, cildin renginin değişmesidir. Bunun yanı sıra sigara yapısı gereği, kılcal damarları daraltır, kandaki karbondioksit seviyesini yükseltirken, oksijen seviyesi de düşürür. Aynı zamanda kan dolaşımını zorlaştırır, C vitamini tüketimi artar, hücre yenilenmesi azalır, yaraların iyileşme süreci artar, cilt kurur ve sertleşir. Sigara vücuttaki damarların daralmasına ve cildinizin yeterli kan almasına sebep olur. Bunun sonucunda vücudunuzda bitkinlik hissi artmaya başlar ve cildinizde gün geçtikçe daha da solma meydana gelir.
Damar daralmasının etki ettiği bir bölge ise vücudun onarım sistemidir. Sigaraya sürekli mazur kalan dudak bölgesi ve çevresinde ise çökme, kırışıklıklar ve ince çizgiler meydana gelir. Sürekli kas kasılmasından dolayı ise meydana gelen kırışıklıklar daha belirgin bir hal almaya başlar. Aynı zamanda cildimizin en hassas yeri olan göz altları sigaranın olumsuz etkisinden en çabuk kurtulacak yerlerden biridir.
Sigarayı bıraktıktan sonra göz çevrenizdeki cilt düzelecek, gözleriniz daha parlak ve canlı görünecektir. Sigarayı bıraktıktan sonra ciltteki olumlu ve olumsuz değişimler öncelikle, sigarayı bırakan her insan hem olumlu hem de olumsuz değişimler yaşarlar. Olumsuz değişimler arasında bunalım ve stres artması gibi durumlar varken, olumlu değişimler de cilt tonu farklılıklarının daha da aza inmesi, yüze renk gelmesi, sivilce ve siyah nokta oluşumunun azalması, tıkanan damarların daha kötüye gitmesinin engellenmesi gibi durumlar bulunmaktadır.
Bu nedenle, ne olursa olsun sigara içen herkes en kıza zamanda sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir yaşama adım atmalıdırlar. Sigarayı bıraktıktan sonra yaşanan olumlu değişimler arasında, nefes problemlerinin de düzelmesi vardır. Özellikle belli bir yaşın üzerinde olup hala sigara içmek, nefes problemini çok daha fazla arttırır. Fakat sigarayı bıraktıkları günden itibaren ciğerlerinin çok daha iyi bir hale geldiğini hissedebilirler.
Sigarayı bırakınca oluşan cilt lekeleri Pek çok insanın, özellikle de kadınların sigarayı bırakmalarını engelleyen en büyük etkenlerden biri de cildinde oluşacağını düşündüğü lekelerdir. Bu lekelerin her insanda kesinlikle oluşacağını söylemek doğru değildir. Sadece damarların tıkanıklığı, vücuttaki kan oranı ve temiz kan seviyesi gibi pek çok detay dikkate alınarak bir araştırma yapıldığında böyle bir ihtimalin varlığından söz edilebilir.
Ayrıca, söz konusu lekelerin varlığı baş göstermeye başladığında ise, çok kısa bir zamanda çok basit tedavi yöntemleri ile bu lekelerden kurtulmanın mümkün olduğu da bilinmelidir. Sigarayı bıraktıktan sonra cilt bakımı sigarayı bırakan insanların doğru cilt bakımını yapmaları halinde kısa sürede daha temiz ve daha pürüzsüz bir cilde sahip olmaları mümkündür.
Örnek olarak, sigara içen bir insanın cildi her zaman nemsizdir ve nemsiz bir cildin görünümü de asla düzgün olmaz. Bunu düzeltmek için de yapılması gereken her zaman nemlendirici kremler kullanmak, nem maskeleri uygulamak ve bol su içmek olacaktır. Özellikle su içmek pek çok cilt bakımından daha önemli olan bir detaydır. Gerek görüldüğü takdirde güzellik merkezlerinden cilt bakımı konusunda yardımda alınabilir.
Hadi gelin, hep birlikte sigara denen illetten kurtulalım. Şu an, bu satırları okuyan ve sigara tiryakisi olanlar , sigara paketlerinizi çöp kutusunun en dibine gömün.
Gömün ki, hayatınız nefes alsın.