Yerel yönetimler (belediyeler) ve belediyeler kanununun görevlendirmeleri dahilinde hizmet yapar yapmasına da, benim için en makbulu ; öyle klasik yol, asfalt, tretuvar, parke, çocuk parkı yapan belediye değil, toplumun zaruri ihtiyaç ve beklentilerine kucak açan, o yönde proje geliştirp hayata geçirendir. Alt belediye veya Büyükşehir önemli değil. Milletin gönlüne dokunan, beklentilerin çok üstünde hizmet geliştiren belediyelerdir.
Bu anlamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik etmek gerekir.Size sadece bir örnekle bunu anlatmaya çalışacağım.
Kentte yaşayanların, daha doğrusu beton bloklar arasında , trafik karmaşası ve egzoz kümeleri içinde hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan insanların yerel yönetimlerden beklentileri büyük olur. En büyük beklenti de insanların sosyal yaşam ve kültürel alanların kendilerine sunulması ve hizmet kalitesidir. Belediyelerin en büyük sorumluluğu halka sosyal donatı kazandırmak ve insanları günlük yaşamlarında mutlu etmektir.
İşte Dr. Tahir Büyükakın'ın başında bulunduğu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu yönde, anlatmak istediğim konuya en iyi örnektir. O yüzden tebrik ediyorum. Toplumun beklentilerine daha da ötesine katkı sunduğu için.
Ve bir örnek vererek demek istediğimi daha net anlatmış olayım.
Ormanya'ya hiç gittiniz mi? Ormanya'nın nerede ve nasıl bir yer olduğunu biliyor musunuz? Bilmeyen, görmeyen ve bilmek isteyenler için ,kısaca bahsetmek istiyorum. Çünkü Ormanya'yı ziyaretimde ''Demek ki istenilince neler yapılabiliyormuş '' diye içimden geçirdim ve öylesi bir tabiat parkını bizlere kazandırdığı için içtenlikle emeği geçenlere teşekkür ettim.
Geçtiğimiz hafta Ormanya'daydım. Ormanya'yı bir yurttaş olarak gezerken , bir gazeteci olarak da her şeyi gözlemledim. Yetkililerden bol bol bilgi aldım. Benimki bireysel değil , aile gezisiydi. Bir pazar günü evimizde kahvaltı sonrası anlık kararla ,'' Hadi Ormanya'ya gidiyoruz. '' dedik.
Çünkü doğa cenneti Ormanya'yı ve de Maşukiye'yi görmemiş bir Kocaelili, bir doğa harikasından mahrum kalmıştır diyebilirim.Türkiye'nin her yerinden tabiat meraklılarının geldiğini biliyorum.
Bir hafta sonu alınabilecek en güzel karardı ve öyle oldu. En az benim kadar doğaya düşkün olan ablamla koyulduk yola. Gebze'den Ormanya bir saat mesafe. Kartepe sınırları içinde Uzuntarla Tabiat Parkı olarak da bilinen Ormanya'da en çok ilgimi çeken görsel Hobbit Evleri oldu. O kadar muntazam, doğal, ahşap, romantik ve rengarenk yapılmış ve fotoğraf çekilmek içinde kuyruklar oluşmuştu. Sosyal mesefaye dikkat ediliyor, kesinlikle maskesiz dolaşılmasına izin verilmiyordu.Kamp ise ormanın hemen yan tarafındaydı. Kamp alanları parka keyifli bir katkı sunmuş. Tabi kampın bazı kuralları var. Mesela ; Kamp alanına gelen çiftlerin evli olma zorunluluğu bulunuyor,alkollü içecek getirilemiyor ve içilemiyor, açık alanda ateş yakılamıyor, karavan park alanına karavan harici bir araçla giriş yapılamıyor, diğer kampçıları rahatsız edecek her türlü aktivite yasak.
Önemli bir detay daha vereyim, Ormanya’ya giriş tamamen ücretsiz. Düğün fotoğrafları ile evliliğinizi ölümsüzleştirmek için Ormanya’yı seçerseniz yine ücretsiz olarak güzel manzaralı arka planlarda fotoğraflar çekilebilirsiniz. Park , Pazartesi günleri hariç 09:00 ile akşam 19:00 arası hizmet veriyor. Maşukiye ye giriş 7,5 TL ve içeride yeme - içme durumunda sizden girişte bir ücret ödediğiniz için yarı yarıya bir indirim uygulanıyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Hayvanat Bahçesi, vahşi yaşam alanı, yürüyüş ve bisiklet parkurları, karavan ve çadır kamp alanı, doğa okulu ve yaban hayatı kurtarma merkezi olmak üzere 6 ana bölgeden oluşuyor.
Ormanya'nın tadını çıkarırken bende bir yandan harika manzaralı fotoğraflar çekiyor, bir yandan da parkla ilgili bilgiler topluyordum. O kadar temiz bir havası var ki, ciğerlerin yeniden doğabileceği bir atmosfere sahip. Hayvanseven biri olarak elbette ilgimi parktaki hayvanlar, cinsleri, sayıları çekti.
Edindiğim bilgi ; Ormanya, 53 farklı türden 467 hayvanı içinde barındırıyor. Ala geyikler, ceylanlar, karacalar gibi birçok tür park içerisindeki doğal yaşam alanlarında nesillerini sürdürüyor. Vatandaşlar, 53 farklı türden hayvanı doğal yaşamlarında ziyaret edebiliyor. Parkta 5 bin kişilik mesire alanı bulunuyor. Ve her şey çocuklar için düşünülmüş, çocukların rahatlıkla görebileceği bir düzen kurulmuş.
Merak edenler için yazayım; Ormanya'da Altuni Sülün, Amerikan Ördeği, Atarax Tavuğu, Beç Tavuğu, Beyaz Kuğu, Cennet Papağanı, Çin Kazı, Deve Kuşu, Emu Deve Kuşu, Gümüşi Sülün, Güvercin, Hatuni Sülün, Hindi, İspenç Tavuğu, Jako Papağanı, Kafkas Sülün, Mandarin Ördeği, Mısır Kazı, Pekin Ördeği, Puhu Kuşu, Siyah Kuğu, Sultan Papağanı, Sussex Tavuğu, Tavus Kuşu, Yeşil Başlı Yaban Ördeği, Boa Yılanı, İguana, Piton Yılanı , Ala Geyik, Arap Atı, Ceylan, Deve Haflinger Atı, Kara Kaya Koyunu, Karaca, Karagül Koyunu, Kıl Keçisi, Kızıl Geyik, Lama, Lemur, Manda, Mardin Eşeği, Muflon Koyunu, Oklu Kirpi, Poni Atı, Rakun, Tiftik Keçisi, Yılkı Atları, Zebra bulunuyor. Doya doya seyredebilir, bazılarına dokunabilir, hatta besilerine yardımcı olabilirsiniz.
Peki bu muhteşem tabiat parkına nasıl gidersiniz?
Çok basit, özel aracınızla veya halk otobüsleriyle.. Ulaşım sıkıntısı yok. Ya da yurt içi , yurt dışı turlarda çok başarılı , deneyimli olan Ziyeattin Yüzbaşıoğulları'nın tur firmasından yararlanabilirsiniz. Yüzbaşıoğulları Turizm her hafta sonları Ormanya ve Maşukiye'ye günü birlik turlar düzenliyor . Tavsiye ederim.
Şayet Kocaeli'de yaşıyorsanız; Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova'da ikamet ediyorsanız gitmenizi, görmenizi isterim.
Bir kez daha Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik ve teşekkür ediyorum.