Satın aldığımız ürünlerin üzerlerinde yazılan uyarılar hep dikkatimi çekmiştir. Zaten dikkat çekilmesi gerektiği için konulmuşlardır. Fakat bizim vatandaşımız ne kullanma kılavuzu ne de prospektüs okuma sevdalısıdır.
Yazın sıcağında için yanarken büfeden buz gibi kola alıyorsun. Tam içecekken üzerindeki şu sözle karşılaşıyorsun, “Soğuk İçiniz”. Sanki kolayı ocakta kaynatıp içenleri görmüşler gibi bize yol gösteriyorlar. Kola kutusunun açma halkasının yamacında, “Buradan Açınız” yazıyor. Bana başka tarafından açma şansı tanımamışsın ki, ne diye boşa laf ediyorsun! Tabanından açacak kadar zekâm geride mi?
Jölenin üzerinde sizce ne yazar? “Ellerinizle Sürünüz” uyarısı size göz kırpar. Tercümesi de şudur: “Sende o jöleyi sürecek kafa yok! Sakın kafanı jölenin içine daldırma! Belki senin aklına gelmez ellerinle sürmen, o yüzden seni uyarmak istiyorum”.
Ütünün üzerinde de uyarı sizi karşılar; “Giysilerinizi üzerinizde ütülemeyin.” Demek ki ütüleyen olmuş ki bu uyarıyı yapmışlar diyeceğim ama kıyamıyorum çünkü kimse bunu yapmamıştır. Üretenin aklına gelmesi onların ne kadar zekâya haiz olduklarını göstermez mi?
Gripin kutusundan da yazan şudur, “Ağız yoluyla alınır.” Eline alan hasta gripini nasıl tüketeceğini bilmeyerek öylece kalakalıyor. “Doktor bunu yazdı ama bunu vücuduma nasıl aktarabilirim konusunda yönlendirmedi. İnsan şunun üzerine yazmaz mı hangi yolla alacağımı?” demiş olmalı ki, ihtiyaca cevap verilmiş.
Çamaşır suyunun üzerinde de “İçilmez” yazıyor. Gel de nefsine hâkim ol! En azından günde bir ölçek içsek olmaz mı? Bak, ölçeği aşmayacağım söz! Benim gibi söylemde olan müşteriyle muhatap olmaman lazım. Her müşteri de haklı değildir, saçmalama özgürlüğü herkese verilmemeli!
Üniversite sınavına giriyorsunuz. O sınava kadar yıllarca eğitim alıyorsunuz. Türlü türlü dersleri işliyor ve sınavlarından başarılı oluyorsunuz. Ve nihayetinde sınava girmeye hak kazanıyorsunuz. Sınavda size soru kitapçığı veriliyor. Kitapçığın her sayfasının altında “Sayfayı Çeviriniz” yazıyor. Kesin öğrencilerin bazılarından şu sözü duydular, “Ben bu sayfayı yaptım hocam, öylece bekleyeyim mi? Benim ki de soru hocam, sayfanın altına uyarıda bulunmadıklarına göre beklemeliyim”.
Bu gibi uyarılar tabi ki biraz abartılı gelse de ülkemizde yaşanan birkaç olayı size sunduktan sonra sizde bu uyarılara hak verirsiniz. Bu ülkede trafoya işerken ölenleri de gördük, keşke uyarı yazısı orada karşısına çıksaydı. Sigarasını kalorifer kazanından yakmaya çalışırken tutuşanlar, balkonda nişan organizasyonu yapıp elli beş kişinin çıktığı balkonun çökmesiyle aşağıyı boylayan insanlarımızı gördük. Bence bu uyarılar bize az bile, daha da artması için çalışmalar yapılmalı.