8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ilk gününde Kılavuz Gençlik Avlusu’nda 3. konuşmacı Başbakanlık Başdanışmanı Mustafa Şen oldu
Yüzlerce ünlü şair ve yazarın katıldığı 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ilk gününde bir başka konukta Başbakanlık Baş Danışmanı Mustafa Şen oldu. “Gençlik Gelecek ve Modern Kimlik” konusunda söyleşi yapan Şen’i dinleyenler arasında gençlerin çoğunlukta olması dikkat çekti. Şen’i dinlemeye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Raşit Fidan takip etti.
GENÇLER SANAL KİMLİĞE YÖNELDİ
Kimlik ve kişilik kimliğinin farklı olduğunu ifade eden Şen, ‘’Gençlerde artık son dönemde yaygınlaşmaya başlayan bir kimlik ortaya çıktı. Oda sanal kimlik. Biz gezi parkı olaylarında 4 ayrı araştırma yaptık. Gezi olaylarında gençlerin polisle sosyal kimliği aynı olduğu halde sanal kimliği farklı olduğu için çatışmalar yaşandı. Sanal alemde binlerce takipçisi olan, kendini olayların ortasındaki polisten üstün görmeye başladı. Şimdiki gençlerin birçoğu sosyal yaşantısında sanal kimliğini ön plana çıkarıyor’’ dedi. Artık post modern çağda gençlere ve çocuklara anne babalar olarak şiddete başvurarak terbiye etme döneminin sona erdiğini ifade eden Şen, ‘’Gençler artık birbirlerine sanal kimlikleri ile davranıyor’’ dedi. Kimlik farklılıklarının gençler arasında davranışları etkilediğini belirten Şen, hemşehrilik kimliği dini ve inanç kimlikleri sanal kimlik ortamında önemsenmiyor artık sanal kimlikte takma adı ve takipçi sayısının öneli olduğunu belirtti.
GENÇLERE YETİŞMEK İÇİN TRENİ KAÇIRMAYIN
‘’Gençlerin yapıları ve kimlikleri gereği büyüklerin de davranışlarına ve iletişim biçimlerine dikkat etmeleri ve gerekirse gençlere karşı iletişim şekillerini değiştirmeleri gerekir’’ diyen Mustafa Şen, ‘’Şimdiki gençler büyüklerin onlara söyleyeceği şeylerin yüzde 80’ini zaten kendileri de söylüyor. Geri kalan kısım onların yaşam biçimini oluşturuyor. Şimdi bilgiye erişim imkanı gençlerde daha fazla artık eskiden olduğu gibi anne babalar gençlere bilgiyi aktarmıyor gençler büyüklere bilgi ve malumatlarını anlatıyorlar. Çağ artık değişti’’ diyen Şen, ‘’Bilgi ve birikim artık internetle bir tık ötede’’ saptamasını yaptı. Gençlerle yaşlılar arasında artık kimlik çatışmalarının yaşandığını ifade eden Şen, ‘’Çocuklar büyüdükçe bizim kimliklerimizi değersizleştiriyorlar. Onların bizi değersizleştirmesi bir yerde çatışmanın yaşanmasına neden olacaktır önemli olan biz orta yaşlılar olarak gençlere yetişmek için treni kaçırmayalım’’ ifadesini kullandı.