Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde gençler daha azıyla daha çok dünyanın mümkün olup olmadığını tartıştı. ‘Ekonomik Kalkınma İçin Çevreden Fedakârlık Yapılabilir Mi?’ temasıyla ele alınan münazarada her iki g
Sıfır Atık Festivali’nde iki gruba ayrılan üniversite öğrencileri sıfır atık konusundaki görüşlerini dile getirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde gençler daha azıyla daha çok dünyanın mümkün olup olmadığını tartıştı. ‘Ekonomik Kalkınma İçin Çevreden Fedakârlık Yapılabilir Mi?’ temasıyla ele alınan münazarada her iki grubun birbirine karşı ürettiği argümanları seyirciler ilgiyle takip etti. Münazarayı gençlerle birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükkanın da ilgiyle takip etti. Münazarayı, çevreden fedakârlık yapılamayacağını savunan grup kazandı.
KIYASIYA MÜCADELE
‘Gençler Sıfır Atık Konusunu Tartışıyor’ adlı oturumda üniversite öğrencisi gençler fikirlerini yarıştırdı. Boğaziçi, Galatasaray, Marmara, İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 8 öğrencinin münazarasında gençler tarafından üretilen argümanlar ilgiyle takip edildi. Takımlar kendi aralarında yarışırken fikirlerini en iyi savunan öğrenciler de ayrıca belirlendi.
“DAHA İYİSİ HER ZAMAN MÜMKÜN”
Münazara sonrasında bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, her iki ekibi tebrik etti. Başkan Büyükakın, “Bir şey tamamen iyi ya da tamamen daha kötü değil. Ama daha iyisi her zaman mümkün. Ekonomik gelişme insanların hayatına bir standart sağlıyor. Ama bunu yaparken ‘fedakarlık yapmak zorunda mıyız?’ sorusuna cevap vermek çok zor” dedi.
“İNSANOĞLU ÇOCUKLARINDAN ÇALIYOR”
Başkan Büyükakın, “Limit aşım yönü diye bir şey var. İnsanların bir yılda tüketmesi gereken miktar ile tükettikleri korelasyonu gösteriyor. Eskiden Aralık’ın 20‘sine denk geliyordu. Ama şimdi Temmuz’da bu aşıma geliyor. Elimizde 1 varsa biz 1.7 kullanıyoruz. İnsanoğlu çocuklarından çalıyor. Bu yüzden daha azı mümkün diyoruz” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZ İYİ MÜNAZARACI OLSUN”
Gençleri münazara okullarına davet eden Başkan Büyükakın, “Müzakere okulunu Kocaeli’nin her köşesine yayalım. Gençlerimiz iyi birer münazaracı olsun. Biz her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
ÇEVREDEN FEDEKARLIK YAPILIR KANADI ARGÜMANLARI
Seyirciler tarafından ilgiyle takip edilen münazarada çevreden fedakârlık yapılabileceğini savunan ekip şu görüşleri dile getirdi: “Yeşil öncelediğinde işsizlik, psikolojik bunalımlar ve geleceğe güvenle bakma sorunları ortaya çıkabilir. Bu sorunların olmaması lazım ki çevreyle ilgili sorunlar gündeme getirilebilsin. İklim krizleri büyümesine rağmen günümüzde çevresel felaketlerin etkisinin daha az. Teknolojik gelişmelerle bu felaketlerin üstesinden gelmek daha kolay bir şekilde gerçekleşebilir. Şirketler, kar marjını yüksek tutmak için alternatif enerji kaynaklarına yönelmeyecektir. Kendileri için hangi kaynak daha uygunsa, çevreye zarar vermek pahasına, onu kullanacaklardır. Gerçekçi olan da budur.
KOCAELİ’DE PARKLARI GÖRMEK MÜMKÜN
Çevreyi geri döndürebiliriz. Zarar versek bile geri getirebiliriz çevreyi. Ancak şirketler yerine bireyler olarak biz bilinçli olmalıyız. Belediyelerin parkları yıktığı ve yerine bina yaptığı iddia edildi. Oysa Kocaeli’de böyle bir sorun yok. Kenti gezdiğinizde parkları görmeniz mümkün. Aynı zamanda Sıfır Atık Festivali’ni fonlayabiliyor.”
ÇEVREDEN FEDEKARLIK YAPILAMAZ KANADI
Tezlerin ligiyle takip edildiği münazarada çevreden fedakârlık yapılamayacağını savunan ekip de görüşlerini kapitalizmin yarattığı sorunlar üzerinde ele aldı. Dünya ile ilgili problemde kapitalizmin çok büyük bir sorunu olduğunu savunan ekip, “Hem kısa vadede hem uzun vadede zararlar veriyor. Büyük sanayi ülkelerinin daha büyük sorumluluğu olduğu kaydedildi. Atıkla beslenmiş bir canlıyı tüketmenin maliyeti, bir işte çalışarak para kazanmaktan daha maliyetli olacak. Şirketler çevre konulu programlara katılarak kendilerini aklamaya çalışıyor.
KAZ DAĞLARINI GERİ GETİREMEYİZ
İki kazak yerine bir kazak tercih ederek tüketim kültürüne son verebiliriz. Aynı şekilde en yüksek modelde telefonlar kullanmak zorunda değiliz. Kar marjlı yaklaşımlar çevreye büyük azarlar veriyor. Kaz Dağlarını dinamitle patlatarak altın çıkarabiliriz ama Kaz Dağlarını bir daha asla geri getiremeyiz” tezini savundu.
ÇEVREDEN FEDAKÂRLIK YAPILAMAZ
Büyük ilgi ile izlenen münazarayı, çevreden fedakârlık yapılamayacağını savunan grup kazandı. Münazara katılan gençlere Başkan Tahir Büyükakın tarafından çeşitli hediyeler verildi.