Geçtiğimiz dönem 48 bin 285 kursiyerle rekor kıran KO-MEK yeni döneme hazır
Geride bıraktığı 12 yıla damgasını vuran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları(KO-MEK), verdiği kaliteli eğitim ve ortaya koyduğu projelerle Halk Üniversitesi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Eğitimlerin yanı sıra birçok başarılı sosyal projeye imza atan KO-MEK, yeni dönemde de hem sosyal sorumluluk projeleri, hem de bireysel eğitimlerle binlerce kursiyerin ufkunu açmaya hazırlanıyor.
EĞİTİME KURUM İÇİNDE BAŞLADI
Geride bıraktığı dönemde 48 bin 285 kursiyer ile rekor kıran KO-MEK, yeni dönemde rekorlarına bir yenisini daha ekleyerek bu sayıyı geçmeyi hedefliyor. 300’ü aşkın alanında başarılı usta öğreticiler ile yeni döneme hazırlanan KO-MEK, kurum içi eğitimlerine de büyük önem veriyor. Geçtiğimiz dönemde “Eğitimcinin Eğitimi” projesi ile ilk önce Usta Öğreticilere eğitim veren KO-MEK, usta öğreticilerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini planlama yürütme ve değerlendirme bilgi ve becerilerine sahip olmasını bu dönemde de verdiği eğitimlerle amaçlamaktadır.
DRAMA YÖNETİMİ VE İLETİŞİM TEKNİKLERİ
Ayrıca Usta Öğreticiler, eğitim kazanımları olarak eğitim süresi sonucunda; kurum içerisinde etkili iletişim kurma, yetişkin eğitiminin temel özelliklerini kavrama, kurum içerisinde gerekli eğitim ihtiyacını belirlemeye yönelik ihtiyaç analizi yapma, belirlenen ihtiyaç doğrultusunda ihtiyacı belirleme ve tüm süreci raporlayabilme becerisine sahip olacaktır. Kurs Merkezi Sorumlularına yönelik verilen bir diğer önemli proje ise “Drama Yöntemi ile İletişim Teknikleri” oldu. Kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında dini ve bilimsel gerçeklerle kişisel kimliklerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında 89 Kurs Merkezi Sorumlusuna eğitim verildi.
AİLE OKULU
43 Kurs Merkezinde 215 farklı branşta eğitim veren KO-MEK, birçok farklı projeyi başarılı bir şekilde hayata geçirdi. KO-MEK’te eğitim alan kursiyerlerin “Aile ve Toplum Yapısının” gelişimine katkı sunmak için Aile Okulu Projesini geçtiğimiz dönemlerde hayata geçiren KO-MEK bu sayede bir yıl içinde 489 kursiyer ve 192 çifte olmak üzere toplamda 1.133 kişiye eğitim verdi. Eğitim alan kursiyerlere kurs bitiminde sertifikaları verilerek aile hayatına daha pozitif bakmaları sağlandı.
BİR İLK; BRAİLLE ALFABESİ
KO-MEK’te geçtiğimiz dönem bir ilk gerçekleştirilerek, Braille Alfabesi (Kabartma yazı) ile görme engelli kursiyerlere Kur’an-ı Kerim Okuma Eğitimi verildi. KO-MEK yeni dönemde de Türkiye genelinde bir ilki gerçekleştirerek talep olduğu takdirde tüm il genelinde görme engelli kursiyerlere Braille Alfabesi ile Kur’an-ı Kerim Okuma Kursu vermek için çalışmalara başladı. 12 Kur’an-ı Kerim Usta Öğreticisinin, yaklaşık 2 ay boyunca aldığı eğitim sonrasında tüm Kocaeli genelinde görme engelliler için Kur’an-ı Kerim Okuma Kursu açılabilecek. İlk kez geçtiğimiz dönemde verilmeye başlanan Braille alfabesi ile eğitimler için bu yıl tüm ilçe Kurs Merkezlerinde başvurular alınacak.
DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ
KO-MEK’in diğer önemli projelerinden biri de “Değerler Eğitimi” projesi oldu. Kocaeli İl Müftülüğü ile ortak yürütülen değerler eğitimi projesiyle KO-MEK kursiyerlerinin Kur-an ve Sünnet ışığında bilinçlendirilmesi ve böylelikle bir kişiye değil bir ailenin gelişimine destek verilmesi amaçlandı. Proje kapsamında geçtiğimiz dönem 4.984 kursiyer, toplamda ise yaklaşık 10 bin kursiyer Değerler Eğitimine katıldı.
“HER SINIFIN BİR YETİM KARDEŞİ VAR”
KO-MEK geçtiğimiz dönemde her alanda olduğu gibi sosyal sorumluluk alanında da yaptığı projelerle farkındalığını ortaya koydu. İHH İnsanı Yardım Vakfının geçtiğimiz dönem KO-MEK’te başlatmış olduğu “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi ile 43 Kurs Merkezinde her sınıfa birer kumbara koyarak kursiyerlerle birlikte her ay bir yetime destekte bulunuldu. Bu anlamlı sosyal proje, yeni dönemde de sürdürülecektir.
KO-MEK İŞ DÜNYASININ DA YANINDA
İstihdama yönelik kurslarla birçok kursiyeri iş sahibi yapan KO-MEK, İŞKUR ile yapılan işbirliği ile işsizlere yönelik eğitimleriyle herhangi bir vasfa sahip olmayan ya da iş tecrübesi olmayan kursiyerlere eğitim verip; hem niteliklerini geliştirdi hem de istihdam edilebilirliklerini sağladı. 2008 yılında başlayan proje kapsamında bu güne kadar “Hasta ve Yaşlı Refakatçısı, Ev ve Kurum Temizliği, Bilgisayar Kullanımı ve Ön Muhasebe gibi 16 farklı branşta 3.502 farklı kursiyere eğitim verildi. İş dünyasına yönelik yapılan bir diğer önemli proje ise Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi oldu. Kent Konseyi Kadın Meclisi, İŞKUR, KOSGEB ve KO-MEK’in ortak yürüttüğü proje ile kendi işinin patronu olmak isteyen girişimcilere eğitim verilerek hayallerine kavuşmaları sağlandı. Bu yıl ilk defa uygulanan projede, 6 Kurs Merkezinde 150 kursiyere sertifika verildi.
GEBELİK EĞİTİMİ VE ÇOCUK BAKIMI
Büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğu KO-MEK’te, anne adaylarına yönelik verilen “Gebelik Doğum ve Lohusalık Eğitimi” ile anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası dönemle ilgili konularda bilgi sahibi olmaları amaçlandı. Geçtiğimiz dönem ilk kez uygulanan projede, 26 anne adayı eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı. Yeni dönemde de devam edecek olan projeye anne adaylarının ilgisi oldukça yoğun. Bununla birlikte KO-MEK tarafından hayata geçirilen Anne Çocuk KO-MEK’te projesi kapsamında açılan Çocuk Oyun Odaları ile anneleri kurslara katılırken 3-6 yaş arası çocukları da Çocuk Oyun Odalarında alanında uzman öğreticiler ile hoş vakit geçiriyor.
KO-MEK HAYATA RENK KATIYOR
Düzenlediği birçok yarışma ile kursiyerlerin motivasyonunu artırmayı planlayan KO-MEK, geçtiğimiz dönemde düzenlediği; Resim Yarışması, Yemek Yarışması, Fotoğraf Yarışması ve Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma yarışmalarını yeni dönemde de düzenleyerek hayata renk katmayı planlıyor. Sosyal sorumluluk projeleri ile de birçok kesime örnek olan KO-MEK geride bıraktığı dönemde ilk kez gerçekleştirdiği “Ellerden Gönüllere KO-MEK” projesi ile Kocaeli Devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan kanser hastalarına ve yakınlarına sosyal destek sağlanarak bu mücadelede yanlarında oldu. Evlenecek genç kızlara KOMEK Bohçası ile destek olan KO-MEK paylaşmanın ve yardımlaşmanın gururunu hep birlikte yaşadı. Proje kapsamında geçtiğimiz dönem 100 genç kıza toplamda 319 genç kızımıza KO-MEK Bohçası verilerek yeni yuvalarına destek olundu. “Hayatın İçinde KO-MEK” projesi ile gezi ve piknikler düzenlenerek kursiyerlerin sosyal birlikteliği ve kaynaşması sağlandı. Artık günümüzde olmazsa olmazlardan olan sosyal medya iletişimi desteklemek için yola çıkan KO-MEK düzenlediği yeni projelerle sosyal medyada 64 bin takipçi sayısına ulaşarak internet ortamında da var olduğunu kanıtlamış oldu. Sosyal medya aracılığı ile internet üzerinden yürütülen projelerde KO-MEK ile ne Pişirsem projesi hayata geçirilerek KO-MEK mutfağında pişirilen birbirinden güzel tatlı ve yemekler yayınlanarak Türk mutfağının eşsiz lezzetleri tanıtıldı. KO-MEK olarak son dönemde hayata geçirilen bir diğer proje de “Ben Okudum Sen de Oku” projesi oldu. Kitap fuarına katılan KO-MEK burada hayata geçirdiği kitap değişim projesi ile binlerce kitapseverin yeni kitaplar edinmesine vesile oldu. Her dönem sonunda olduğu gibi yeni dönemde de genel sergi düzenleyerek geleneksel el sanatları ve motiflerini sergileyen KO-MEK yeni dönemde de birbirinden farklı projelerle kursiyerlerin karşısına çıkmayı planlıyor.
YENİ DÖNEMDE PLANLANAN KURSLAR
Yeni dönem hazırlıklarına tüm hızıyla devam eden KO-MEK, bir taraftan kurs binalarının fiziki şartlarını iyileştirirken diğer taraftan da yeni branşlar açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz dönemde 215 farklı branşta eğitim veren KO-MEK, yeni dönemde daha çok istihdama yönelik branşlara odaklanıyor. Yeni dönemde eğitime açılacak branşlardan olan “Özel Eğitimli Bireylere Yaklaşım” kursundan başarı ile sertifika alanlar; Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, İş ve Uygulama Okulları, Bakımevleri, Evde bakım, Hastaneler, Geronto-psikiyatri klinikler, Huzurevlerinde çalışabilecekler. Satış Görevlisi; kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerler, perakendecilik sektöründe ve her alanda satış elemanı olarak çalışabilecekler. Yeni dönemde açılacak olan kurslardan biri de Danışma Görevlisi; bu kurstan sertifika alan kursiyerler ise Büro Yönetimi ve sekreterlik alanında; Küçük veya büyük ölçekli işletmelerde, Resmi ve özel kurumlarda, Kendi işyerinde vb. yerlerde çalışabilirler. Ahşap Oymacısı kursundan mezun olan kursiyerler ise Ahşap Teknolojisi sektöründe; Atölyeler, Tersaneler, Fabrikalar ve Kendi iş yerleri gibi yerlerde çalışabilirler. Braille Alfabesi ile eğitim gören kursiyerler Kişisel Gelişim Alanı altında sertifika programından mezun olan kursiyerler, sertifikalarının kazandırdığı yeterlikler doğrultusunda sektörde çalışabilirler. Yeni dönemde açılan bir diğer farklı branş ise Havuz Suyu Operatörlüğü oldu bu branşı başarı ile bitiren kursiyerler; Genel kullanıma açık havuz tesislerinde, Havuz yapım firmalarında, Kendi işyerlerinde veya mesleğe uygun alanlarda çalışabilirler.
BAŞVURULAR ONLİNE ALINIYOR
KO-MEK’te eğitim almak isteyen vatandaşlar, www.komek.org web sayfası üzerinden eğitim almak istedikleri kurslara online başvuruda bulunabilirken; dilerlerse kendilerine yakın KO-MEK Kurs Merkezlerine de şahsen başvuruda bulunabiliyor.