Gebze Osman Yılmaz Mahallesi’nde faaliyet gösteren Akademi Spor Kulübü bir süre eylül ayından itibaren başlattığı Wing Chun (Ving Çun) kursları kapsamında bu spor dalının ülkemizdeki genç duayenlerinden Süleyman Kocabıyık’ı ağırladı. Kocabıyık, Ali Osman Gümüştaş ve Murat Temel ortaklığındaki spor merkezinin kursiyerleri için İzmir’den gelerek seminer verdi. Eski boks şampiyonlarından Hüseyin Kocabıyık’ın oğlu olan Süleyman Kocabıyık memleketi İzmir’de Savaş Sanatları Okulu/Wing Tsun Spor Akademi’nin sahibi olan Kocabıyık seminerde Akademi Spor Merkezi’nin sporcuları ile bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaştı. Süleyman Kocabıyık, Wing Chun spor dalının ülkemizde yayılması ve sevilmesi için ülke genelinde gelen benzer davetlere gönüllü olarak katıldığını dile getirdi.
HENÜZ MİLLİ TAKIMI KURULMADI
28 yaşındaki Süleyman Kocabıyık, 20 yıldır Uzakdoğu sporları ile ilgileniyor. 12 yıl judo, 5 yıl boks ve kick boks, son 12 senedir Çin dövüş sistemi olan ve bir saldırı sanatı diye tanımlanan Wing Chun ile ilgileniyor. Söz konusu spor dallarına yönelmesinde babası eski Milli boksör ve şampiyon Hüseyin Kocabıyık ile birlikte mahallenin muhtarının önemli etkisi olduğunu belirten Kocabıyık, “Wing Chun’da tekniker diye adlandırılan seviyeyi tamamladım. Federasyona bağlı olarak sürdürülen bu spor dalında henüz Milli Takım yok ancak ülke genelinde federasyona üye 350 kadar sporcu, bu spor dalının içinde aktif olarak yer alıyor” dedi. Kocabıyık ülke genelinde verdiği seminerler ölçeğinde bu spor dalına olan ilginin her geçen arttığını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.
ÖZGÜVEN VE EFENDİLİK
Wing Chun’un ana vatanı Çin olan bir saldırı sanatı olduğunu belirten Süleyman Kocabıyık en temel özelliğinin kişiler arası güç kıyaslamasında zayıf olanın, güçlü olana karşı avantajı olduğunu kaydetti. Kocabıyık, “Wing Chun, güçlünün güçsüze karşı en zayıf olduğu bir spor dalıdır. Bir bayan tarafından teorisi ve pratiği biçimlenen Wing Chun aynı zamanda bir insani dokunulmazlık, özgüven, ağırbaşlılık ve efendiliktir” diye konuştu.
8-65 YAŞ ARASI HERKES YAPABİLİR
Bu spor dalının Akademi Spor Kulübü kurumsalında Gebze’de de uygulanmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtip seminer daveti üzerine İzmir’den gönüllü olarak geldiğini kaydeden Kocabıyık işletme sahiplerine de referans olarak, “Wing Chun, Gebze’de en iyi Akademi Spor Kulübü’nde öğrenilir” diye konuştu. Kocabıyık, Wing Chun’un 8-65 yaş arası, eli ayağı sağlam, zekası yerinde olan her bir birey tarafında, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Spor dallarına Wing Chun’u da ekledi
Akademi Spor Kulübü 2012’den beri eğitiyor
Osman Yılmaz Mahallesi, Kızılay Caddesi, 602 Sokak üzerinde (Kırım Türkleri Derneği karşısı) yer alan Akademi Spor Kulübü; Ali Osman Gümültaş ve Murat Temel ortaklığında 2012 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bu yana Kick Boks ve Muay Thai spor dallarında faaliyet gösteren kulüp eylül ayı ile birlikte Wing Chun’u da eğitim programına dahil etti. 100 metrekarelik yerinde aynı anda 30 kişinin idman ve çalışma yapabildiği bir mekana sahip olan Akademi Spor Kulübü’ne 0530/345 51 67 ve 0533/330 89 96 numaralı telefonlardan; sosyal medyada, “facebook.com/GebzeAkademiSporKulubu” adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Wing Chun: Gösterişli, sade
Hayatta kalma mücadelesi
Wing Chun'un en önemli prensibi bir tehlike anında olabilecek en kısa sürede, gösterişli olmayan etkili ve sade tekniklerle ve doğrudan rakibi etkisiz hale getirmektir. Wing Chun pratisyenleri yaptıklarının diğer savaş sanatları gibi görsel ağırlıklı bir sanat olmadığını, hayatta kalma mücadelesi olduğunu savunurlar.
Sistemde doğal olmadığı ve rakibe saldırması için açık bir pozisyon verdiği için baş bölgesine yüksek tekmeler yoktur ama alt ve orta seviyeye tekme teknikleri bulunmaktadır. El tekniklerinde savunma ve saldırı aynı andadır. Zincirleme yumruk tekniği rakibe birbiri ardı sıra yumruk atmayı mümkün hale getirmektedir. El ve ayakların bir bütün içinde sürekli kullanılmasıyla rakip hem şaşırtılır hem de karşılık veremeyecek derecede darbe almasına yol açar.
Chi Sau denilen karşılıklı birbirine değen ellerle yapılan çalışma kişinin rakibinin hareketini sezerek hızlı tepki vermesini kolaylaştırır.
Wing Chun'un dövüşe yaklaşımında da gerçekçilik bulunmaktadır. Hayatta kalmak için gereken tüm saldırılara izin verilir. Hayalar, gözler, boyun gibi hassas noktalara vuruş serbesttir ve bu sebeple de müsabakası yoktur. Felsefesinde sürekli rakibin üzerine ve direkt olarak gitmek esastır. Dairesel hareketler bulunmamaktadır.
Wing Chun, kökleri yüzlerce yıl önceye uzanmasına rağmen, sürekli gelişen ve değişen bir sanattır. Bu Wing Chun'u diğer dövüş sanatlarından ayıran başlıca özelliğidir. Wing Chun sistemi kalıplaşmış hareketlerden değil prensiplerden oluşur. Wing Chun öğrencisi gereksiz güç kullanmamayı, rakibinin gücünün önünde durmamayı, kendisine uygulanan gücü kendi çıkarına kullanmayı, akıcı ve rahat olmayı öğrenir. (Kaynak: Vikipedia/Özgür Ansiklopedi)