Fındık fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Fakıbaba, "12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İstanbul'da "Tarım Zirvesi"ne katıldı.
Bakan Fakıbaba burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Fındık fiyatları ve CHP'lilerin fındık yürüyüşünün sorulması üzerine Bakan Fakıbaba şunları söyledi: Yürüyüş... Saygı duyuyorum. Demokratik bir ülke yürümeleri doğal bir olaydır. Ama biz Tarım Bakanlığı ve AK Parti Hükümeti olarak vicdanen rahat mıyız? Onun bir hesabını yapmak lazım.
Geçen sene rekolte 420 bin tondu, bu sene 705 bin ton olarak açıklandı. Ancak daha sonra külleme ve güneş yanığından dolayı biz bunu 675 bin ton olarak revize ettik. Geçen sene verilen fiyat 10 lira. Giresun 10.5 liraydı. Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10.5 lira.
Eğer geçen sene gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?"
Fakıbaba'nın açıklamalarından satır başları;
"Hemen ilk açılışta bir defa çok samimi şekilde "Kendi kendimize yeteceğiz, kendi kendine yetebilen bir Türkiye'yi hep beraber yapacağız" diyorum.
Çiftçi kardeşlerimizin elini öpmekten gurur duyarım. Biz burada insan için varız. Tarım olmasa, hayvancılık olmasa biz ne yapabiliriz?
Tarım, insanoğlunun varlığını sürdürmesini sağlayan, birçok medeniyetin kurulmasını sağlayan stratejik bir sektördür. Gıda olmasa insanoğlu olmaz. Son dönemde kritik bir sektör ve önemli bir mücadele alanı haline geldi.
Gıda, tarım ve hayvancılık tüm dünyanın öncelikli konuları arasında. Savaşlar, petrolden dolayı değil sudan dolayı çıkacak. Geleceğin dünyasında tarım ve gıda savaş nedenleri olacak. Toprağın, suyun ne olduğunu, nasıl öneme sahip olduğunu benim de farkında olduğumu belirtiyorum.
Nüfus artışı tarım arazilerinin yok olması iklim değişikliği gibi faktörler tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğunu bizlere gösteriyor. Biz bunları görüyoruz ve şimdiden buna göre plan yapmak zorundayız. Bir ülke kendi üretimini yapamıyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu nedenlerdendir ki gıdasını kendisi üretebilen ülkeler, geleceğin lider ülkeleri olacaktır.
Türkiye'nin bir lider ülke olacağına inanıyorum. Sulanabilir arazileri su ile buluşturduğumuz da biz nasıl artacağını göreceğiz.
Bundan 2 gün önce sayın Başbakanımızla Şanlıurfa'da idim, GAP'taydım. Bize verdiği talimat şu: "Şu GAP'ı Allah rızası için bitirelim."
3 milyon dekar suyun sadece Şanlıurfa'da sulanması için ilk emri vermiştir. 3 milyon dekar suyun araziye kavuşması, üretim demektir, istihdam demektir, terörün önlenmesi demektir... Tarım işçisi veren Şanlıurfa'nın tarım işçisi alan konuma gelecektir.
Biz çalışacağız, inanacağız, birlik ve beraberliğimzi sürdüreceğiz. Bir Cizre'yi, Şırnak'ı görmenizi isterim. Oradaki tabiatı, oradaki insanların güzelliğini görmenizi isterim. Birileri bu ülkeyi bölmek istiyor, bunun için mücadele etmemiz lazım. Konumzu tabii ki de gıda, hayvancılık ama çok ayrı şeyler de değil. Hangi ülke tarafından Türkiye'nin bölünmek istendiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz.
Yürüyüş... Saygı duyuyorum. Demokratik bir ülke yürümeleri doğal bir olaydır. Ama biz Tarım Bakanlığı ve AK Parti Hükümeti olarak vicdanen rahat mıyız? Onun bir hesabını yapmak lazım. Geçen sene rekolte 420 bin tondu, bu sene 705 bin ton olarak açıklandı. Ancak daha sonra külleme ve güneş yanığından dolayı biz bunu 675 bin ton olarak revize ettik. Geçen sene verilen fiyat 10 lira. Giresun 10.5 liraydı. Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10.5 lira. Eğer geçen senenin ki gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?"