Büyükşehir Zabıtası tarafından okullarda yapılan eğitimlerde öğrenciler, bilinçli tüketim, gıda güvenliği, tüketici hakları gibi konularda bilgilendirdi
İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak ortaokul 5 ve 6. Sınıf öğrencilerine yönelik “Zabıta ve Bilinçli Tüketici” konulu eğitimler Kocaeli üyükşehir Belediyesi Zabıtası tarafından sürdürülüyor. Öğrenciler, gıda güvenliği, satışa sunulan tüm mallardaki fiyat etiketleri, garanti şartları, ayıplı mal ve hizmette tüketicilerin haklarını nerelerde ve ne şekilde arayacakları konularında bilgilendiriliyor.
1890 ÖĞRENCİYE SEMİNER
Eğitim seminerlerinde bugüne kadar 1890 öğrenciye eğitim verildi. Tüketici Hakları Zabıta Amirliği, Kocaeli genelindeki ilçe milli eğitim müdürlükleri ile birlikte diğer ilçelerimizde de seminerlere devam ediyor. Vatandaşlar tüketici konularındaki şikâyetlerinde haklarını, yasal çözüm mercilerinin nereler olduğu öğrenmeleri için ALO 153 Zabıta, ALO 174 Gıda, ALO 175 tüketici hatlarından ve en yakın ilçe zabıta müdürlüklerini arayarak bilgi alabiliyorlar.
ETİKETTEKİ BİLGİLER
Eğitimlerde satışa sunulan her gıda maddesinde etiket bulundurulması zorunlu olduğu ifade edilirken etiketin okunabilir ve Türkçe olması gerektiği belirtildi. Gıda maddesinin adı, içindekiler bilgisinin etikette olması gerektiğinin altını çizen yetkililer, üretici firmanın adı ve adresi, son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, üretim izin ya da gıda sicil numarası bulunmasının kullanım bilgisi ve saklama koşulları beyan edilmesinin şart olduğu bilgisi verildi.
MUHAFAZA KOŞULLARI
Yetkililer eğitimlerde, ”Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Ürünlerin ışıklandırma amaçlı kullanılan lambaların altında olmamasına özen gösterin. Lambaların yaydığı ısı ürünün bulunması gereken sıcaklığını da değiştirebilmektedir. Taze meyve ve sebzeler en çok 10 °C de, Pastörize süt ve yoğurt, ayran gibi taze süt ürünleri buzdolabında, UHT süt, meyve suyu, süt tozu ve toz puding gibi dayanıklı ürünler oda sıcaklığında, Et, balık, kanatlı ürünler en çok 0-4 °C de, Dondurulmuş gıdalar -18 °C de, Şarküteri ürünleri 0-4 °C de, Pişmiş tabaklı ürünler 0-4 °C de muhafaza edilmelidir” bilgilerini öğrencilere aktardı.
GIDA MADDESİ SATIN ALIRKEN
Seminerlerde eğitmenler şu bilgileri de öğrencilere sundu; ”Önce kuru ve soğuk zincir gerektirmeyen gıdaları, sonra taze sebze ve meyveleri, sonra da taze et ve balıkları, en sonra da donmuş gıdaları alın. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim izinli veya gıda sicil numarası olan üreticilerin ürünleri tercih edilmelidir. Tüketim Tarihi Geçmiş Gıda güvenilir değildir. Gıdaların etiketinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihi bilgisi yer almalıdır. Tavsiye edilen tüketim tarihi; uygun şekilde muhafaza edildiğinde gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterir. Son tüketim tarihi geçmiş gıdanın güvenilir gıda olarak değerlendirilmeyeceği unutulmamalıdır.”