SEKA’nın eski çalışanları önce kahvaltıda bir araya geldi, ardından Kağıt Müzesi’ni inceledi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’nce 18 Nisan Kağıt Bayramı münasebetiyle ilk yerli kağıda kavuşma hatırası ve eski SEKA Fabrikası çalışanlarına yönelik, ‘’SEKA kültürünün yaşatılması, işbirliği ve diyalog’’ amacıyla Kültür Ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Dr. Ali Yeşildal ve SEKA dernekleri başkanları, eski Genel Müdür İsmet Rıza Çebi, eski Genel Müdür Yardımcıları Engin Gençoğullar ve Kadir Çobanoğlu, Daire Başkanları Birol Kazancıoğlu, İlhan Özsoy, Musa Ordu ve Ahmet Candar, Bolu Müessese Müdürü İsmail Dikerler, Mucitler Derneği Başkanı Ertuğrul Kemaloğlu, Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, Kartonsan İşletme Müdürü Volkan Turt, M.M. Karton Teknik Danışmanı ve KASAD Genel Sekreteri Erol Gül ve çok sayıda eski SEKA çalışanı SEKA Park Otel'de bir araya geldi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Kahvaltılı ve geniş katılımlı olarak gerçekleşen programda konuşan Daire Başkanı Yeşildal, ''Birçok ekonomik getirisi olan bu alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu’nun yoğun çabalarıyla 'Kültür Mirası' olarak somutlaşmış ve uygulamaya konulmuştur. Bir önceki yıl aynı konsept ile gerçekleştirdiğimiz buluşmamızda vermiş olduğumuz sözlerin bugün itibariyle tamamını gerçekleştirmiş olmanın huzuru içindeyiz'' diye konuştu.
''BU ALANIN YAŞAMA UMUDU SİZLERSİNİZ''
‘’Bu alanın bugünden sonra yaşamı, ruhu sizlerle devam edecektir. Burayı bir ev sıcaklığına dönüştürmenizi arzu ediyoruz. SEKA bu işin dinamosudur ve bu kültürü gelecek nesillere aktaracak olan sizlersiniz’’ diyen Daire Başkanı Yeşildal, “Biz istiyoruz ki; SEKA'lı abimiz, ablamız, 'Hafta sonu nereye gidelim?' dediğinde bilsin ki bu alan bahçesiyle, içindeki etkinlikleriyle her noktasıyla sizin emrinizdedir. Kapımız 24 saat sizlere açık, Buranın bundan sonra yaşama umudu sizlersiniz'' ifadesini kullandı. Yeşildal, çok yakında açılışı gerçekleştirilecek olan Seka Kağıt Müzesi’ne tüm SEKA'lıları davet etti.
SEKA ÇALIŞANLARI KATILDI
Eski SEKA çalışanları adına söz alan Münir Savaşlıoğlu, ''Uzun yıllar SEKA'nın çeşitli ünitelerinde çalışmış birikim ve bilgileriyle tecrübe kazanmış, Kağıt Müzemizin canlı belleği olacak niteliklere haiz üyelerimizle müzemizi ziyaret edecek; topluluklara SEKA tarihini, kağıt makinelerinin çalışmasını, kağıt üretimini ve benzer konularda rehberlik ve mihmandarlık hizmeti verebileceğiz’’ açıklamasını yaptı.
''DÜNYA MİRAS LİSTESİNE ADAY OLACAK NİTELİKLERE SAHİP''
Cumhuriyet döneminin en büyük sanayi kuruluşlarından olan SEKA'nın somut ve soyut miras değerleriyle, Dünya Miras listesine aday olacak niteliklere sahip olduğunu her tarafında yaşanmışlık ve geçmişin izleri bulunduğunu belirterek, “SEKA; sosyal, kültürel, eğitim ve sportif aktivitelerin sergilendiği kentsel bir kültür alanı olmuştur” diyen Savaşlıoğlu, “Arkeolojik ve endüstriyel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması, ülkemiz ve kentimiz için büyük önem arz etmekte olduğunu ve SEKA kültürünün yaşatılması için en uygun zeminin Kağıt Müzesi ile gerçekleştirildiğini belirterek emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz’’ ifadesini kullandı. Kahvaltı ve konuşmaların ardından Müzeler Şube Müdürü Halil Zorlu, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan Seka Kağıt Müzesi’nin proje sürecine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Seka Park Otel’de gerçekleştirilen programın ardından SEKA Kağıt Müzesi kapılarını eski SEKA'lılar için açtı. Rehber eşliğinde SEKA Kağıt Müzesi’ni ziyaret eden eski Seka'lılar çalıştıkları makineleri yeniden kullanarak, eski günleri yâd ederken, duygusal ve nostalji dolu bir gün geçirdi.