Kocaeli Büyükşehir Belediyesi engelli vatandaşların güvenli ve bağımsız şekilde toplu ulaşım imkanlarından faydalanması için “Engelsiz Ulaşım Asistanı” projesini hayata geçirdi.
Engellilere yönelik projeleriyle adından sıkça söz ettiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, projelerine bir yenisini ekledi. Akıllı şehircilik uygulaması kapsamında yapılan projede engelli vatandaşların güvenli yolculuğu için “Engelsiz Ulaşım Asistanı” kuruldu. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada “En iyi Proje Fikri” ödülü alarak 500 Bin TL’lik hibe alan “Engelsiz Ulaşım Asistanı” kurum kaynakları kullanılmadan hibe ödenekle hayata geçirildi.
AKILLI ŞEHİRCİLİK UYGULAMASI
Engellilere yönelik birçok projeyi hayata geçiren ve engelli dostu belediye unvanını elinde tutan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, engellilere yönelik bir projeyi tamamladı. Engellilerin güvenli yolculuğu için hazırlanan proje Akıllı şehircilik uygulaması kapsamında yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğünce hazırlanan proje Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğünce yapıldı.
DERNEKLER DEĞERLENDİRMELER YAPACAK
Kocaeli'deki tüm engelli dernekleri ile yapılan toplantıda dernek başkanlarına engelsiz ulaşım asistanı uygulamasının linki verildi. Bu link sayesinde dernekler telefonlarına uygulamayı indirip kullandıktan sonra değerlendirme yapması sağlanacak. Bu değerlendirmeler sonucunda gereken iyileştirmeler yapılarak tüm vatandaşların kullanılmasında sunulacak.
ULAŞIMDA ENGEL YOK
Engelli vatandaşlarımıza fırsat eşitliği sağlayarak toplu ulaşımdan faydalandırmak ve Kocaeli’ni engelli vatandaşlara kolay erişebilir hale getirmek için ‘Ulaşımda Engel Yok’ sloganıyla “Engelsiz Ulaşım Asistanı” projesi hayata geçirildi. Google Play Store ve App Store den indirilecek aplikasyon, engelli bireylerin toplu ulaşımdan daha kolay faydalanması ve kolay erişilebilirlik imkanı sağlıyor.
5 ETAPTA UYGULAMA BAŞLADI
Proje ilk etapta engelli vatandaşların toplu taşımayı kullanma oranları da göz önünde bulundurularak UlaşımPark’ın 5 otobüs hattında (200, 250, 750, 800 ve 70/85) 48 otobüsünde uygulanmaya başladı. “Engelsiz Ulaşım Asistanı” uygulamasını telefonlarına indiren engelli vatandaşlar, durağa gittiklerinde uygulamayı açıyor. Otobüse binecekleri durağı ve inecekleri durağı uygulama üzerinden işaretliyor. Görme engelli vatandaşlar ise binecekleri durağı ve inecekleri durağı sesli komutla bildiriyor. Engelli vatandaşların uygulama üzerinden açtığı bildirim güzergahtaki en yakın otobüs şoförüne KocaeliKart sistemi üzerinden iletiliyor.
ŞOFÖRE MESAJ GİDİYOR
KocaeliKart sistemi üzerinden mesajı alan şoför durağa geldiğinde engelli vatandaşa refakat ederek otobüse alıyor. Yolculuk başladığında “Engelsiz Ulaşım Asistanı” güzergah boyunca engelli vatandaşı bilgilendiriyor. Engelli vatandaşın belirttiği inilecek durağa yaklaşıldığında ise uygulama vatandaşı bilgilendiriyor. Durağa gelindiğinde otobüs şoförü refakatinde engelli vatandaş otobüsten indiriliyor.
500 BİN TL’LİK HİBE
“Engelsiz Ulaşım Asistanı” uygulamasını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi engelli ulaşım kartı veya refakatçi ulaşım kartı olan yolcular kullanabilecek. Bu çerçevede bu kartlardan herhangi birine sahip olan vatandaşlar Kocaelikart veritabanından anlık olarak sorgulanacak. Sorgulamada vatandaşın engelli ulaşım kartı veya refakatçi ulaşım kartı olması durumunda “Engelsiz Ulaşım Asistanı” uygulamasını kullanabilir hale gelmektedir. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada “En iyi Proje Fikri” ödülü alarak 500 Bin TL’lik hibe alan “Engelsiz Ulaşım Asistanı” uygulaması kurum kaynakları kullanılmadan hibe ödenekle hayata geçirildi.
UYGULAMA YAYGINLAŞTIRILACAK
“Engelsiz Ulaşım Asistanı” ile görme engelli, bedensel engelli ve tekerlekli sandalye kullanan vatandaşların güvenli ve bağımsız şekilde toplu ulaşım imkanlarından faydalanarak toplumsal hayata katılımlarını kolaylaştırılması amaçlandı. “Engelsiz Ulaşım Asistanı” uygulaması UlaşımPark tarafından işletilen tüm otobüslerde yaygınlaştırılacak.