Yeri geldiğinde , her fırsatta Gebze'nin sanayi cenneti olduğundan, vergilerin İstanbul veya İzmit'e gittiğinden dem vururuz. Yıllardır bu düşünce içinde sitemkar olduk.
Gebze'nin 'il'' yapılması konusu her gündeme geldiğinde yine aynı silaha sarılırız; Gebze sanayi cenneti.
Doğru , Gebze irili ufaklı binlerce sanayi kuruluşunu içinde barındıran 'küçük bir dünya.''
Tam rakamı söyleyecek olursak; 8 bin 694 sanayi bacasına sahip.
Böyle bir sözde gurur içinde ; ''sanayiden nasıl yararlanabiliyoruz, sanayi Gebze'ye ne kazandırıyor, sanayicilerin Gebze'ye ne gibi katkıları oluyor'' şeklindeki sorulara cevap aranırsa, hatta bulunursa muhtemeldir ki Gebze, daha yaşanabilir ve daha modern bir kent halini alır.
Önce ,''sanayideki Gebze mi, Gebze'deki sanayi mi'' sorusu cevap bulabilmeli. Us'umu yiyip bitiren bu soruyu geçenlerde, çok değer verdiğim bir iş insanı dostuma sordum, uzun uzun tartıştık, dinledim. Aldil Yapı Başkanı İzzet Yıldırım ile birlikte ziyaret etmiştik.
Yukarıdaki sanayi rakamı da o'na ait.
Gültekin Şenel'den bahsediyorum. Bölgemizin en başarılı insanlarından birisidir Şenel. Devasa sanayi kuruluşlarının çözüm ortağıdır. 30 binin üzerinde insana iş istihdamı sağlayan, Türkiye'nin neredeyse her ilinde operasyonları olan, dört Avrupa ülkesinde ofisleri bulunan , Efora Şirketler Grup Başkanı Gültekin Şenel'in fikirlerine her daim değer vermişimdir. Zira, işinde çok donanımlı, mesleğinde oldukça verimli, ahesta ahesta düşünüp hızlı çözümler üreten bir insandır Şenel. Geçmişte ''Gebze Kent Konseyi Başkanı'' iken , Gebze için nasıl kafa patlattığını, nasıl da harika projeler geliştirdiğini de yakından bilirim.
O nedenledir ki, o gün Gebze üzerine sohbet ettiğimizde yine can kulağıyla dinledim. Dikkatimi ve özellikle ilgimi çeken bir konu da; Gebze sanayisi içinde yer alan beyaz yakalıların ilçe dışında ikamet etmeleri yönündeki düşünceleriydi.
Gültekin Şenel diyor ki; Gebze'de irili ufaklı 8 bin 694 sanayi kuruluşu var. Ve soruyor: Bunların hangi üst düzey yöneticileri Gebze'de yaşıyor...
Ve sorunun cevabıyla birlikte öneriyi de kendisi getiriyor. '' Gebze sanayisinin üst düzey yöneticilerini ilçeye çekmek birinci derecede inşaatçılara , müteahhitlere düşer. Gebze'nin köylerinde yaşam kalitesi yüksek, güvenilir ve sosyal donatıları gelişmiş olan konutlar, siteler, villar yaparlarsa hem konut sektörü canlanır, hem de iş insanları ikamet için Gebze'yi tercih eder. Böylece müşterek nefes alırız.''
Evet, sonuna kadar haklı Şenel.
Yeni ve yaşanabilir bir Gebze için artık şehrin köy bölgeleri tercih edilmeli. Bu işler sadece Büyükşehir'in imar çalışması ile olmuyor, konut üreticileri de ellerini taşın altına koyabilmeliler. Ve bu iş sadece GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş'ın iyi niyetli mücadelesi ile de olmaz.
Çünkü bu Gebze hepimizin. Gebze'de kazanan burada ikamet etmeli, ilçenin suyunu içmeli, havasını solumalı.
İşte o zaman Gebze'yi 'il'' statüsüne çok daha fazla hazırlamış oluruz.