Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahsin Tarhan, tebrik edilecek (!) tanıtım gerçekleştiriyor.
O anlamda hem kendisini, hem de işinin ehli (!) akıl hocalarını ve danışmanlarını tebrik etmek gerekiyor. Edebiyat literaturuna yeni kelime dizeleri soktukları için samimiyetle (!) alınlarından öpmek lazım.
Bir insan , bir aday bu kadar mı saçma ve anlamsız propaganda yapabilir! Devrimci geleneğinden uzak olduğunu bu denli mi afişe eder? Üstelik koca, Kocaeli’nin yönetimime talip olan , sol’u temsil eden birisi.
Sol ideolojiden bi haber.
Kavramların anlamından yoksun, terimlerin manasından uzak, edebi karşılıklarından bilgisiz.
Siyasi propaganda yöntemlerini bilenlerin kıçlarıyla güleceği bir yol izliyor Tahsin Tarhan. O yolda beceriksiz danışman grubunun tezgahına mı geliyor, yoksa kendisi de mi ‘’sol ideolojiden’’ yoksundur çözemedim.
Açıkça ve alenen solcuların felsefesi ile dalga geçiyor.
Devrimcilerin duygularıyla kafa buluyor.
İdealist solcuları ‘ti’ye alıyor.
Peki nasıl mı yapıyor bunu?
Önceki gün yerel gazetelere verdiği bir ilanı vardı. Görenler bizim gibi dikkatli olmuşlar mıdır bilemem.. Satır satır okudum ilan metnini. İmza bölümünde film koptu. Slogan kısmı adeta yelpazenin soluna bir hakaret ve küçümsemeden başka bir şey değildi.
Cehaletin belgesi demek daha doğru olur.
Tahsin Tarhan ekibinin slogan konusunda ‘saçma fikirler atölyesi’ gibi çalıştığı kanaatine vardım. Neredeyse tüm sloganları zaten traji-komik bir edebi versiyon içeriyor.
İfade sıfır, anlatım sıfır, bütünlük sıfır, mesaj bağlamı sıfır.
Bol sıfırlı bir propaganda izleyen CHP’nin KBB Adayı Tarhan’ın 30 Mart’ta sandıklardan kaç sıfırla çıkacağını merak etmiyorum desem, yalan söylemiş olurum..
Zira işi bilen, halkı ve bölgeyi tanıyan, sorunları masaya yatırıp alternatif projeler geliştirebilecek bir kadrosu yok.. Kendisi de zaten bilgi yetersizliğine sahip.
Siyasette ana temalar vardır.. Propaganda yolları ağaç dalları gibidir. Kökünden yapraklara ulaşacak dalların damarlarını yanlış budarsanız o ağaç kurur, meyvesi de olmaz. Tarhan’ın bugün , şu aşamada içine düştüğü gülünç durum bu işte.
Yazık..!
Siyasette sadece maddi gücüyle var olmaya çalışan, yerel basını tırpanlayıp ulusal basından medet uman, ancak yerel bir aday olduğunu unutan Tarhan’a bir kıyak yapacağım.
İlanında kullandığı sloganın ne denli ideolojiden uzak, emekçilerin ve de sözde temsil ettiği solcuların duygularıyla nasıl alay edildiğini anlatacağım. Hem sol cenahı bilinçli şekilde temsil etmesi için genel kültürünün gelişimine katkı sunmuş olacağım, hem de bilgi birikimine destek vermiş.
Gelelim ilandaki sloganına.
‘’Yaparsa Emekçi, Sanayici, İş adamı Yapar..’’
Gazetelere verdiği yarım sayfa ilanında fotoğrafını süsleyen sloganı bu.. ‘’Yaparsa Emekçi, Sanayici, İş adamı Yapar..’’
Ya Allah aşkına!
Bir solcunun (!) kullanabileceği slogan mıdır bu?
Resmen emekçi ve işçi kesimiyle dalga geçmek değil de nedir? Dünya’da emek ve sermayenin yan yana geldiği, ortak bir çizgide birleştiği görülmüş müdür ki, tekil kişi tarafından temsil edilebilsin.!
Sanırım bu sloganı üretenler, ya da Tahsin Tarhan emek ve sermayenin iş yaşamındaki karşılığını bilmiyor veya halka şirin görünmek için takiye yapıyorlar.. Tamda tezatlarla bezenmiş safsata yüklü felsefe!
O yüzden Tarhan’a kıyak yapacağımı söyledim.
Bazı değerleri bilmediği gün ışığı gibi aşikar olduğundan katkı sunayım.. Not almasını tavsiye ederim. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. İşte kendisine bir fırsat veriyorum, öğrensin diye.
Dünya da 2 sınıf vardır.
1- Emek
2- Sermaye
Bunların arasında küçük ölçekli ama faklılık doğuran temeller bulunur. Ara sınıf diyebiliriz.
Küçük Burjuva ve Orta Burjuva gibi.
Emek ve Sermaye hiçbir zaman bütünleşmemiştir. Dünyada gerçekleşen devrimler ve devrim teşebbüslerinin sebebi de budur.
68 kuşağının derdi de budur.
Deniz Gezmiş’in, Mahir Çayan’ın, Mao’nun derdi de budur.
Dünya da ana çelişki emek ile sermaye çelişkisidir. Bunu herkes kabul eder.
Marx’da , Kapitalistlerde.
Emek; emekçi sınıfları doğurur. Sermaye ise sanayici, iş adamı ve kapitalist doğurur.
Ve Tarhan iyi bilmeli ki, her sınıf kendinden yanadır. Yoksa ne emekçi olur, ne de kapitalist.
Yani emekçi emekten yanadır, kapitalist sermayeden yanadır.
CHP’nin Kocaeli Büyükşehir Adayı Tahsin Tarhan’ın kullandığı ; ‘’Yaparsa Emekçi, Sanayici İş adamı Yapar..’’ sloganı bu anlamda tümüyle samimiyetsiz, ciddiyetten uzak, komik, uydurma bir slogandır. Ne sağ, ne sol literatura uymaz.
Çünkü Tarhan her platformda kendisini sanayici olarak tanıtan bir iş adamıdır, sermayedir, kapitalisttir. O noktaya nasıl geldiği ve hangi aşamalardan geçtiği artık önemli değildir. Emek sınıfından çıkmış, sermaye sınıfına geçmiştir.
Emek ile sermaye bir arada olmayacağına, buna sol ideolojinin de izin vermeyeceğine göre, Tarhan’ın ‘Emekçi, Sanayici, İş adamı’’ sloganıyla yola çıkması, kargaların güleceği bir durumdur.
Daha da önemlisi şudur; Hiçbir emek sınıfı bunu kabul etmez, yemez.. Kendi sınıfına ihanet ve hakaret olarak algılar.