DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Referandumdan çıkan sonuç..!

16 Nisan referandum sonuçlarını birkaç pencereden okuyabiliriz. Genel ve yerel sonuçları analiz ederek, referandumun ruhunu yakalamak mümkün.

19 Nisan 2017 Saat: 17:22

Ülke geneli  %51.4 ‘Evet’ demişse bunun artık tartışılacak bir tarafı kalmamıştır. En azından demokrasiye inanıyorsak, sandık her şeyse ve millet iradesine saygı duyuyorsak, ‘’öküz altında buzağı’’ aramanın da anlamı yoktur. Bu iş bitmiştir.

Elbette ‘Hayır’ cephesine saygı duyulmalı, ötekileştirilmemeli  ve ülkemizin bundan sonraki yarınlarına hazırlanmak gerekir. Kardeşçe, barış ve huzur içinde.

Asıl olan ‘bıçak sırtında ‘ neticelenen referandumdan çıkarılması gereken derslerdir.  Nitekim  her kesimin, herkesin payına düşen mesajı alması gereken bir sonuçla karşılaşılmıştır.

Örneğin , AK Partili seçmen  Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a demiştir ki; Sana inanıyoruz, arkandayız, gel partinin başına geç, eksikleri toparla, Milli Görüş ruhuna geri dönelim.

Muhtemelen ; Erdoğan , genel başkan koltuğuna oturduktan sonra özellikle İstanbul, Ankara başta olmak üzere parti tabanın beklediği hamleleri yapacak, 2002 ruhunu yeniden inşa edecektir.

Yerel sonuçlara baktığımızda ise seçmenin daha ziyade yerel yöneticileri baz alarak tercih yaptığını söylemek doğru olur. Bizim Batıyakası’ndan örnekleyelim: Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’nın , Kocaeli genelinde yine lokomotif olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Zira gerek Cemil Yaman, Şemsettin Ceyhan, İbrahim Karaosmanoğlu, Adnan Köşker, Şükrü Karabacak, Şevki Demirci, Ali Toltar ile Hasan Soba, Osman Akbulut, Muzaffer Bıyık, Zafer Kılıç  ve  ilçe teşkilatlarının nasıl cansiperane  çalıştıkları malum. Bir önceki seçimleri göz önüne aldığımızda , 16 Nisan’da çıkan sonuçlarda oy oranları artmış olduğu da görülecektir.

İşin doğrusu bana göre kazanan millettir, Türkiye’dir, bir de sorumluluk alanlarında ‘Evet’ çıkan  yerel yöneticilerdir.

GÖLGE DERGİ ‘MİZİN ARAŞTIRMASI     

Yeri gelmişken bizden de bahsedelim.  Gölge’yi takip edenler hatırlayacaklardır… Şubat ve Mart sayılarımızda yer alan kamuoyu araştırmalarımızın neticelerini yayınlamış, Gebze ve Dilovası’ndan %60’ın üzerinde ‘’Evet’’ çıkacağını tespit etmiştik.  Konuştuğumuz her vatandaşın fotoğrafıyla görüşüne yer vermiştik. Tabi doğal olarak ‘Hayır’ görüşündeki  vatandaşların, hele de fanatiklerin tepkisine hedef olmuştuk.

Bugün geldiğimiz  noktada görüldü ki, Gölge Dergi’nin  kamuoyu araştırmaları tam da dediğimiz gibi sonucu yansıtmıştır. İşte bu gazetecilik başarısı, sorumlu  yayıncılık örneğidir.

Toparlayayım…

Bu satırları okuyan binlerce okurdan birisiniz. Yelpazenin neresinde duruyorsanız durun, ister ‘Evet’ , ister ‘Hayır’  demiş olun. Her görüşe saygı duyup, kardeşçe yaşamaktan başka seçeneğimiz yok.  Bu cennet vatan hepimizin, gidecek başka da Türkiye  yok.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

KISA FİLM...11 Ekim 2024 Saat: 14:26
Gebze'de Asayiş ve Müdür Bilgili8 Temmuz 2024 Saat: 15:38
DDC Grup ve Muhammet Öztürk4 Temmuz 2024 Saat: 15:37
Tüm Yazıları
Yukarı ↑