Önce şu nankör kelimesinin köküne ineyim. Sonra genişleterek günümüze yansıtır, güncelleriz. Ne demek nankör?
Nan: ekmek
Kör: Gözleri görmeyen
Nankör kelimesinin kökü bu şekilde oluşmuş. Yani yediği ekmeği görmeyen, idrak etmeyen, ekmeğinin kıymetini bilmeyen anlamı ortaya çıkıyor. Sonrasında ise yaygınaşmış ve hemen her meslek , ya da insan gurubuna yansımış nankörlük.
Var olanla yetinmeyen, tamah etmeyen, karşılık vermeyen, kadir kiymet blmeyen, ihanet eden, terk eden, aldatan, kullanan, çıkarcı, menfaatçi, arkadaş satan, aşka yamuk yapan, sözünde durmayan, kendisine inanıp güvenen insanlara sırt çevirenleri de nankörlük kategorisine alabiliriz.
Nankörlük aslında bir hastalıktır. Psikolojik sorunları bulunan, hayal dünyasında gezen , özgüveni olmayan , özenti içinde yaşayan, onun bunun gazıyla yaşayan, daldan dala konan , güvenilmez, hasta ruhlu insanlardır. Bu insanların zaman zaman klinik vakaya dönüştüklerini görebiliriz.
Nankör insan , kendisine güvenen, bel bağlayan insanı çabuk satar.
Nanör insan , kendisini bir makama , mevkiye getireni anında unutur.
Nankör insan, doyumsuzdur. Gözleri fırıldak gibi döner. Konacağı yeni bir dal arayışı içinde yaşar.
Nankör insan, tehlikelidir, tehdidkardır , ağzı bozuktur , yol yürünmez.
Nankörlük parayla değildir, bedavadır. Ruh erezyonu dengesizlik saçar. Nankörlük dinsel ve siyasal gelişmelerin dışında hasetlik, kıskançlık başaramamanın verdiği öfkedir. Nankör, aynı zamanda dostunu arkadan hançerleyen kişidir. Tüm yapılan emeği, hizmeti hiçlemedir. Siz insanlara ne kadar emek verirseniz verin, yardım ederseniz edin, ne zaman elinizi çektiğiniz zaman o bunun farkında olur. Hemen yaptığı yanına kâr kalsın diye bir linç girişimine başlar. Gemi su almaya başlayınca fedakarlık yapmaz, hemen gemiden atlar, kaçar. Yeni bir liman arayışında olur. Çünkü nankör insan için değişiklik bir fantazidir.
Toparlayayım ; Her anlamda güzelliği, sevgiyi, saygıyı paylaştığın, gösterdiğin, emek verdiğin biri, birden bire üzerine ahmaklığın örtüsünü çekerse, bir çırpıda karalamaya kalkarsa, ona yakıştırılmayacak sıfat yoktur. Yaptığı hareket her şeyi bitirmeye yönelik yapmıştır. Çünkü Nankördür.
Nankör insan, düşüncesinde kırılmalar geçirir, göstermelik hareket eder, dengesizdir. Bu durumlara düşenlerin yaptıkları hareketleri kendilerine göre normal görürler. Vicdansızlık, gamsızlık, kıymet bilmezlik, ruhu doymazlık, bencillik vs. adeta yaşam biçimidir.
Demek istiyorum ki , Allah nankör insanlardan herkesi korusun.