Modern şehirlere yön veren dinamiklerden birisi de, 'Kent Konseyleri' dir. İcra makamı olmamalarına karşın , tavsiye odaklı çalışan kent konseyleri, sorumluluk alanlarında kent bilincini artırmayı, yerel sorun, çözüm ve beklentileri ajanda etmeyi hedefler.
Kent konseyi denilince de, us'umda Gültekin Şener'in başkanlığındaki dönemin Gebze Kent Konseyi canlanır. Şener döneminden sonra ise Gebze'de ne kent kaldı, ne de konsey. Zira siyasi entergeli çalışan kent konseylerinin başarılı olması veya pasife edilmesi biraz da o kentin şehremine bağlı. O dönemler Gültekin Şener'in şansı yağver gitmemiş, dönemin belediye başkanı ile yıldızları bir türlü örtüşmemişti. O günden beri Gebze 'de maalesef kent konseyi atıl bir durumda , kağıt üzerinde duruyor. Mevcut Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz'e düşen ; bir an önce Gebze Kent Konseyi'nin aktif hale getirilmesinde öncülük etmesi olmalıdır.
Kocaeli Kent Konseyi Başkanı, eğitimci ve politik kökenli Ali Korkmaz'ı bugün dinlerken, yukarıda yazdıklarımı düşündüm. Korkmaz, Ak Parti eski İzmit İlçe Başkanı . Kolej sahibi. Tanışmakta bugüne kısmet oldu. O'nu dinlerken anlamaya, bilgi birikimini ve kentsel donanımını öğrenmeye, beceri kabiliyeti ile niyetini çözmeye çalışıyordum.
Bir saate yakın dinlediğimiz Ali Korkmaz'ın bende kalan intibalarıma geçmeden önce şunu söyleyeyim ; Kocaeli Kent Konseyi'nin İzmit dışına açılıp diğer ilçelerde de varlık hissettirmeye başlaması güzel bir karar. Yönetim kurulunda Gebze ağırlıklı isimlerin olması ilçemize verdikleri değeri gösteriyor. Özellikle Mehmet Başaran gibi saygın ve çok başarılı bir iş insanının yönetimde olması, Oya Tunçel gibi Kzılay'a can veren bir ismin bulunması, Adalet Bora gibi zeki bir gazetecinin aynı ekipte yer alması Gebze için isabetli.
Başkan Korkmaz'ın sinevizyonda gösterdiği bir yıllık dönem faaliyetlerinde ilgimi üç konu çekti.
1- Gençler
2-Engelliler
3-Eğitim
Bu üç konu da aslında toplumun mihenk taşlarıdır. Ve özellikle bu üç konuya dair geliştirdikleri projeleri, hayata geçirdikleri uygulamaları öğrenince ''Evet , bu konsey iş yapar '' dedim.
Zira; eğitime değer vermeyen, engelli vatandaşı yok sayan, gençlere yatırım yapmayan kent konseyleri ay tulmasına benzer. Ömürleri kısa olur.
Bence , Ali Korkmaz ve yönetimi işte bu üç konuyu öncelik yaparak kısa değil uzun ömürlü olmak istediklerini anlatmaya çalışıyorlar.
Mesela ; 150'ye yakın engelli öğrencinin bulunduğu Kocaeli Üniversitesi 'nde gerçekleştirdikleri hizmet, faaliyete geçen önerileri, cidden takdir edilmesi gereken bir husus.
Gelelim bende kalana....
Kocaeli Kent Konseyi'nin samimiyetine inananlardanım. Başkan Korkmaz ve yönetiminin Gebze'ye yönelik heyecanını idrak edenlerdenim.
Lakin ; daha başarılı olmalarının bir kaç yolu var . Bunu da görmeleri, ivedilikle hayata geçirmeleri gerekiyor. Mesela ; bugün Gebze basını ile gerçekleştirdikleri toplantının benzerlerini ilçedeki diğer STK'larla da oluşturmaları gerekiyor. Ve de HDP hariç bütün siyasi parti temsilcileriyle buluşmalılar. Muhtarlar, yöresel dernekler vs. Gönül ağını ne kadar genişletirlerse dinleyecekleri ve alacakları fikirler o denli geniş bir yelpaze oluşturur. Böylece il konseyine yakışır bir tavsiye odağı haline gelirler. Ayrıca Gebze Kent Konseyi'nin bir an önce oluşturulması için de, Başkan Büyükgöz'e fısıldamaları şart.