DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Koalisyon kiminle..?

7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı net fotoğraf ; Türkiye’de uzun bir aradan sonra yeniden koalisyonlu bir döneme geçildiğidir. Kaçınılmaz gerçek budur.

16 Haziran 2015 Saat: 12:50

7  Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı net fotoğraf ; Türkiye’de uzun bir aradan sonra yeniden koalisyonlu bir döneme geçildiğidir. Kaçınılmaz gerçek budur.

Şimdi bu realiteden yola çıkarak siyasi partilerin  nasıl bir koalisyon oluşturacağı, kimin kimle siyasi nikah kıyacağıdır.

Kamuoyunun merakla  beklediği soru da bu.

Tabloya ve seçim öncesi siyasi söylemlere bakarak analiz yapacak olursak, bir nebze olsa da fikir yürütebiliriz. Görünürde, daha doğrusu topluma yansıtılmak istenen görüntünün  AK Parti- MHP koalisyonu yönünde olduğunu göz önüne aldığımızda , bu varsayımın biraz güç olabileceğini söyleyebiliriz.

Gerçi siyasette neyin ne zaman nasıl olacağına Şeytan’ın bile aklı ermezken, her türlü sürprizlere hazır olmakta da yarar var.

Bu anlamda olası koalisyon senaryolarını irdeleyelim.

Bilindiği gibi AK Parti iktidarının masasına bekleyen başlıca konu çözüm süreci müzakereleridir.  Bu konuyu nihayetleştirmek için  kararlı olduğunu bildiğimiz AK Parti, gerek kamuoyuna  gerekse seçmenine ve Kürt kökenli vatandaşlarımıza söz vermiştir. Yani  çözüm süreci olmazsa olmazlarının başında geliyor. Diğer yandan MHP’nin çözüm sürecine olan tavrını biliyoruz. Şimdi böylesi bir ikilem içinde  AK Parti ile MHP’nin bir koalisyon içinde olması demek; çözüm sürecinin rafa kaldırılması, barışa giden yolun tıkanması anlamına gelir ki, beklentileri karşılamayacak bir hamle olur. O yüzden sadece çözüm sürecinin  bile MHP tarafından masadan kaldırılmak istenmesi muhtemel AK Parti-MHP evliliğini sıkıntıya sokacaktır. Her ne kadar ‘’ iki partinin tabanı  birbirine çok yakın’’ şeklinde algı oluşturulsa da  MHP’nin kırmızı çizgilerinin bu  oluşuma izin vermeyeceğini ifade etmek yanlış olmasa gerek.

Aslında bir koalisyon durumunda  mantıken ve vaatler ölçeğinde bir birini tamamlayacak olan  AK Parti ile CHP nikahıdır. HDP’nin  desteği zaten hazır.  Böylesi bir oluşumda yine sıkıntı yaratabilecek tek konu 17-25 Aralık meselesi olarak akıllara gelebilir.

Her ne kadar genel seçimlerde oy kaybına uğramış olsa da yine birinciliği elde eden AK Parti’nin,  bir şekilde hükümeti kuracağını düşünüyorum. AK Parti’siz hükümet olmayacağına göre, ülkenin hükümetsiz kalmayacağına göre siyaseten tüm dama taşları yerini bulacaktır.

Buradaki asıl mesele AK Parti’nin dört bakanı  yedirip yedirmemesidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Gebze'de Asayiş ve Müdür Bilgili8 Temmuz 2024 Saat: 15:38
DDC Grup ve Muhammet Öztürk4 Temmuz 2024 Saat: 15:37
Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
Tüm Yazıları
Yukarı ↑