Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ı dinlerken bir ara şunu düşündüm: Acaba Karabacak final mi yapıyor, yoksa dördüncü dönemine mi hazırlanıyor?
2016’da hayata geçirmeyi düşündükleri projeleri izlerken ister istemez bu soru us’uma takıldı. Öyle ya; üç dönemdir şehremeni olan bir insan onca büyük , hatta bazıları devasa olan proje hazırlarsa, ister istemez bu soruya cevap aramakta doğal.
Yani; Ya , on iki yıllık başkanlık hayatında ve sonrasında tarihe iz bırakmak için proje geliştirmiş olacak, ya da yeni bir döneme hazırlık yapacak. Karabacak’ı şayet iyi tanıyorsam cevabı birinci şık olduğunu söyleyebilirim. Dördüncü dönem ise şimdilik ırak. Nitekim henüz üç yılı daha var.
Dönelim projelere…
Riyasız bir ifadeyle Karabacak’ın ‘proje adamı’’ olduğunu söylemek doğru olur. Nitekim Darıca’da elle tutulur gözle görülür ne kadar proje hayata geçirilmişse, kabul etmek gerekir ki tüm onlar Şükrü Karabacak’ın şehre katkısıdır, kazanımıdır. Bundan sonrada kazandırılacaklar geçmişte yapılanların garantisi anlamına gelir.
Şahsen bugün basın toplantısında sinevizyondan izlediğimiz yeni projelerin hayat bulacağına kanaatim tam. Bu kanaatimin üç sebebi var.
1- Dediğim gibi Karabacak proje adamıdır. Üretmek, hayata geçirmek, verdiği sözü gerçekleştirmek onun mayasıyla iniltidir.
2- Darıca’da tarih yazmak ve tarihe geçmek gibi bir felsefe taşıyor.
3- Sıkça kullandığı ‘Hizmet gönül işidir’’ sloganıyla icraatları örtüşüyor.
Tekrar bugüne dönelim…
Açıkladığı 2016 yılını kapsayan projelerden bazıları şunlardı; Sancaktepe Bilim ve Kongre Merkezi Projesi, Bayramoğlu Balyanoz Koyu ve Sahil 4.Etap Projesi, Emek Mahallesi’nde Spor Kompleksi projesi, Sahile İskele Restaurant .Mini Marina, Cami Mahallesi Kapalı Pazar Alanı,Camii ve Otopark Projesi, Nenehatun Mahallesi’nde 30 dönümlük bir kent parkı.
Projelerin çokluğu nedeniyle diğerlerini yazmıyorum, haberini okumuşsunuzdur sayfamızda.
Dikkat ederseniz tümü Darıca’ya ivme katacak hayati projelerdir. Böyle bir durumda akla gelecek en önemli soru ise, ‘’Peki tüm bunların finansı hazır mı, öz kaynak var mı?’’ Bu soruyu da toplantıda sordum Karabacak’a. Beklediğim cevabı verdi. ‘’Biz finansını hazırlamadığımız hiçbir projeyi masaya yatırmayız.’’
Doğru..
Zira Karabacak, aynı zamanda çok iyi bir finans yöneticisidir. Kaynakları değerlendirip birleştirmesini ve bunu hizmete dönüştürmesini de iyi bilir. Ondandır ki açıkladığı projeleri ivedilikle hayata geçireceğine kanaatim olduğunu belirttim yukarıda.
Toplantıdan iki ayrıntı daha yansıtayım…Bir meslektaşımız ‘Darıca’ya TOKİ’nin girmediğini’’ hatırlattı. Karabacak’ın cevabı idealist bir belediye başkanı edasında oldu. Mantıklı, kentini düşünen, ileriyi görebilen bir cevaptı.
Dedi ki; Biz öyle 500 bin nüfusumuz olsun derdinde değiliz. Yaşanabilir, herkesin mutlu olduğu, huzurlu oldukları bir ilçemiz olsun, nüfusumuz bize yeter.
Demek istedi ki, TOKİ ile moki ile işimiz yok.
Bir diğer önemli konuda arsa takası meselesiydi. Buna ‘cin fikir’’ diyebilirsiniz. Belediyenin 10 dönüm arsasını, 40 dönüm karşılığı verme gibi bir çalışmaları olduğunu açıkladı. Başka bir ifadeyle bir verip kırk alacaklar. Böylece hem belediyenin kasası tıka basa dolacak, hem de büyük projelere sıcak kaynak yaratılmış olunacak. Cin fikir bu işte, belediyecilikte ki yaratıcılıkta bu.
Gelelim sonuca…
Görünen o ki ; 2016 yılı bölgemizde Darıca’nın şahlanışı, Karabacak’ın da altın yılı olacak. Ancak tüm bunlardan en karlı çıkacak olanlar ise şüphesiz Darıca halkı olacak.