Türkiye’de belediyecilik tarihine baktığımızda çok başarılı belediye başkanları görebiliyoruz. Çok az sayıda olanı neredeyse tarihe mal olmuş, hizmet ve icraatlarıyla gönüllerde yer edinmiştir.
Bu nitelikteki başkanlar , sadece kendilerine verilen yetkilerle sınırlı kalmayan; bireysel proje geliştirerek ileriyi görebilenlerdir. Siyaset yapanın, yani halka hizmeti görev benimsemiş olanların olmazsa olmaz yeteneklerinin başında ‘ilerici’ olmaları gelir.
Beş yıl sonrasını değil sadece, bellibeş yıl sonrasını da okuyabilmek.
Ufku geniş, vizyonu büyük, toplumla barışık siyasiler hem çok başarılı olabiliyorlar, hem de çok uzun süre görevde kalabiliyorlar. Başka bir ifadeyle ‘kendileri inmezse koltuktan, indirilemiyorlar.’
İzmir’e damgasını vuran bir ‘Beton Osman’ tarihe örnektir.
Kocaeli’ne mühür basan Sefa Sirmen örnektir.
Eskişehir’de Büyükerşan, Adana’da Aytaç Durak, yine Kocaeli’nde üçüncü dönemine giren İbrahim Karaosmanoğlu da örneklenebilir.
Tümünü incelediğimizde hepsinin ortak noktasının aynı olduğunu, halkla bütünlük sağladıklarını ve halka indiklerini görmüş oluruz.
İşte bu yüzden tümü tarihe geçen isimlerdir…
Belk de heykeli dikilecek Belediye Başkanlarıdır.
O mantıkla ilçelere baktığımızda yine heykeli dikilecek siyasilerin olduğunu da görmek gerekir.
Ülkemizde bu nitelikleri taşıyan şehreminler olduğu kadar, bölgemizde de olduklarını artık biliyoruz.
‘Heykeli dikilecek’ derken, aklıma geldi…
Karadeniz Ereğli'nin 4 dönemdir belediye başkanlığını yapan Halil Posbıyık belediyenin karşısına kendi heykelini diktirdi. Türkiye’de bu da ilk. Yaşarken, görevdeyken kendi heykelini diktiren ilk belediye başkanı oldu.
Posbıyık’a hak vermek gerek..
Dile kolay, koca 20 yıl.
Bizim bölgemize bakalım..
Bizde de heykeli dikilecek başkanlar var mı, olmalı mı?
Benim aklıma ilk gelen isim Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak oluyor. Evet, Karabacak’ın da heykeli dikilmeli. Üstelik sağken, yaşarken dikilmeli.
Peki niçin?
Teşbih yapmıyorum, latife de değil. Çok ciddi şekilde öneriyorum. Ama tek bir şartla..
Dördüncü dönemini elde ederse..
Çünkü;
Kocaeli’nde dört dönem üst üste koltuğunu koruyabilen ve büyük halk desteğini arkasında bulundurabilen bir belediye başkanı olmadı bugüne kadar.
Kocaeli ilçelerinde üç dönem üst üste Belediye Başkanı seçilen sadece Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’tır şimdilik.
Şayet, ustalık dönemine bir de ‘’ordiyanüs’’ dönemini eklerse, Karabacak’ın heykeli Darıca Kent Meydanı’na veya Dudayev Parkı’nın bir noktasına dikilmelidir.
Çünkü tarih, başarılı insanlara kucak açar. Karabacak’ın üç dönemdir oluşturduğu ‘’gönül köprülerinin’’ mükafatı böyle verilmelidir.
Bu söylemeye çalıştığımız elbette Karabacak’ın halkla olan ilşkisinin özetidir. Asıl gerekçe ise onun projelerine yönelik olanıdır.
İnkar edilmemesi gereken bir gerçek var.. O da, Darıca’nın son on yıldır görülebilir, hissedilebilir, yaşanabilir bir değişim evresinden geçtiğidir. Bunun adı kentleşme ve şehirleşmedir. Modernleşme ve sosyalleşmedir.
Bir de üçüncü döneme yayılan projelerin hayata geçtiğini görelim. Ortaya harika bir Darıca’nın çıkacağından şüphe duyulmamalı. 30 Mart öncesi açıkladığı projeleri yaşama geçtiğinde Karabacak’ın tarihe altın harflerle yazılacağı, işte o nedenle heykelinin dikilmesi gerektiğini söylemeye çalışıyorum.
Düşünün bir; Darıca sahili modern eğlence alanları, Bayramoğlu’nda plajlar, restaurantlar, cafeler, marina. Dünya’nın akın ettiği spor organizasyonları, lüks oteller, kongre merkezleri, devası yapılar. Altyapısı kökten bitmiş üstyapısı sorunu olmayan, dört yönden giriş çıkışlı trafik ve park sorunu bulunmayan bir Darıca. Esnafı bol kazanan, halkı mutlu, yöneticileri güler yüzlü, gençliği özgüvenli ve eğitimli bir Darıca.İnsanların gece ve gündüz yaşayabildikleri, temiz hava soludukları Darıca.
Karabacak’ın yeni döneminde tüm bu projeler var..
Ve bu projeler Karabacak’ın üçüncü döneminde hayata geçtiğinde nasıl bir Darıca ortaya çıkabileceğini düşünün.
İşte bundandır ki; Karabacak’ın heykeli dikilmelidir. Halka kendini adayan bir Şehremeni olduğundan.