Gebze için iki önemli konudan bahsetmek istiyorum. Birincisi ; Askeri kışla ve TOKi meselesi. Diğeri de Kent Konseyi. İkinci konu özellikle Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz'ü doğrudan ilgilendiriyor.
Konulara girmeden önce bir kaç kelam etmekte yarar var.
Her iki konu içinde mücadele eden , proje geliştiren , kafa yoran insanlara, şahsen '' Gebze Sevdalıları '' diyorum. Başka bir ifadeyle ''Gebze'yi savunan ve düşünen insanlar. ''
Askeri Kışladan başlayalım...
Pek çok insan bilmez, o nedenle kışlanın TOKİ hikayesinin perde arkasını yansıtacağım. Hatırlayanlar olacaktır; Askeri kışla lav edildikten sonra araziyle ilgili yığınla spekülasyonlar üretildi. Yok Ali Ağaoğlu'na verildi, verilecek... Yok kamu kurumlarına tahsis edilecek vs. Sonunda TOKİ'ye devredildiğini duymayan kalmadı. Nihayetinde oranın millet bahçesi olması kararlaştırıldı.
Ama çok önemli bir gelişmeler zinciri ve büyük mücadele ile son kararın verildiğini söylemiş olayım. İşte o noktada kentçilik bilinci ve Gebze için kendini paralayan bir grup Gebzelinin büyük emeği var.
Açayım....
Evet, askeri kışla TOKİ 'ye bırakıldı. Ve TOKİ oraya tam 60 bin akıllı konut yapmak, fiyatı da 1 milyondan başlatacak proje içindeydi. Yani Gebze'ye ortalama 200 bine yakın nüfus göçü, bununla birlikte de en az 150 bin araç trafiği eklenecekti. Gebze için vahim, ölümcül, yıkımsal bir karardı. E-5'in üstü ile Otobanın arasına sıkışmış Gebze , bu değişikliği ve yoğunluğu kaldıracak güçte değildi.
Bizim gibi düşünen bir gurup Gebzeli işadamı , Gebze sevdalısı, Gebze'yi düşünen ve savunan adamlar yoğun bir çalışma içine girdiler. Gebze'nin geleceğini, yıllar sonra karşılaşacağı sıkıntıları, yanlış kentleşmeyi, TOKİ'nin kenti öldüreceğini, pahalı meskenler satarak Gebze'nin geleceğini karartacağını uygun bir lisanla yerel idarecilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, milletvekillerine , bakanlara, ve özellikle Fikri Işık'a velhasıl Ankara'da herkese anlattılar. Cumhurbaşkanı'na da bir şekilde ulaştırıldı notlar.
Gebze'nin geleceği için kendini paralayan Gebze sevdalıları dertlerini her çaldıkları kapıya anlattılar anlatmasına da, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun , Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın dahi TOKİ kararının reddinde güçleri yetmiyordu. Tek güç ve yetki Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı .Son yerel seçimlerde ise Erdoğan, İzmit Perşembe pazarında düzenlenen mitingde Gebzelilerin beklentisine müjdeyi verdi. Erdoğan mitingde , '' Gebze kışlası tamamen Gebzelilere bırakılacak, millet bahçesi olacaktır. Ve içerisnde de Ataşehir'deki gibi bir külliye yapılacaktır. '' sözleriyle müjdeyi verdi.
646 dönümlük arazi millet bahçesi olması için TOKİ'den geri alındı. Şimdi o arazide bir yeni gelişme daha oldu. Kışlanın içinde bir kısım arazi, o arazinin Gebze'ye kazandırılması için büyük mücadele eden , adeta araziyi kurtaran Gebzeli o muhteşem ekibin bir projesine tahsis edilmesi için verildi.
Bu son durumu da ilk ben yazmış olayım.. Gebze sevdalıların projesine tahsis edilen o kısmi araziye külliye inşaa edilecek. İstanbul Çamlıca Camii'nin daha donanımlı versiyonu. Geri kalan arazi ise millet bahçesi olarak inşaa edilip Gebzelilerin kullanımına kazandırılacak. Bir kısmında da kamu binaları yer alacak. Gebze'nin istikbaline yön verecek olan bu müthiş kararda kazanan Gebze oldu.
Bu anlattığım olay Gebzelilik bilincinin bir örneğidir. Emeği geçenleri, katkı sunanları tebrik etmek gerekir. Tarih , o Gebze sevdalılarını minnetle anacaktır.
Şunu da dip not olarak düşeyim ; Bu müthiş organizasyonda GTO Başkanı Nail Çiler'in büyük emeği olduğunuda unutmamak gerek. Hünkar çayırının ilçemize kazandırılmasında büyük emeği olan Çiler, askeri kışlanın ilçeye kazandırılmasında da rol kahramanı oldu.
Askeri kışlanın içinde yer alacak tüm projeleri takip etmeye ve sizlere yansıtmaya devam edeceğim.
KENT KONSEYİ KONUSU
Gelelim Kent Konseyi'ne.. Bu konu direk Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz'ü ilgilendiren bir konu. Kentlerin yaşamsal şehir olmaları , gelişmişliklerine katkı sunmak ve projeler geliştirmek için kurulmuş olan Kent Konseyleri hemen her il , ilçe de görev yapar. Bizde de vardı, oldukça da aktifti.
Ama günümüzde ne tabelası, ne mekanı , ne işlevi kaldı. Nerede kent konseyi?
Hatırlayın; Gültekin Şenel'in başkanlığında olabildiğince aktif ve proje üreten bir konseydi. Sonrasında siyasi çekişmeler nedeniyle adeta pasife edildi. Olan Gebze'ye oldu.
Şayet bir şehirin kalkınması, gelişmesi, modern çizgiyi yakalamasını istiyorsanız , o kentin kent konseyini canlı tutup desteklemeniz gerekir. Belediyeler Kanunu'nun 26. maddesine istinaden kurulan kent konseyleri yetkilerini yasadan alır. O yöredeki tüm stk, siyasi partiler, belediye, sendikalar birer temsilci verir. Bütçesini de belediye meclisi oluşturur. Ve oluşan kent konseyi meclisi içinden bir yürütme kurulu seçer, göreve başlar. Gebze kent konseyi de böyle oluşmuştu. Kabul etmek gerekk ki çok da başarılıydılar.
Kurucu konsey başkanı İbrahim Güngör görevde bulunduğu sürede, bir çok kurumdan temsilciler alarak çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Sanayici kimliği ve beşeri ilişkileri nedeniyle Gebze'nin geleceğine yönelik tüm projelerini başkantte dahil her merciye anlatmaya, destek istemeye özen gösterdi. Hatırı sayılır başarılar elde etti.
Özellikle Gültekin Şenel döneminde Gebze için ciddi projeler geliştirdiler. Bir çoğu hayat bulurken , bazıları yaşama geçirilemedi. Çünkü konseyin önü kesildi. Örneğin; Hızlı trenin Gebze istasyonda her seferde durması Gebze Kent Konseyi'nin çalışması sonucu gerçekleşti. Beşevler'den Eskihisar'a inan rampadaki yol güzergahı yine konseyin projesiydi. Ve kent meydanındaki kapalı otoparkın da ilçemize kazandırılması yine konseyin projesiydi.
Gelelim günümüze....
Kentlilik bilincini artırmak, kentin tarihi ve kültürel dokusunu gün yüzüne çıkarmak , kent için yaşamsal projeler geliştirmek için var olan Gebze Kent Konseyi maalesef bugün yok. Genel kurul yapılmadığı için de halen Gültekin Şenel başkan görünüyor.
Bu noktada Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz'e büyük sorumluluk düşüyor. Bir şehir planlamacısı olan Büyükgöz'ün şehri için bir an önce adım atması gerekiyor. Ve Kent Konseyi'ni kente yeniden kazandırmak için harekete geçmesi.