CHP 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Muharrem İnce'yle yarışan Kemal Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan seçildi. CHP camiasına hayırlı olsun. Bugün de PM seçimleri var. En az genel başkan yarışı kadar önemli.
Bilindiği gibi Kemal Kılıçdaroğlu'na 740 oy çıkarken, İnce 415 oy aldı.
Peki bu sonuçları nasıl okumalıyız? Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesi başarı mıdır, yoksa İnce’nin başarı hanesine yazılması gereken sonuç mudur kurultay? Önce Kılıçdaroğlu cephesinden bakalım….
Halen erk’i elinde bulunduran, tüm delegasyonu yönlendirebilen, örgütler üzerinde baskı oluşturabilen olanaklara sahip liderin aldığı oy, rakibinin mevcut olanaklarıyla kıyaslandığında başarıdan ziyade ‘can kaybı’ anlamı taşır. Keza İnce’nin elde ettiği oy miktarı azınsanmayacak kadar önemli, Kılıçdaroğlu’na parti içinde verilen bir göz dağıdır.
En sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyeyim; Kurultay’ın asıl kazananı Muharrem İnce ve CHP’nin tabanı olmuştur. Kurultay’dan bir İnönü, bir Ecevit, bir Baykal çıkması beklenmiyordu, ama CHP’lilerin liderlerine ağır bir ders vermesi beklenen durumdu. Zira sandıklardan çıkan oylara bakıldığında bu gerçek kendini gösterdi. Dikkatlerin çekilmesi gereken bir ayrıntıda şu: Kılıçdaroğlu’na oy veren delegeler MYK üyeleri, belediye başkanları, il ve ilçe yönetiminde olanlardır. İnce ise oyu sade delegeden, partiye emek veren CHP tabanından almıştır. Bu önemli ayrıntıdır. Yani, yönetim mekanizmasında bulunan CHP’liler Kılıçdaroğlu’nu, iktidar ve değişim isteyen CHP’liler ise İnce’yi tercih etmişlerdir.
O bakımdan Kılıçdaroğlu’nun yeniden kazanması, onun başarılı olduğu anlamına gelmez. CHP’de bir kere değişim meşalesi yanmıştır.
Kurultay sonucunun verdiği başka bir mesajda; Yeni Türkiye’ye giden yolda Kılıçdaroğlu’nun işinin daha da zor olduğudur. Zira AKP karşısında daha güçlü, daha üretken ve akliselim muhalefet ihtiyacı doğmuştur. Günümüz siyasi ve ekonomik şartlarında bu boşluğun Kılıçdaroğlu ile dolmayacağı gerçeği de 10 Ağustos’ta verilen bir başka mesajdır.
İleri sürdüğüm analizlerimin bir gerekçesi de Kılıçdaroğlu ve İnce’ye adaylık başlangıcında verilen destek imzalardır. Olağanüstü Kurultay'a Kemal Kılıçdaroğlu 944, Muharrem İnce 177 imzayla Genel Başkan adayı olmuştu. Ancak Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy sayısı, kendisine genel başkan adaylığı için verilen imza sayısının çok altında kaldı. Toplamda 204 delege, kurultay başında Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için imza verip, oyunu İnce için kullandı. Bu da ilginç değil mi?
Yazımın başlığındaki soruyu bir kez daha sorayım;
CHP Kurultayı nasıl okunmalı?
Cevabı çok net… Kurultay öncesi ‘Civciv çıkacak kuş çıkacak’ sesleri hakimdi, lakin görüldü ki, CHP açısından ‘karga’ bile çıkmamıştır. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun elde ettiği sonuca o denli güce rağmen, kargalar bile gülecektir.
Başka ne sonuç çıkmıştır?
Türkiye’de muhalefet partilerinde değişime ihtiyacı olduğu…Bu saatten sonra sadece CHP penceresinden değil, tüm muhalefet otağında aynı sancıyı görmemiz mümkün. MHP buna örnektir. MHP’nin tabanında her geçen gün yükselen değişim çığlıklarının sebebi de budur.
Trabzon gibi büyük bir ilin MHP yönetimi iktidar özlemiyle istifa ediyor ve Bahçeli yönetimini başarısız buluyorsa diğer illerde de aynı istifaları beklemek doğru olacaktır.
Önümüzdeki günlerde Türk siyaseti köklü değişimlere gebedir. Yeni Türkiye yolunda yeni muhalefet anlayışı doğmazsa; Erdoğan 2015, 2023 ve 2071 hedefine çok daha rahat ulaşacaktır.
Bu muhalafet anlayışıyla AKP için hayal bile değil.