Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin çiftçi, görev süresi boyunca çok sayıda açılış yaptı. Beş yıllık sürede sadece Çiftçi değil, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın dahil, bütün belediye başkanlarının açılış törenleri oldu. Kimi bina açtı, kimi yol, kimi kültür merkezi, kimi aşevi. Vs. , Vs.
Bu listeyi uzatmamız mümkün.
Açılış yapmakla, tören düzenlemekle , yaptıklarına vatandaşı ortak ederek kurdele kesmekle haklılar. Zira işin bir de siyasi boyutu var. Sonuçta hepsi siyasi erk ve hizmetlerini göstere göstere kamuoyuna sunacaklar. Doğrusu da bu zaten. Böylece kentlerindeki vatandaş (seçmen) şehrieminlerinin ne yapıp yapmadıklarını öğrenmiş olacak. İşin siyasi kanadı bu.
Bir de insani boyutu var. Yani madalyonun diğer yüzü. Bir belediye başkanının performansını değerlendirirken, en çok dikkat ettiğim yön, bu yön. Madalyonun diğer yönü. Zira görünen yüzü zaten aşikar. Önemli olan madalyonun diğer yüzünü okuyabilmek. İşte o zaman çok daha reel, çok daha gerçekçi ve çok daha vicdani yorum yapma şansını yakalamış olabiliyoruz.
Belediyelerden bugüne dek sayısız açılış/tören davetiyesi aldığımız halde, çoğuna katılmadığımı söylemeliyim. Ya proğramımız örtüşmedi, ya da muhabirlerimiz çalışmasıyla takip ettik. Şahsen çok ender katılmışlığım var.
Dün açılışına ' ender ' katıldığım bir törendeydim. Gittiğime, öylesi tarihi bir güne şahitlik ettiğime o kadar memnun oldum ki, anlatamam. Tamamen duygu yüklü, göz yaşartan, göğüs kabartan, duaların havada uçuştuğu bir açılıştı.
Evet, Çayırova Engelliler Merkezi'nin açılışından bahsediyorum.
Usumda kalan birkaç anekdotu yansıtmadan önce , çok net ifade etmeliyim ki, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin'in Çiftçi 'nin ilçeye kazandırdığı bu harika hizmet, Çiftçi'nin tam da seçim öncesi karnesine kırmızı mürekkeple ' pekiyi ' notu yazılmasına sebep oldu. O gün açılışta hazır bulunan mutluluk gözyaşlarına boğulan engelli yurttaşlarımız ve ailelerinin sevincini gören herkes benim gibi düşünecektir.
Abartısız, riyasız , siyaset dışı gözlemlerimi yansıtmaya ve edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım. Yazımın son bölümünde ise okurlarıma tek bir soru yöneteceğim ...
Dönelim konumuza...
Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi'nin belki de bugüne kadar gerçekleştirdiği en anlamlı tören ve en büyük hizmeti kanımca , Engelliler Merkezi oldu.
Neden ?
Çünkü; Hizmete , ilgiye, şefkate, insanlığa, dostluğa, kardeşliğe, anlayışa susamış engelli bireylerimize 'engelsiz yaşam'' sunmak, bir belediye başkanının başarabileceği en büyük hizmettir. Nitekim Çiftçi, bunu başardı.
Empati yapalım...
Vücudumuzda herhangi bir yerimiz azıcık ağrıdığında, kendimizi doktorun karşısında buluruz. Canımız o kadar kıymetlidir. Koşar adımlarla hastane yoluna atlarız. Küçük bir grip , nezle bile sağlığımızın ne denli önemli olduğunu hatırlatır.
Peki , ya onlar.
Ya engelli bireylerimiz?
Duyuda, görmede, yürümede velhasıl bir çoğu her şeyde bir başkasına muhtaç nefes alır . Bir de onlara bakmak zorunda olan aileleri var. Çoluk çocuklarını sırtında taşıyan, istedikleri zaman düğüne derneğe , cenazeye, eğlenceye, yemeye içmeye , plaja pikniğe, çayıra bayıra gidemeyen aileler. Hatta bakmakla mükellef olduğu engelli evladı yüzünden evinin eşiğinden çıkamayanlar bile var. Siz hiç bu pencereden de baktınız mı, madalyonun diğer yüzüne.? Siz hiç engelli bir bireyle yaşadınız mı? Bilir misiniz onun sorunlarını, beklentilerini, duygularını ?
İşte bu yüzden diyorum ki; Bünyamin Çiftçi Çayırova'da en muhteşem eserini hizmete açtı.
Tabi bir de mutlu olan engelli insan sayısı var. Çayırova'da resmi verilere göre tam 8 bin 213 engellimiz bulunuyor. Bu da ortalama 8 bin hane eder. Evet, tam tamına sekiz bin hane, Bünyamin Çiftçi sayesinde artık mutlu ve yarınlarından endişeli değil. Bu işin siyasi boyutuna, 'rey' getirisine hiç girmiyorum.
Dönelim açılış gününe...
Engelliler Merkezinin önüne kurulan tören çadırı hınca hınç doluydu. Her biri farklı engelli vatandaşlarımız ve onların ailelerinin yüzlerinden mutluluk akıyordu. Törende konuşan Çayırova Kaymakamı Ahmet Önal'ın ilçede bu yöndeki sıkıntıyı anlattığı bir anısı, bizimde düşüncemizde ne denli haklı olduğumuzu ortaya koydu. Kaymakam ; '' Geçtiğimiz aylar bir aile ziyaretime geldi. Engelli bireyleri varmış. Yardım istedi. İlçemizde böyle bir merkez yoktu ve başımı önüme eğdim. Elimden bir şey gelmedi. Şimdi burası açılıyor, Başkan Bünyamin Çiftçi'ye teşekkür ediyorum.'' diyordu.
Kaymakamın bu sözleri bile, Çayırova'ya kazandırılan Engelliler Merkezi'nin büyük bir kitle için önemini anlatmaya yetiyor.
Gelelim notlarıma ; Açılıştan sonra merkezi gezdim. Başkan Yardımcısı Sadettin Arıkboğa , Genel Koordinatörümüz Gül Akdemir İle bize teknik bilgiler vererek , Engelliler Merkezi'nin işlevini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Katları gezdiğimizde engellilerle de sohbet etme fırsatım oldu.
- Beğendiniz mi, memnun musunuz ? diye sorduğum her bir aile '' Bünyamin Başkan'dan Allah razı olsun'' diyordu da başka bir şey demiyorlardı..
Arıkboğa ile uzun uzun gezdik Engelliler Merkezi'ni. Neler yok ki içinde. Lüks bir otel konseptinde inşa edilen merkez , 10.200 M2 arsa üzerine 3325 M2 kapalı alan şeklinde yapılmış .
Bina içinde; eğitim atölyeleri ve eğitim odaları, duyu bütünleme odaları, bireysel eğitim odaları, oyun etkinlik odaları, gece yataklı odaları, bakıcı odası, konferans salonu, sesli kütüphane, spor salonu, veli eğitim odası, fuayene alanı, kafeterya alanı, engelli parkı ve peyzaj alanları oluşturulmuş.
Bina dışında ; koku bahçesi, hissedilebilir zeminli duyu parkuru, denge parkuru, hobi bahçesi, dinlenme alanları, duygusal yürüyüş parkuru , kum havuzu, açık hava dersliği, oyun alanları, otopark, engelli şarj istasyonu ve fiziksel, zihinsel ve sosyal becerilerin gelişimini amaçlayan büyük bir bahçe mevcut.
Ve saymakla bitmeyen süper bir donatı. Hepsi engellilerimizin hizmetine sunulmuş.
Sorum şu ; Böylesi önemli bir hizmeti Çayırova'ya kazandıranlar, emeği geçenler alkışlanmaz mı? İlçeye çok daha başka eserler kazandırmak için yeniden fırsat tanınmaz mı?