Kent kültürlerinin gelişmesi, o kentte yaşayan yöresel derneklerin icraatlarıyla mümkündür. Kente mozaik katan değerler, yine o yöresel derneklerin varlıklarıyla çıtayı yükseltir.
Gebze’de onlarca yöresel dernek var. Her biri kendi kültürlerini, gelenek, örf ve adetlerini yaşatmak için ciddi emekler veriyorlar. Sosyal yaşamdan dayanışmaya takdir edilecek pek çok çalışma sergiliyorlar.
Bir Ardahanlı olarak itiraf etmeliyim ki, Gebze’de yöresel derneklerin başını Trabzonlular Derneği çekiyor.
Bugün Kent Meydanı’nı görme imkanı olanlar bana hak vereceklerdir. 1. Trabzonlular Festivali ile Gebze’nin nasılda şenlenip renklendiğini , Trabzonluların samimi duygularla Gebze’ye heyecan kattıklarını idrak edeceksiniz.
Kent meydanı öylesine coşku ve sıcaklığı daha önce her hangi bir yöresel derneğinin etkinliğiyle görmemişti. O nedenle Trabzonluları kutlamak gerek.
Denilebilir ki, ‘orada ticaret yatıyor.’’
Olabilir…
Elbette ticarette olacak.
Festival demek sadece sazlı sözlü şölen değildir. Düz karnavalda festival anlamına gelmez. Madem adı festival, o halde içinde elbette her şey olmalı. Yöreye özgü müzik dinlencelerde olmalı, yöresel ürünlerde satılmalı. Gerekirse memleket dayanışması adına ticarette yapılmalı.
Zaten asıl amaçta bu değil mi?
Biraz gözlemimi yansıtayım. Dün meydanda gezinti yaptım. Karadeniz’in tüm renkleri oradaydı. Gebze’de yaşayan ne kadar Trabzonlu varsa meydanın sıcaklığına ortak olmuştu. Bir çok tanıdığımız simayla tokalaştık. Protokol tribününde oturmadım, sadece gezdim ve gözlemledim.
Bir Ardahanlı olarak da kıskandım, iç geçirdim.
Her bir çadır farklı bir güzelliği yansıtıyordu. Trabzon’a , Karadeniz’e has ne varsa çadırlardaydı. Yemeklerinden peynirine, yağından bıçağına, mıhlamasından gözlemesine, tandırından acılı acukasına , yazmasından fistanına aklınıza gelebilecek Trabzon oradaydı.
O festivalin bana göre birkaç önemi var.
1- Karadenizlinin birbirine bağlılığını ve o bağlılığın getirdiği kazanımları iyi değerlendiriyorlar.
2- Gebze’de bir ilki gerçekleştirerek diğer yöresel derneklere örnek oldular.
3- Kente sosyal hareket kazandırdılar.
4- Laz’ın ticari zekasının nereden nasıl para kazanabileceğini bir kez daha gösterdiler.
İşte bundandır ki, memleketiniz neresi olursa olsun , gidip Kent Meydanı’nı festival alanını gezmenizi öneriyorum.
Ve diğer derneklere de benzeri oluşumları gerçekleştirmelerini tavsiye ediyorum.