2019 ‘da gerçekleşecek olan yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkemizde yeni sitemin başlangıcı olacağını hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi sadece tavanda değil, tabanda da köklü yönetim reformu getirecek.
Bu çok ama çok önemli değişikliğe yönelik, dikkat ederseniz AK Parti dışında pek hazırlanan, antrenman yapan, proje geliştiren, adam hazırlayan siyasi parti yok. MHP’de CHP ‘de şimdiden potadan çıkmış durumda. Zira bu iki partiden 2019 seçimlerine yönelik ne bir ışık var, ne de bir söylem.
2019 seçimlerine yönelik hazırlıkları iki kategoride irdelemek gerek.
Birincisi; yerel yönetimler. Ki , AK Parti’nin şimdiden çalışma başlattığı aşikar. Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere Ankara, Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirlerin revize edilmesi, mevcut görevdekilerin nadasa bırakılması buna örnektir. Türkiye genelinde yarım kalan il-ilçe kongrelerinin ertelenmesini de bu mantığın içine koyabiliriz.
İkinci husus ise; Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesidir. Yine AK Parti dışındaki partiler bu konuda da şimdiden ‘’havlu atmış ‘’dersek doğruyu söylemiş oluruz.
Gelelim asıl konumuza… Yerel seçimlere hazırlığa. Bölgemizden bakacak olursak şu anda görebileceğimiz birkaç fotoğrafı yansıtalım: Bugünkü yazımızda Dilovası’nı ele alalım. 1987 yılında belediyeleşen Dilovası , o günden bugüne Ercan Dalkılıç, Halit Yaşar, Musa Kahraman, Cemil Yaman ve Ali Toltar’ı erkin başında gördü. Kiminin esamesi yok, kimi ilçede iz bıraktı.
Örnek; Halit Yaşar Dilovası’nın su sorununu çözen ilk isimdir. Dilovası’na hastane ve istinat duvarları kazandıran Cemil Yaman’dır. Ne ara başkan oldu, başkanlığı nasıl başladı bitti anlaşılamayan Musa Kahraman’dır. Beldenin şehirleşmesinde ilk kazmayı vuran Ercan Dalkılıç’tır.
Lakin asıl örnek mevcut başkan, Ali Toltar’dır. Kendisinden önceki tüm başkanlara göre belediyeciliğin temelinden gelen, kentleşme ve şehirleşmeyi bilen, inşaat yüksek mühendisi olması münasebetiyle pek çok avantajlara sahip olan da yine Ali Toltar’dır. Toltar’ın geride bıraktığı yıllar içinde Dilovası’na sunduğu pek çok katkı var. Üç örnekle bunu sabitleştirebiliriz.
1-Çolakoğlu gibi metal devinin her gece havaya saçtığı ve sadece çevre kirliliği değil, kansere de yol açan atıkları Ali Toltar’ın mücadelesi sonucu son bulmuştur.
2-Dilovası halkının illallah ettikleri kömürcüler OSB sorunu, Ali Toltar’ın girişimleriyle bitmiştir.
3-Yine Dilovası halkını bezdiren, pis koku ve çevre kirliğine sebep olan, her an patlama tehlikesi bulunan çöp toplama alanı Ali Toltar’ın gayretleriyle Dilovası’ndan atılmıştır.
Bu üç maddeyi 33 maddeye çıkarmakta mümkün. Çünkü asli belediye hizmetlerini, sosyal destekleri, kültürel ve sportif etkinlikleri, ilçeye kazandırılan hizmet binalarını, park bahçeleri, yer altı /üstü donatıları sayarsanız bize hak vereceksinizdir.
Peki ,tüm bu saydığımız Ali Toltar farkları gelecekte Dilovası’nda nasıl bir siyasi tablo çıkarır? İşte bu soru çok önemli.
Sorunun cevabına yardımcı olayım… Dilovası’nda Ercan Dalkılıç dışındaki tüm başkanlar nedense hep bir dönemle yetindirildiler. Dalkılıç üç dönem başkanlık yaptı. Şimdi Dilovası’nda bir Ali Toltar rüzgarı esiyor. Toltar efsanesi yazılıyor. Hemen her kesim o’nun sert yüz hatları altında muazzam bir insan, ilçesine hizmete doymayan bir belediye başkanı, tüm teşkilatlarıyla barışık, genel merkezinin de takdirini gören bir Ali Toltar olarak seviyor.
Sizce de Ali Toltar ‘ın avantajları , 2019 yerel seçimlerinde onun ikinci kez Şehremini olmasını için büyük bir gerekçe değil mi?