DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Ali Toltar, Bizi Kurtar.!

27 Mart 2017 Saat: 12:16

16 Nisan’da gerçekleşecek olan tarihi referanduma yönelik Gebze’den sonra Dilovası’nda da yaptığımız anket çalışmamızın sonuçlarını , Gölge Dergi’de göreceksiniz.  O yüzden detaylara girmeyeceğim.

Dikkat çekmek istediğim konu farklı.

Gölge Dergi’den Eray Sarıçam ve Ramazan Al’ın üç gün boyunca Dilovası’nda  sürdürdükleri çalışma sonucu elde ettiğimiz verileri incelerken,  dikkatimi çeken bir detay oldu. Ankete katılan vatandaşların pek çoğu , ‘Evet’’ oyu kullanacaklarını açıklarken bunu üç kategoride nitelemişler. 

Mesela;

Bir grup merkezi  hükümetin icraatlarından memnun oldukları için ‘Evet’ diyeceklerini belirtirken, başka bir grup ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan  güven duyguları neticesinde sistemin değişmesi gerektiğine inandıkları için ‘’Evet’’ diyeceklerini dile getirmişler. Asıl ilgimi çeken ise Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar’a yönelik düşünceler oldu.

Örneğin;

‘’Evet’’çilerden başka bir kesim, Başkan Toltar’ın projeleri, ilçeye kazandırdıkları ve kişisel ilişkilerde samimi ve sıcak olması nedeniyle  destek vereceği görüşünde.

Evet, Dilovası’nda elde ettiğimiz anket sonucunun  %70’e dayandığı gerçeğinin içinde başka bir gerçek de, Ali Toltar faktörünün etki yapması .  Aslında bunun aksi de olabilirdi.  Yani şehremini  başarısız bulunsa , sokakla ilişkileri zayıf olsa, vatandaşın beklediği hizmetleri  getirememişse, merkezi hükümet ne denli başarılı olsa da, fatura yerel yönetime kesilebilirdi.

Dilovası’nda tablo böyle değil.

Seçmen, merkezi yönetimden memnun  olmasına memnun da, Başkan Ali Toltar’dan biraz daha fazla memnun. Anketin ortaya çıkardığı gerçek bu.

Arkadaşlarımızın çalışması bittiğinde getirilen  verileri inceleyip değerlendirirken , perde arkası gözlemlerini de istedim.

Binin üzerinde  ses kayıtlı, görüntülü, yüz yüze yapılan anket sırasında bir vatandaşın ‘’Ali Toltar Bizi Kurtar’’ sözleri ilginç geldi.  O sesleniş Toltar’a yönelik samimiyetin de göstergesidir.  Evet, şundan eminiz ki , Dilovası , Kocaeli genelinde ‘’Evet’’ in en fazla  yüzde alacağı ilçe olacaktır. Elde ettiğimiz   bilgiler bunu gösteriyor.

Elbette bunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  kararlılığı, kişiliği , etkisi  çok önemli.. Sistemin değişmesi gerektiği gerçeği de var,  AK Parti iktidarının kazanımları da.

Lakin Dilovası’nda Ali Toltar faktörünün de etkili olduğu başka bir gerçek. Bunu da göz ardı etmemek gerek.  Şayet  Dilovası’ndaki  vatandaş , ‘’Ali Toltar Bizi Kurtar’’ diye sesleniyorsa , 16 Nisan’da  sistemin değişmesi gereğine  de işaret  ediyor demektir.

 

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Gebze'de Asayiş ve Müdür Bilgili8 Temmuz 2024 Saat: 15:38
DDC Grup ve Muhammet Öztürk4 Temmuz 2024 Saat: 15:37
Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
Tüm Yazıları
Yukarı ↑