DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

1 Kasım listeleri

26 Eylül 2015 Saat: 13:52

Madem listelerle ilgili tantanalar bitti, o halde biz de iki satır yazalım. 1 Kasım’da gerçekleşecek olan  genel seçimlere yönelik hazırlanan, yenilenen milletvekili listelerine baktığımızda ; MHP’nin Kocaeli’nde seçmen  beklentisine cevap verebilecek liste oluşturduğunu görebiliriz.

Dilerseniz AK Parti, CHP ve MHP listelerini irdeleyelim.

Listeler açıklandıktan sonra koparılan yaygara, ‘Gebzeli bir adayın seçilebilecek yerde olmaması’’ yönündeydi. Özellikle bu AK Parti’ye dair biraz daha fazla boyut kazandı. Ancak   gözden kaçan  bir realite var: Liste muhteviyatı kadar siyasi partilerin ürettiği projeler, gerçekleştirdikleri politikalar ve toplumda karşılık bulabilecek kimlikleri en az liste sıralaması kadar önemlidir. Şimdi bu gerçekten yola çıkarak partilerin listelerine bakalım.

Bir kere şu bir gerçek.. AK Parti’ye oy verecek veya veren seçmeni liste fazlaca ilgilendirmiyor. Listede kim hangi sırada olursa olsun, Gebze’yi temsil edecek bir isim ister en tepede, ister sonda olsun  AK Parti seçmeni gidip oyunu sandığa atıyor. Bu Türkiye genelinde de böyle. Dolaysıyla Cemil Yaman’ın yedinci sırada olması bölgemiz için bir kayıp değil. AK Parti’li seçmen , ‘’Yaman yedinci sıradaymış seçilemez’’ mantığıyla hareket etmeyecektir. Aksine  Yaman Gebze bölgesini temsil etsin  diye belki biraz daha fazla yükleneceklerdir partilerine. Fakat Cemalettin Kaflı ile Dr. Hakan Höbek’in haklarının gasp edildiği de başka bir gerçek.

CHP’ye bakacak olursak…

CHP’de de listeyi dolduran isimlerin fazlaca bir önemi yok. Zira Kocaeli’nde bloklaşmış bir CHP seçmeni var. Buna bir de iktidara radikal muhalefet eden marjinal kesimlerin CHP’ye destek oyunu eklerseniz, üç vekil çıkarmış olan CHP’nin 1 Kasım’da mevcutları koruyacağını söylemek yanlış olmaz. Tahsin Tarhan’ın ikinci dönemini yaşayacağı aşikar.

MHP’ye gelince….

Unutmadan MHP İl Başkanı Aydın Ünlü’yü tebrik edelim. Bir yandan ileriyi okuyabildiği, diğer yandan rey getirebilecek isimlerden oluşan bir liste çıkardığı için. Bizi okuyanlar hatırlar; ‘’Aydın Ünlü'nün büyük sınavı’ başlıklı yazımızda Ünlü ve yardımcısı Erkan Azeri’ye  seslenmiş, Gebze’ye  yeterli değeri vermediklerini ve 1 Kasım’ın hataları telafi bakımından bir fırsat olduğunu hatırlatmış, oy deposu olan Arif Gülen’in mutlak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmiştik.

MHP listesini açıklayınca gördük ki  Arif Gülen dördüncü sıraya yerleştirilmiş. Böylece  Ünlü ve Azeri ikilisi  Gebze bölgesine vefa borcunu ödemiş oldular, hem de Gülen gibi bir oy deposunun farkına vardılar.

MHP akıllı bir liste yaptı, son derece de zekice.

Lütfü Türkkan’ın ikinci sırada olması 7 Haziran rövanşını alacağı anlamına gelir. Tabi üçüncü sıradaki Ahmet Yeşil ile Arif Gülen yer değişmiş olsaydı , o durumda MHP batı yakasının en iddialı  listesini hazırlamış olurdu.

Gelelim yazının başlığına…

1 Kasım listeleri o kadar ağır ve etkili isimlerden oluşuyor ki, bir de buna partilerin politikalarını ve içinde bulunduğumuz ülke sürecini eklerseniz, seçmen epey zorlanacak ve vicdanıyla partisi arasında gidip gelecek.

Peki sonuçlar ne olur, sonuçlar  değişir mi, hangi aday partisine ne katar? Bu sorulara da başka bir yazımızda yanıt arayalım.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Gebze'de Asayiş ve Müdür Bilgili8 Temmuz 2024 Saat: 15:38
DDC Grup ve Muhammet Öztürk4 Temmuz 2024 Saat: 15:37
Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
Tüm Yazıları
Yukarı ↑