DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

1 Kasım’a giderken

24 Ağustos 2015 Saat: 13:47

7 Haziran seçim sonuçları ve ardından süregelen çalışmalar  ülkemizde  yeni bir hükümet kurulmasına  yol vermedi.  Sonuçlar  ne tek başına bir iktidar çıkarabildi , ne de koalisyon kurulmasına vesile oldu.

Her ne kadar seçmen liderlere ‘uzlaşın’’ mesajı vermiş olsa da,  gelinen noktada görüldü ki;  ülkemiz,  13 yıllık AK Parti iktidarı  süresince  henüz koalisyona hazır değil ve  o yönde  bir temayül eğilimi yok. Koalisyon görüşmelerinde kim başarılı/başarısız, kim  samimi/riyakar  artık bunu tartışmayalım. Önümüze bakalım.

Nitekim sonuçta geldiğimiz nokta gösteriyor ki,  1 Kasım’da tekrar sandık başında olacağız.

Muhtemelen bugün, biz bu satırları yazarken Cumhurbaşkanı Erdoğan , Anayasa gereği TBMM Başkanı  İsmet Yılmaz’ı  makamına davet edip tekrar seçim  için meclisin karar almasını isteyecek ve ardından da yine muhtemelen AK Parti Lideri  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu  iki aylık hükümeti kurması için görevlendirecek.

Böyle bir sürece girdiğimizde, yani ‘’tekrar ve baskın seçim’’ niteliğindeki 1 Kasım’a yönelik siyasi partilerin nasıl bir liste ile yeniden seçmen karşısına çıkacağını  elbette merak konusudur.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı açıklamasından öğrendiğimize göre CHP  tekrar seçime aynı listeyle, 7 Haziran listesiyle girme eğiliminde. Ancak sıralamada bir değişiklik olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.  HDP’nin ise  liste değişikliğine gitmeyeceğini söyleyebiliriz.

Bana göre 1 Kasım seçimlerinde liste sürprizi iki parti arasında yaşanacak. AK Parti ile MHP muhtemelen küçük revizyonlarla 1 Kasım’da seçmen karşısına çıkacak.

Peki AK Parti ve MHP’de ne gibi revizyonlar olabilir, hangi isimler liste dışı kalma riskini yaşıyor? Bu soruya cevap aramak için önce Gebze, sonra Kocaeli, ardından da Ankara’da ki kaynaklarımızla telefon trafiğim oldu.

Elde ettiğim verilerle sürpriz olabilecek bilgileri yansıtayım.

Önce AK Parti: Kesin olmamakla birlikte üç ismin liste dışı kalacağı bilgisi var. Bunlar beş aylık  performansı ve toplumda  gördükleri  karşılığı göz önüne alınarak  yenilenebilecek. Gerekçe bu.

İsimleri açıklayayım…

Zeki Aygün,  Mehmet Akif  Yılmaz  ve  Radiye Sezer Katırcıoğlu.

AK Parti genel merkezi bu üç isim üzerinde ciddi ciddi değerlendirme yapıyor. Bunu yaparken bir konu üzerinde daha düşünüyorlar. O da yenilenmesi muhtemel listeye doğu kökenli iki ismin konulması yönünde. Ve üç isim üzerinde kafa yoruyorlar. Hatırlatayım,  7 Haziran listesine doğu kökenli adayın konulmaması parti içinde gizliden gizliye tepki görmüştü.

Aygün, Yılmaz ve Katırcıoğlu’nun liste dışı kalması durumunda yerlerine düşünülen üç isme gelince…

İkisi Dilovası’ndan birisi  Gebze’den.

Dilovası eski Belediye Başkanı Cemil Yaman ile Muhiyettin  Gültekin ve Dr. Hakan Höbek.

Yalnız burada bir ayrıntıya değineyim .  Yaman ile Gültekin’in  Ağrı’lı olması genel merkez tarafından şu aşamada gel-git konumunda. ‘’İki Ağrı’lı ve de ikisi de Dilovası’ndan olur mu’’ sorusuna cevap aranıyor. Ancak şu kesin ki doğu kökenli bir isim yeni listeye konulacak.

Dr. Höbek ise Sivas’lı. Onun genel merkezce yeniden ele alınmasının sebebi  hem  taşıdığı mesleki  kimlik, etkin çevresi , hem de özel fiziki durumu. Fiziksel engelli olan Höbek’in bu kez ‘engelli kontenjanından’’ değerlendirilebileceği görüşü hakim.

AK Parti’de şu sıralar bu gelişmeler var. Gelelim MHP’ye.

MHP’de 1 Kasım’da  revizyon yaşayacak. Liste sıralamasında değişiklik ve yenilik sürpriziyle seçme karşısına çıkmayı hedefliyor. MHP’deki özel kaynaklarımın aktardığına göre Lütfü Türkkan’ın  bu kez  meclise girmesi için özel düşünce var. Mesela Türkkan bu kez liste başı olabilir. Saffet Sancaklı ise Bursa veya İstanbul listesine kaydırılabilir. Kars ve Ardahanlılar üzerinde sempatisi olduğu bilinen Arif Gülen’e de vekillik teklifi götürülmesi düşüncesi hakim. Öyle bir durumda MHP listesinin ilk üç sıralaması Türkkan, Gülen, Sancaklı,  ya da Sancaklı’sız  Türkkan ve Gülen olacak. Çünkü MHP’nin hedefi bu kez Kocaeli’nden en az üç vekil meclise taşımak.

Tabii tüm bu anlattıklarım kaynaklarımın aktarımından çıkardığım sonuçlar. Zaten listeleri görmemiz öyle uzun zaman almayacak. Yasa gereği beş gün içinde seçim hükümeti kurulması gerekiyor ve iki ay bitiminde  sandık başında olacağız. Dolaysıyla listeleri de önümüzdeki hafta başından itibaren görmeye başlayacağız.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

KISA FİLM...11 Ekim 2024 Saat: 14:26
Gebze'de Asayiş ve Müdür Bilgili8 Temmuz 2024 Saat: 15:38
DDC Grup ve Muhammet Öztürk4 Temmuz 2024 Saat: 15:37
Tüm Yazıları
Yukarı ↑