Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener konu hakkında bilgiler verdi.
Doğumların yaklaşık binde 8’inde doğumsal kalp hastalıklarıyla karşılaşılır. Doğumsal hastalıkların onda 1’ini ise bu kalp hastalıkları oluşturur. Birçok doğumsal kalp hastalığı doğumdan bir müddet sonra teşhis edilir. Bazı bozukluklar basittir ve tedavi gerektirmez. Örneğin kalp boşlukları arasındaki küçük delikler kendiliğinden kapanabilir. Takip edilmesi yeterlidir. Bazı doğumsal bozukluklar ise daha karmaşık olabilir ve ameliyat ya da ameliyatlar gerektirebilir.
Eğer kalp hastalığı ciddiyse doğumdan hemen sonra ya da birkaç ay içerisinde belirti verebilir.
Bazı doğumsal kalp hastalıkları daha basit seviyede olabileceği için çocuk belli bir yaşa geldiğinde belirti verebilir. Daha büyük çocuklarda görülebilecek belirtiler şunlardır:
Kalp, hamileliğin 6.haftasında oluşmaya başlar. Bu dönemde şekil alır ve atar. Kalbe girip çıkan ana damarlar da bu kritik dönemde oluşur. İşte bu dönemden itibaren bebeğin kalp hastalıkları gelişmeye başlayabilir. Kesin neden tam olarak bilinmese de, bilinen şeyler çevresel faktörler, anne sağlığı, genetik etmenler, ilaçlar ve sigaradır.
Doğumsal Kalp Hastalıklarının Çeşitleri
Kalp boşluklarında ya da ana kan damarları arasında delik olabilir. Bu delikler oksijen bakımından zengin olan kanın fakir olan kan ile karışmasına neden olur. Delikler büyükse bu karışım daha fazla demektir ve çocuğun vücudunda dolaşan kan yeterli oksijeni taşıyamaz. Bu durum çocukta;
Bazı doğumsal kalp rahatsızlıkları kendiliğinden ve çocuk büyüdükçe düzelebilir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak bazı hastalıklar ciddi olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekebilir. Hastalığın türüne göre tedavi yöntemi değişecektir. Bazı doğumsal kalp hastalıklarında cerrahi olarak açmaya gerek almadan müdahale yapılabilir. Örneğin kateterizasyon dediğimiz teknikle bacak toplardamarından ince bir tüp sokularak kateterin görüntüleme teknikleri yardımıyla kalbe girmesi sağlanır. Bu sayede delik onarılır.
Bazı vakalarda kalp defekti kataterle onarılamayabilir ve açık kalp ameliyatı gerekebilir. Ciddi bir kalp hastalığı mevcutsa ve kalbin onarılması mümkün değilse kalp nakli bir seçenek olabilir. Öte yandan bazı hafif rahatsızlıklar ilaçla tedavi edilebilir.