Güncel

"Dil düşünmek, anlamak demektir"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği(TDED)Kocaeli Şubesi'nde kasım ayında derslere başlayan Diksiyon ve Hitabet Kursu devam ediyor. Kursta Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem'in "Bizimki Türkçe Sevdası" ad

23 Şubat 2016 Saat: 13:13
"Dil düşünmek, anlamak demektir"
"Dil düşünmek, anlamak demektir"

DİLBİLGİSİ KURALLARINI DA ÖĞRENİYORLAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü Tiyatro Bölümü hocalarından İnci Cevher Uzgaş'ın uygulamalar bölümünde ve Şehir Tiyatroları sanatçısı Mehmet Beyazıt Uzgaş'ın teori bölümünde eğitmenliğini yaptığı kursa katılanlar aynı zamanda Türkçe ve dilbilgisi kurallarını da öğreniyor.

 

"ÖZGÜVENİ ARTTIRIYOR"

Bir arkadaşının önerisi ile bu kursa katıldığını söyleyen TV yapımcı ve yönetmeni olan Adnan Sertel, "Bu kursta olmaktan çok memnunum. Derslerimiz oldukça neşeli geçiyor. Burada şekilden şekile giriyoruz. Ders saatini iple çekiyoruz. Bizim hayatımız konuşma üzerine geçiyor. Bu kurs sayesinde kendimize olan güvenimiz günden güne artıyor. Daha rahat ve düzgün cümleler kurmak, topluluklar karşısında daha rahat konuşma imkanı sağlıyor" dedi.

 

DAHA İYİ DİYALOG KURABİLMEK İÇİN

Bir diğer kursiyer olan imam Zekeriya Çift ise "Cemaatimiz ve öğrencilerimizle daha iyi diyalog kurabilmek, kendimi geliştirmek için bu kursa başladım. Özellikle daha güzel ve etkili konuşabilmek için katıldım. Kelimeleri telaffuz ederken mimik hareketlerini kullanabilmek çok güzel "diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

 

KONUŞMA BOZUKLUKLARI DA GİDERİLİYOR

Teknik ve uygulama derslerini veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü Tiyatro Bölümü hocalarından İnci Cevher Uzgaş, "Bazı konuşma bozukluklarını gideren alıştırmalar yapıyoruz. Sese bağlı çalışan organlarımızın nasıl kullanılması gerektiğini burada uygulamalı olarak anlatıyorum" dedi.

 

"DİL MİLLİ AİDİYET DUYGUSUNU OLUŞTURUR"

Daha ağırlıklı olarak teori derslerini veren Şehir Tiyatroları sanatçısı Mehmet Beyazıt Uzgaş derslerde öncelikle "Dil nedir?" sorusunu cevaplandırdıklarını ve neden Ekrem Erdem'in kitabını okuttuklarını anlattı. "Dil milli aidiyet duygusunu oluşturur. Başka dillere olan düşkünlük o millete düşkünlüğü doğurur. Biz bunun için Ekrem Erdem'in 'Bizimki Türkçe Sevdası' adlı kitabı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kitap; Nihat Sami Banarlı'nın 'Türkçenin Sırları' adlı kitabından sonra en gelişmiş, en kapsamlı, en doğru Türkçe ile ilgili destekleyici ve eğitici bir kitaptır. Bizler bu kitabın lise ve dengi okullar ile konservatuvarlarda hatta edebiyat fakültelerinde yardımcı ders kitabı olarak okutulmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

 

"DİL ANLAMAK, ANLAŞMAK DEMEKTİR"

Uzgaş ayrıca Ekrem Erdem'in kitabında yer alan; "Dil düşünmek demek, anlamak demek, anlaşmak demek kısaca insan olmak demektir. Dil var veya yok olmak demektir. Türkçe'nin yok olduğu coğrafyalarda Türk de yoktur. Dilini kaybedenler zamanla değişime uğrayarak, başka bir milletin, başka bir dinin içinde eriyip giderler" bölümüne dikkat çekti.

 

SERTİFİKALI KURS

Güzel konuşmaya hazırlık, ses ve nefes eğitimi, ifadenin kuvvetlendirilmesi, konuşma tekniği ve hitabet bölümlerinden oluşan sertifikalı "Diksiyon ve Hitabet'' kursu her cuma ve pazar günleri Sekapark Kültür Alanı'nda bulunan dernek binasında yapılıyor.​

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑