MHP’nin ilk turdaki koalisyona kapalı tutumunu, son turda pazarlık payını arttırmak için kullanacağı konuşuluyor.
Koalisyon için yapılan ilk tur görüşmelerinden AKP-CHP birlikteliği ağırlık kazandı ancak son hamleyi MHP yapacak. MHP, CHP ile koalisyon çıkmaza girdiğinde AKP’nin ibreyi kendisine çevireceğini ve 45 günün dolmasına yakın yapılacak son görüşmede elinin güçleneceğini hesaplıyor. Ankara kulislerinde, AKP’nin de MHP’ye kapısını kapatmadığı ve son turda MHP ile bir koalisyonun mümkün olduğu vurgulanıyor.
AKP tabanı ve örgütlerinin CHP’den çok MHP ile koalisyonu tercih etmesi sonrası, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Ülkeyi hükümetsiz bırakmayız” sözü de bu konuda ışık oldu.
PAZARLIK GÜCÜ
MHP lideri Bahçeli, AKP Genel Başkanı Davutoğlu ile görüşmesinde, “Önce CHP ve HDP ile deneyin” diyerek AKP ile olası bir koalisyon için “pazarlık gücünü” artırma stratejisi izledi.
AKP’nin CHP ile hükümet kuramaması durumunda yeniden MHP’nin gündeme geleceğini hesaplayan Bahçeli’nin, koalisyonda yer alma kararı vermesi durumunda bakanlık dağılımı ve kırmızı çizgileri konusunda AKP’ye istediklerini daha rahat kabul ettirmeyi hedeflediğine dikkat çekiliyor.
SON ÇARE AZINLIK HÜKÜMETİ
AKP’nin ise, CHP ve MHP ile koalisyon olmadığı taktirde, TBMM’de grubu bulunan 4 partiden oluşacak bir seçim hükümeti ile yeni seçime gitmek istemediği ve son çare olarak azınlık hükümetini deneyeceği belirtiliyor.
AKP’nin kuracağı bir azınlık hükümeti güven oylamasında 276 ret oyu çıkmadığı taktirde göreve başlayabilecek. MHP’li milletvekillerinin güven oylamasına katılmaması, AKP azınlık hükümetinin kurulmasına olanak veriyor.