Güncel

Depremle yaşamayı öğrenen şehir: Kocaeli

1999 Marmara Depreminde büyük yaralar alan Kocaeli’nde depremle ilgili yapılan çalışmalar ülkemiz genelinde ilk olma özelliği taşıyor

2 Mart 2015 Saat: 10:33
Depremle yaşamayı öğrenen şehir: Kocaeli
Depremle yaşamayı öğrenen şehir: Kocaeli
1999 Marmara Depreminde büyük yaralar alan Kocaeli’nde depremle ilgili yapılan çalışmalar ülkemiz genelinde ilk olma özelliği taşıyor
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin depremle ilgili hayata geçirdiği hizmetler Türkiye’ye örnek olacak niteliği taşıyor. Depremle ilgili eğitim çalışmalarının yapıldığı Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi, Kocaeli’nin ilçe belediyelerinin çeşitli zeminlerine yerleştirilen 27 Deprem Kayıt İstasyonu, mevcut imar planları ve kent haritası üzerine birleştirilerek vatandaşların arazi ve evlerinin üzerinde bulundukları zemin yapısını internet üzerinden görebileceği sistem, deprem afet ve acil müdahale sisteminin alt yapısının oluşturulmasının planlaması bu önemli hizmetlerden sadece bir kaçı.
 
DEPREM EĞİTİMLERİ SÜRDÜRÜLÜYOR
 
1999 Marmara Depreminde büyük yaralar alan Kocaeli 16 yılda deprem bilinci oluşması ve depremle ilgili önlemlerin alınması noktasında büyük yol kat etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi depremlerde oluşan koşulları vatandaşlara yaşatıp deprem anında nasıl davranılması gerektiğini öğretmek amacı ile hayata geçirdiği Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi iki bölümden oluşuyor. Sismolojik İzleme Merkeziyle deprem riskleri takip edilirken, bilgilendirme merkezinde depremin zararlarından korunma konusunda uygulamalı eğitim veriliyor.
 
ULUSLAR ARASI ÖDÜL ALAN BİR PROJE
 
Dünya Birleşik Şehirler ve yerel yönetimler birliği tarafından düzenlenen Çin’in kenti Guangzhou da düzenlenen Uluslararası kentsel yenilenme yarışmasına Kocaeli Büyükşehir belediyesi adına “çok geç olmadan önce depremle yaşamaya alışmak” isimli Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi Projesi ile katılım sağladı. Yarışmaya dünyadan 255 şehir katılmıştır. Bu şehirlere ait 153 proje incelenmeye değer görüldü. Proje dalında 255 proje içinde birinci oldu. Yarışmada 20 bin dolar ödül kazanıldı.
 
PRATİK VE TEORİK
 
Deprem anında yapılacak davranışların yaşam kurtaracağı düşüncesi ile kurulan Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi, vatandaşlarda deprem bilinci oluşturmak için çalışmalar yürütüyor. Uzman personeller tarafından bilgilendirme çalışmalarının yürütüldüğü merkezde ayrıca 3 boyutlu deprem simülatörü eşliğinde pratik eğitim sunuluyor.
 
EĞİTİMLER ÜCRETSİZ
 
Eğitim-öğretim dönemi boyunca verilen deprem eğitimleri haftanın 4 günü olmak üzere ücretsiz olarak vatandaşlara sunuluyor. Özellikle öğrenciler olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına, özel işletmelere ve vatandaşlara deprem eğitimi veriliyor. 25 kişi kapasiteli eğitim salonunda verilen bilgilendirme çalışmalarında randevu alınarak faydalanabiliyor Eğitimlerden sonra katılımcılara deprem çantalarını oluşturmaları için ilk yardım çantası, deprem eylem planları ve deprem tedbirleri teknik bilgiler kitapçığı ücretsiz olarak dağıtılıyor. 
 
3 BOYUTLU DEPREM SİMÜLASYONU
 
Simülasyon Merkezi’nde depremin tüm gerçekçiliği ile yaşatılarak vatandaşların olası bir felakete daha iyi hazırlanabilmeleri sağlanılıyor. Yapılan simülazisyonlar ile sarsıntıları bire bir yaşayan vatandaşlar, deprem sırasında hayat kurtarıcı noktaları yaşayarak öğrenme fırsatı buluyor. Tehlike halinde insanlarda var olan reflekslerin ve alışkanlıkların olumlu yönde değiştirilmesi sağlanarak deprem sırasında can kurtaracak davranışlar kazandırılıyor.
 
DEPREM SONRASI ÇALIŞMALAR YAPILDI
 
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Kocaeli, 17 Ağustos 1999 Depremi’yle birlikte bu acı gerçekle yüzleşti. Marmara Depremi, binaların ne kadar güçlü olduğunun yanında zeminle ilgili sorularında sorulmasına neden oldu. Zeminle ilgili sorulara cevap bulmak amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar riskli bölgeleri ve hangi bölgelerin ne durumda olduğunu ortaya çıkardı. Uzun süren bilimsel çalışmalardan sonra elde edilen veriler Büyükşehir İmar ve Şehircilik ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlıklarının ortak çalışmaları ile coğrafi bilgi sistemine aktarıldı.
 
ZEMİN DURUMUNU İNTERNETTEN ÖĞRENİLEBİLİYOR
 
Mevcut imar planları ve kent haritası üzerine birleştirilerek vatandaşların arazi ve evleri üzerinde bulundukları zemin sınıflarının görüntülenmesi sağlandı. Bilimsel çalışmalarla oluşturulan sistem ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesi www.kocaeli.bel.tr adresinde oluşturulanhttp://apps.kocaeli.bel.tr/zemindeprem/ linkine giriş yapan herkes zemin durumu bilgilerini öğrenebiliyor.
 
TEK TIKLA ZEMİNİNİZ SAĞLAM MI ÖĞRENİN
 
Bu adresi tıklayan vatandaşlar ilk olarak kendi bulunduğu ilçeyi, sokağı, mahallesini ve kapı numarasını girerek Kocaeli Zemin ve Deprem haritalarına ulaşabiliyor. Böylece vatandaşlar kendi oturdukları evin adreslerini girerek zeminlerinin yapısını, deprem tehlikesini, zemin sınıfını öğrenebiliyor. Linkte üç farklı harita internet sitesinde sorgulanabiliyor. Bu haritalar Kocaeli ili Deprem Tehlike, Zemin Sınıfları ve Jeoloji haritalarından oluşuyor. Vatandaşlar bu sistem sayesinde yaşadığı evin zeminin sağlam olup olmadığı, zeminin hangi tür kayaç olduğu gibi bilgileri rahatlıkla öğrenebiliyor. Buna göre kırmızı olanlar zayıf zemin, turuncu olanlar orta zemin, sarı olanlar iyi zemin ve yeşil olanlar çok iyi zemin olarak sınıflandırıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑