Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü 112 Ambulans hizmetinde görevli olan Kezban Alaşahan, Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nin 112 istasyonunda görev yapıyor. Sağlık çalışanı olmaya daha küçük yaşlarda karar vermiş olan Alaşahan, küçük bir çocukken etraftaki yaralı hayvanları tedavi ederek yada kendi çıkarımı ile sağlık memuru olan abisine özenerek başlıyor. Acil Tıp Teknisyeni olarak profesyonelce başladığı mesleğine gerekli eğitimleri alarak ambulans sürücüsü olarak devam ediyor.
Özellikle erkek sürücüler tarafından bayan sürücülere çok yoğun eleştirilerin olduğu günümüzde, hem dikkatli hem de bu kadar kontrollü hız ve adrenalin gerektiren bir işte sürücülük yaparak bu eleştirileri haksız çıkarıyor. “ Sürücü olmak benim hep hayalimdi. Önce kendi aracımı kullandım. Ambulans sürücülüğü de dikkatimi çeken istediğim bir işti. İstanbul’da, Ankara, İzmir gibi birkaç ilde bayan sürücüler vardı. Kocaeli’nde yoktu buda dikkatimi çekti. ‘Bu bayandır nasıl sürebilir’ birazda bunu kırmak istedim açıkçası. Bu işi yapabileceğimi düşündüm. Zaten sürücülüğüme de güveniyorum, dikkatli olduğumu düşünüyorum. Eşim ve arkadaşlarımda bana cesaret verince buralara kadar geldim. Bayanlar, erkeklerin zannettiğinin tam tersine ince ayrıntılara daha dikkat ettiği için daha güvenli bir sürüş gerçekleştiriyorlar” diyen Alaşahan cesaretle girdiği işinde en iyisini yapmak için kendini tam anlamıyla yeterli görüyor ve kendine çok güveniyor.
İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM
İnsanların çokta içinde olmaya cesaret edemediği bir sektör olan sağlık sektöründe profesyonelliğin işi sevmekle kazanıldığını söyleyen Alaşahan, “Ben ilk ATT olarak başladım. İlk vakamda kan görünce bayıldım. Sonra insanların çaresizliğini görünce insanlara yardım etme duygusu ön plana çıkınca elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanıyorsunuz. İşinizi severek yapmak çok önemli, sonrasında da zaten profesyonellik her işte olduğu gibi arkasından geliyor” dedi.
SIKINTILI DURUMLAR VAR
Trafikte diğer ambulans sürücülerinin de karşılaştığı bazı duyarsızlıkların kendisi içinde sorun olduğunu belirterek, “Erkek sürücüleri zorladığı kadar beni de zorlayan şeyler var. Sürücülerin bazen yol vermemesi, ambulansın arkasına takılıp hızlı gitmeye çalışanları, bayan olduğum için yarış yapmaya çalışanları en çok yaşadığım sorunlardan. En çok şikayetçi olduğum konu ise araçlarda telefonla konuşan insanlar, çünkü bizi en çok engelleyen onlar oluyor. Kulağında telefon varken sireni duymuyor dikkati dağınık olduğu için görsel uyarıları da geç fark ediyorlar. Olabildiğince görmemezlikten geliyorum. Burada en önemli amaç hastamın ve yanımdaki arkadaşlarımın can güvenliğidir. Güvenli sürüş yapmalıyım ki arkadaşlarım arkada rahatlıkla çalışabilsinler. Hasta için bu faydam olmadıktan sonra o hasta için dakika kaybından başka bir şey olmayacaktır” ifadelerini kullanarak duyarlılık beklediğini söyledi. Lale KALAYCIOĞLU – Bölge Haber