Danıştay, direksiyon eğitim araçlarının eğitim ve sınav dışında kullanılamayacağına dair yönetmelik maddesinin yürütmesini durdurdu.
Bu karar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, çift fren ve debriyajlı araçların trafiğe çıkmasına vize verdi. Sürüş uzmanları, “Kazalar artar” uyarısını yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2013’te yayımladığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği’nde “Direksiyon eğitim araçları, eğitim ve sınav dışında başka amaçla kullanılamaz” hükmüne yer vermişti. Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu, bu maddenin yürütmesinin durdurulması içinDanıştay’a başvurdu. Danıştay yürütmeyi durdurdu. MEB Özel Öğretim Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sürücü kurslarının bağlı olduğu il milli eğitim müdürlüklerine yazı göndererek yürütmenin durdurulduğunu bildirdi. Bu çerçevede çift fren, çift debriyaj, tek direksiyon sistemli olan eğitim araçları artık eğitim ve sınav haricinde kullanılabilecek, trafiğe çıkabilecek.
‘KAOSA YOL AÇAR’
Ancak pek çok sürüş uzmanına göre, yolcu koltuğunda oturan kişinin ayak hizasında da bulunacak debriyaj ve fren pedalları kazalara neden olabilir. Uzmanlar, sürücünün yanında oturan yolcunun tehlike anında panikleyerek frene basmasının, trafikte kaosa yol açacağını savundu. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Kerem Günsel, “Direksiyon ve pedalların hâkimiyetinin başkasında olduğu bir sistem olamaz. Zaten keşmekeş olan trafiği tamamen kilitler. Hatadan dönülmeli” dedi.
‘TEMBİHLE BASMAZLAR’
Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal’a göre ise endişeler yersiz: “40 bine yakın çift pedallı araç bulunuyor. Bu kadar araca siz ‘Piyasaya çıkamaz’ diyorsunuz. Sadece otomobil olarak düşünmeyin. 160 bin Euro’ya aldığımız iş makinelerini, 300 bin TL’lik TIR’ları da başka işlerde kullanamıyoruz. Böyle bir lüksümüz yok. Trafiğe çıkan bu araçlarda sürücünün yanında ya yolcu oturmasın ya da oturursa da tembih edersiniz pedala basmazlar.”