Sağlık

Çocuklar okul döneminde nasıl beslenmeli?

Çocukların sağlıklı ve düzenli bir beslenme düzenine sahip olması, büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra okul başarıları için de önem taşıyor. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde ise, yüz yüze eğitime başlayan çocukların bağışıklığını güçlendirmek içi

2 Eylül 2021 Saat: 13:43
Çocuklar okul döneminde nasıl beslenmeli?
Çocuklar okul döneminde nasıl beslenmeli?

Uzun bir süre eğitimlerini evden sürdüren çocuklar için yüz yüze eğitim dönemi başladı. Pandemiyle mücadele ettiğimiz bu dönem, aileler, öğretmenler ve öğrenciler için soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak kadar, virütük ve bakteriyel hastalıklardan korunmak için tüketilen besinlere dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek en önemli konuların başında geliyor. Özellikle gelişme çağındaki çocukların kalabalık ortamlarda enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalandıklarını, bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmelerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan  Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, çocukların beslenme programlarının bağışıklığını kuvvetlendirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Çocuklar hangi vitaminleri almalı?

Çocukların, yetişkinlerden farklı olarak her yaşta büyüme ve gelişme gösterdiklerinden daha fazla protein ve enerjiye ihtiyaç duyduklarını belirten Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, “Yeterli miktarda çinko, demir ve A, B12, B6, C, D ve E vitaminlerinin alınması, bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için gereklidir. Bağışıklık sistemiyle ilgili birçok çalışmada D vitaminin önemi vurgulanıyor. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için antioksidan açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ile karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydonoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek besinlerdir. Ayrıca soğan ve sarımsak antibiyotik özelliği sayesinde de enfeksiyonlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Bunun dışında bağırsaklar bağışıklık sisteminin yönetildiği bir organ olduğu için bağırsakları korumak da çok önemli. Dolayısıyla bağırsak florasını koruyup vücut direncini artırmak için kefir, yoğurt gibi probiyotik gıdalar tüketilmeli ve gerekiyorsa probiyotik takviyeler alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde baharatların gücünü de unutmamak gerekir. Özellikle zencefil ve zerdeçal içerdiği birçok vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yulaf da beta glukan içeiği sayesinde vücut direncini artırır,” dedi.

 

 

Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmemizde neler yapabiliriz?

  1. Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı.
  2. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli ve mevsiminde olmasına özen gösterilmeli.
  3. Haftada en az 2 kez balık tüketimi omega-3 içeriğinden dolayı büyük önem taşıyor.
  4. Beslenmeye mutlaka kurubaklagil eklenmeli.
  5. Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi yerine yumurta, balık, hindi ve kurubaklagiller gibi sağlıklı ve kaliteli poteinlerin tüketimi tercih edilmeli.
  6. Beyaz un, rafine şeker ve paketli gıda tüketimi azaltılmalı.
  7. Zeyitinyağı, avokado, fındık, ceviz, çiğ badem gibi sağlıklı yağlar tercih edilmeli.
  8. Bol bol su tüketilmeli.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑